用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

原文章由 lab 於 07-8-1 21:37 發表
請問深水

又係香港字作怪(土步)...避開香港字則可正常post!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

tsetcc,

根據 cambridge website, flyer 同 ket 屬同一level, 所以我話flyer考得好可以skip唔考ket直考pet.

其實任何成積都可直考pet , 就算重沒有考過Flyers都可報!

最緊要估計小朋友考pet能否應付 (可參考pet的syllabus及sample paper), 如無信心攞到merit, 我就唔會報免得side錢side時間.

九月開始報名, 我自己都未得閒認真睇pet個syllabus

原文章由 tsetcc 於 07-8-1 00:13 發表

Hi 木土土:

想再請教多一點, 你所指Flyers有好成積要多少個盾? 我囡囡有12個盾可以直考pet 嗎?

[ 本文章最後由 木土土 於 07-8-2 00:02 編輯 ]

原文章由 tsetcc 於 07-8-1 00:13 發表

Hi 木土土:

想再請教多一點, 你所指Flyers有好成積要多少個盾? 我囡囡有12個盾可以直考pet 嗎?

Flyers 12盾, 不算得上是好成績. 起碼要有14-15個盾. 才可考慮直接考PET.

For 香港一般學生英文水平來說:
KET 是  F.1-F.2 程度. PET 是 F.3 程度.

如果你囡囡flyer 只考獲12盾, 我建議你先考ket, 取得merit 的機會較大. 因為pet 明顯是深一些!  
其實, 取得這張certificate, 只是多一張certificate而已. 不要寄望太大. 大多數band 1 英中, 在nterview時, 已對學生英文程度心裡有數.

007大師,

我也想請教您關於小女升中事宜, 希望您可指點我.  小女現就讀聖馬太p5, 平均分 85 成績全班第三名, 在學校一直都擔任班長一職, piano grade 3. 如想報聖潔0 機會大嗎 ?

thank you.

原文章由 moon88 於 07-8-2 13:45 發表
007大師,

我也想請教您關於小女升中事宜, 希望您可指點我.  小女現就讀聖馬太p5, 平均分 85 成績全班第三名, 在學校一直都擔任班長一職, piano grade 3. 如想報聖潔0 機會大嗎 ?

thank you.

moon88:
大師真不敢當,甭客氣!
聖潔靈招生著重成績,不重視體藝成就...如果面試過關,機會頗高:
教統局成績次第50%、學業成績10%、操行及態度10%、面試表現30%...
應該幾適合你囡囡,可一試...祝好運!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 木土土 於 07-8-1 23:57 發表
tsetcc,

根據 cambridge website, flyer 同 ket 屬同一level, 所以我話flyer考得好可以skip唔考ket直考pet.

其實任何成積都可直考pet , 就算重沒有考過Flyers都可報!

最緊要估計小朋友考pet能否應付 ( ...

Hi 木土土 及 phm:

聽講考ket或pet 都有年齡所限, 好似要12歲或以上才可參加, 我都要再查清楚先;  唔知你地知唔知呢 ?? 此外, 除了金鐘的British Council 可報考及上課外, 坊間的補習社有無可報考ket或pet呢 ? 我住新界區, 若只可在金鐘的British Council上堂的話, 真有點難度.

原文章由 tsetcc 於 07-8-3 00:56 發表

聽講考ket或pet 都有年齡所限, 好似要12歲或以上才可參加, 我都要再查清楚先;  唔知你地知唔知呢 ?? 此外, 除了金鐘的British Council 可報考及上課外, 坊間的補習社有無可報考 ...

hi tsetcc,

KET 不用12歲也可以考, 我仔六年班時只是11歲已報考了.
至於PET 就不大清楚.
坊間補習社可代報考, 但考場必須在金鐘 British Council.
其實你自己也可以在網上報, 入去British Council 網站.
KET & PET 分別考 oral & writing. oral 在 金鐘 british council 考. writing 在另一處地方, 要待british council 通知. 分開兩日考完.

我今日問咗british council, 考ket或pet 都無年齡限制, 12歲或以上只是cambridge recommendation, 唔係limitation

原文章由 tsetcc 於 07-8-3 00:56 發表

聽講考ket或pet 都有年齡所限, 好似要12歲或以上才可參加, 我都要再查清楚先;  唔知你地知唔知呢 ?? 此外, 除了金鐘的British Council 可報考及上課外, 坊間的補習社有無可報考 ...

醒目開學勳章

hi,

其實我個仔今年升小五,考試成績都ok全級154考46,希望可以再谷好d,等佢(上年三年級149考88)升間好d嘅中学唔駛煩!心目中想揾一間英文程度好d嘅中学(英文平均分有93分班主任話佢嘅成績係全級頭幾名)!唔知聖文德(在本人屋企附近)ok唔ok呢?有冇聖文德嘅家長可以分享一下?!在黃大仙區嘅校網有埋沙田考網可以揀,唔知有冇一些band1尾band2頭嘅学校介紹(英文程度要好些)!
我亦想問聖瑪加利男女英文中小学(直資)o唔ok??因我老公對選校唔着緊,全靠我一个做research及決定!希望各位bk家長可提供一些意見給本人,thank you!!!

yuk hei mun

[ 本文章最後由 tinetinew 於 07-8-4 01:38 編輯 ]

原文章由 木土土 於 07-8-3 22:03 發表
我今日問咗british council, 考ket或pet 都無年齡限制, 12歲或以上只是cambridge recommendation, 唔係limitation

Hi 木土土

Thanks a lot. !!!

好快又到揀中學嘅時候~等我將這主題撈番起先~
裡面有好多007先生提供嘅寶貴資料~獲益良多~
唔好錯過~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

flyer

小女上年五年級時考了Flyer,得 10 個盾,比較少,請問 做 profile 時,需不需要放入profile內? 是否比放入好呢 ?因為校方會覺得你考得不好,還影響英文科的印象?

Flyer 得 10 個盾真不是理想成績, 除非學校英文科成績很差, 否則放Flyer成績入profile怕會有反效果!

原文章由 lab 於 07-11-23 10:12 硐表
小女上年五年級時考了Flyer,得 10 個盾,比較少,請問 做 profile 時,需不需要放入profile內? 是否比放入好呢 ?因為校方會覺得你考得不好,還影響英文科的印象? ...

有用資料

係007先生的心血~好有用架~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

推上,快到揀中學嘅時候

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

大家唔好再問007大哥喇, 佢屋企有事依家應該無時間答大家, 大家去自由講場支持佢啦
可憐天下父母心 :cry:

Hello 007

007等着你回來
‹ 上一主題|下一主題