用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試.....
go

今日又一村面試..... [複製鏈接]

今日又一村面試.....

個仔想轉k2,今日面試又一村。
起初抱住試下無防心態去見,
見完對呢間學校幾有好感,
都希望入到。
呢間學校比想像中大,幾簡潔。
不過,今早到學校門口,太多老師恭迎,嚇親個仔
有無依家讀緊,希望比下意見,等我了解多0的。
[size=medium]queensroad

Re: 今日又一村面試.....

今日仔仔也去了面試,環境幽美又大,遊樂設施多,玩具種類新又多,課室/壁報佈置得很有心思,洗手間十分乾淨,這點是很重要!

最重要都係主任、老師、嬸嬸很有禮貌,每人時刻都掛上笑容,面試時很用心去in我的小朋友,而且很樂意解答家長的問題!

整個過程很有賓至如歸的感覺!     

有冇其她媽咪發表下?  :wink:

我睇過又一村的視學報告,有很多稱讚的地方,而且課程適中!我見過有些bk媽咪,說又一村程度唔夠深,但是程度深係咪等如好學校?

我識得有位小學教師,她在九龍塘一所很出名的小學任教,她說見過某些來自傳統出名深的幼稚園學生,在最初升上小一時,他們的確可以起步快些,但很快地被程度無咁深既幼稚園學生慢慢地追上,甚至超越過了。

在愉快的幼稚園生活中,令小朋友真正喜歡讀書才最重要, 不會因為有過多默書或過深功課而害怕讀書,她說這些小朋友一般都很有自己的思維,往往勇於發問,不會只懂死讀書!
而且這些小朋友在品德方面也會比較出色!

所以她還說笑"如果我有小朋友,我絕對唔會揀出名深的幼稚園!"   

今曰去完啟思再去又一村。我又講吓對又一村感覺...我取報名表時既問女女要唔要欽水又遞紙巾抹汗,最後又教我如何撘車,更連翻叮囑我覺得如果係表面功夫都要係高手高手高高手至做到噤細心,但感覺好好唔覺得假情假意。今日面試見到其它老師都對身邊路過小朋友打招呼,當笑容不缺。打字慢其它不述。整觀而言係一間有心辨學的學校。   

how come it takes 2 hrs for the interview?
is it one hr for briefing?
My son's schedule time is 10:00 on 18 nov and it has a conflict with the other school interview.

I am thinking  about skip the briefing, so my son can attend both schools interviews.

Do you guys think this plan will work?

Pleas advice

hi,

我很同意你的講法,小朋友讀幼稚園,除了學術方面之外,能否令小朋友有學習興趣、有主動求知好奇心、培養到愛心、有樂觀的做人態度都很重要。

idy

很同意你所講,又一村係一間很用心辨學的學校,透明度極高,重視品德!我先前參觀過很多幼稚園,但我從未見過有一間學校的老師,可以咁體貼入微,她們的微笑係發自內心,散發出一顆愛心!

我敢相信我的小朋友,在這裡學習,會感到那份被關懷被重視被接納!

呀~~記得我仔仔玩到好遲都唔捨得走,臨走時,有位主任怕我仔仔肚餓,拎左包維他奶追出學校門口,請我仔仔飲,這一刻令我很感動!  

知識係無窮無盡,所謂活到老學到老,但品德的培養,應從小去灌輸,大個左定了性格,到時想改就很難!

係我心目中,最喜歡是又一村和創價!   

612 寫道:
今曰去完啟思再去又一村。我又講吓對又一村感覺...我取報名表時既問女女要唔要欽水又遞紙巾抹汗,最後又教我如何撘車,更連翻叮囑我覺得如果係表面功夫都要係高手高手高高手至做到噤細心,但感覺好好唔覺得假情假意。今日面試見到其它老師都對身邊路過小朋友打招呼,當笑容不缺。打字慢其它不述。整觀而言係一間有心辨學的學校。   

blau818

係呀要預差不多2個鐘,所以你要取捨考那一間!

今日都有很多小朋友面試,面試後有簡介會,放心啦,在等其間課室有很多玩具比小朋友玩,玩完仲可以出去戶外遊樂場玩,地方大又吸引,我仔仔都玩到唔捨得走!    

blau818 寫道:
how come it takes 2 hrs for the interview?
is it one hr for briefing?
My son's schedule time is 10:00 on 18 nov and it has a conflict with the other school interview.

I am thinking  about skip the briefing, so my son can attend both schools interviews.

Do you guys think this plan will work?

Pleas advice

我都係4/11interview完,不過就好唔開心;因為我囡囡由入門口、waiting、核對資料都無問題,點知一入去見老師interview時,初時仲好哋哋老師問佢問題都識答,可能枱面無玩具吸引佢(其他學校interview時有)所以佢就開始周圍走,唔肯坐返低捉佢仲大喊

ILoveYou520,

我都報咗創價,但之前無留意又一村,所以無報到,而家見到妳們對又一村的讚賞後,真係有d後悔 ! anyway,唯有比心機考創價啦!相信兩間都係有心教學的.

如果兩間也收妳小朋友,會點選擇呢?

[quote]
ILoveYou520 寫道:
很同意你所講,又一村係一間很用心辨學的學校,透明度極高,重視品德!我先前參觀過很多幼稚園,但我從未見過有一間學校的老師,可以咁體貼入微,她們的微笑係發自內心,散發出一顆愛心!

我敢相信我的小朋友,在這裡學習,會感到那份被關懷被重視被接納!

呀~~記得我仔仔玩到好遲都唔捨得走,臨走時,有位主任怕我仔仔肚餓,拎左包維他奶追出學校門口,請我仔仔飲,這一刻令我很感動!  

知識係無窮無盡,所謂活到老學到老,但品德的培養,應從小去灌輸,大個左定了性格,到時想改就很難!

係我心目中,最喜歡是又一村和創價!   

我也有報又一村及創價, 現在又一村在我心目中是最佳學校, 而創價都是在視學報告中看到的,所以要實地觀察一下。

你們提及的品德好有什麼例子,你們有無問英文水準會到什麼程度.其實我都想幫囝囝轉此校,但唔想咁遠才無諗.
囝囝返了兩個多月K1後,品德差了好多,他回家經常有講同學打人,扮超人,用手放入水杯等.當初和他傾談,他都明白這些行為不好,在學校他不會學同學,但回到家就完全做晒,仲要罵了多次都唔聽;所以都唔知係學校管唔到學生,引至囝囝見到這些就學,還是囝囝變了.

Candy_Leung
我仔仔面試時係有玩具。
一入課室,枱面上是沒有玩具的,但其實是放在枱下!

1.老師先問小朋友叫什麽名,然後就從枱低取出各種玩具車,巴士、小巴、的士,問它們的名稱。

2.取出洋娃娃問眼耳口鼻,再取出鏡子照自己,指出眼耳口鼻。

3.看圖書問有關問題。

4.問顏色

最後請小朋友食棉花糖,整個過程輕鬆又愉快,老師很用心!

會唔會佢見你小朋友已經有喊,唔想再加重小朋友的壓力,而無取出玩具問問題?
不過唔好咁擔心啦,或著得呢,看看這星期就有結果!   
[quote]
Candy_Leung 寫道:
我都係4/11interview完,不過就好唔開心;因為我囡囡由入門口、waiting、核對資料都無問題,點知一入去見老師interview時,初時仲好哋哋老師問佢問題都識答,可能枱面無玩具吸引佢(其他學校interview時有)所以佢就開始周圍走,唔肯坐返低捉佢仲大喊

你仔仔能答全部問題嗎? 我仔仔也有一些問題答不到.  

clarachel
我知18/11有第二輪面試,不如我給你網址(click-->又一村學校)你試下打去學校問下,多個機會去親身體驗那間學校較適合你!

正如你所講,兩間都是用心辨學團體,質數有保證!
但是我仲未去創價面試,很難作實質比較。

不過,都可作一些比較!   
1.兩間都是沒有直屬小學升小一。
2.兩間都是活動教學。
3.創價只有半日班,又一村k1已有全日班。
4.創價比又一村的學費較平,兩間都是非牟利可申請學卷。
5.創價每星期有2堂外籍老師教英文,又一村每星期有4堂外籍老師教英文,30min一堂,而全日班每日下晝有多30min story time,即每天有一小時外語課堂。

6.創價1:10,又一村老師1:12。
7.又一村每星期一堂普通話,創價不太清楚。
8.環境我覺得又一村取勝,又大又多設施,地方很清潔,某星期六去取表,我見校工拖了水喉膠管,用水清洗滑梯等遊樂設施。

9.又一村老師我比滿分,創價仲未in,所以未知!
10.又一村有視像系統,可欣賞小朋友上課情況。

我諗又一村會啱我多d!   

clarachel 寫道:
ILoveYou520,

我都報咗創價,但之前無留意又一村,所以無報到,而家見到妳們對又一村的讚賞後,真係有d後悔 ! anyway,唯有比心機考創價啦!相信兩間都係有心教學的.

如果兩間也收妳小朋友,會點選擇呢?

kkk2000
大部份都答到 。
不過你不用失望,我朋友的仔仔因為是細仔,舊年面試時不太懂說話,主要睇下小朋友既反應,到左最後都順利考入!
我諗家長的表現都有分加既、   

kkk2000 寫道:
你仔仔能答全部問題嗎? 我仔仔也有一些問題答不到.  
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Thomas&mama
係呀,它們的茶點很豐富!有很多熱食!    

Thomas&mama 寫道:
我值得一讚的,學校的餐單茶點很豐富,有通心粉、南瓜粟米粥等等,很多種類!     

本人經過今次面試,對又一村另眼相看,可以值得考慮!
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題