用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(三)

007:
我想請教一下,小兒現於油尖旺讀小六,但居於官塘區,如大抽獎時跨網報讀官塘的中學會否 又少了機會?而報讀學校網內的中學會中的機會多一些?肯請賜教!
●其餘約90%是受學校網限制的學校選擇(在學生所屬校網選擇不多於三十所中學)

mybee0103 寫道:
007:
我想請教一下,小兒現於油尖旺讀小六,但居於官塘區,如大抽獎時跨網報讀官塘的中學會否 又少了機會?而報讀學校網內的中學會中的機會多一些?肯請賜教!
●其餘約90%是受學校網限制的學校選擇(在學生所屬校網選擇不多於三十所中學)

如肯定屬band1生,留在油尖旺幾乎八、九成可入英中(官塘只得一半半);如屬band 2生,過往油尖旺band2中學比較少(出現斷層)!至於官觀band2中學我不太熟識,可請教nganc9
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Re: 中學學位分配(四)

Dear 007

My son is band 2 (rear) boy that studies in Wong Tai Sin area, but I will use the Kowloon City Net, how to choose the shool.  May I have your comment, please.

Please help.

Joann

007:
謝謝你的解答,之前我對中學派位一頭震水,自從拜讀你的文章,我已清楚好多,謝謝!

Re: 中學學位分配(六)

真係好料
請繼續發放好料

Re: 中學學位分配(五)

文章精闢, 智慧過人. 依家你dfans愈來愈多, 就來可以同Jamesbond 比美呀.
你早d出大作就好啦,  就唔駛我週圍共去搵料啦.  

繼續出, 唔好比佢停呀.

多謝你!keep going   

hi 007,

看過你的文章後, 本來對中學派位一無所知, 現在已明白左好多, 多謝你的分享.!
但我還有些問題,請你指點迷津~
小女學校校網屬於荃灣區, 而她是band 2生, 區內也沒有太多學校簡, 如跨網葵青區會否冒險d 呢 ? 如選擇直資又如何呢 ?
請問知吾知有邊d 直資好 !
吾該晒你~!

如果沒有誤解,相對地大抽獎的機會相對地小了的嗎?請給指引,謝謝!     

櫺囹桼,TKS! 我想問大抽獎時, 第1至3志願,是否他區同本區可一同申請呢? 比如: 他區為第1志願, 本區為第2,3, 可唔可以咁樣呢?還是分開呢?

007 : 多謝你提供資料之餘 , 還加上個人心得及教路       

hi 007

我好頭痛呀! 小女就讀油尖旺區某傳統女「名校」,有直屬中學,可惜成績一般,我想應該屬 band 2 組群。而家煩惱緊同佢報返油尖旺區 (跟小學校網) 定係同佢改回住處 (九龍城區校網) 好? 往年舊制知道可以入返自己直屬中學的機會都幾大的,不過今年開始好似要成績真係好「掂」的先有機會。

如果唔改同佢用返小學校網 (油尖旺) 又驚佢真係入唔返直屬中學,油尖旺區女學生的其他派位中學又好似唔係咁好,到時唔知派左去邊。如果同佢轉回住處校網 (九龍城) 係唔係要再同同網的學生再拉分數由頭計過 banding 架? 如果係又唔知會唔會再拉低的呢? 有否資料油尖旺網同九龍城網的 banding 程度比較?

真係好多「唔知」! 真係唔知點決擇好啦! 請 007 高人指點迷津! 感謝!  

007, 你真係好好人 簡直係我眾偶像   

雖然未到我, 但從中偷吓私先   

十分多謝你   
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

櫺囹桼,

雖然你女女已升上中學,除了熱心地為我們解答難題還主動報料,你真係好好人

jw1109:
我對黃人仙中學認識不深…九龍城band 2男生…可選賽馬會、五旬節(今日出現廿年來最大新聞…集體打鬥…唉!)、胡兆熾、余振強…等!如果認為囝囝英語能力可應付英中,大抽獎第二回合第一志願可以搏一搏丘佐榮,因為他比較低調而區內英中林立(被忽視…)..只要隨機編號 ㊣,希望總是在人間!

bluebell5395
從學校數目嘅角度睇葵青的確比荃灣多;但從小六生數量角度睇,葵青相對又比荃灣多…
荃灣英中指數 (007自創) 為6.6 (6.6人/1席英中)
葵青英中指數為5.7 (5.7人/1席英中)
所以如屬band 1生跨葵青稍微有點著數,但我對荃灣/葵青之中學認識不深…故不能給予幫忙…也許自行分配學位時~揀葵青…(較多選擇、較多學位!)、而派第一次成績表時請教老師兩區之間競爭 / 學校素質…等問題!

Kansang
其實餅就得一件,一次過又好、逐步慢慢分幾次食又好,都係得個《一件》,之前食多左,後尾當然少啲!

aachan2250
我諗你係講緊(第一回合不限地區性)大抽獎:1、2、3揀哂本區 / 部分本區 / 全部他區…亦都可以!

Mody
1)甚麼舊制、新制會影響中學收回直屬小學生?
2) 唔需要急於報跨網…睇清形勢…第二次截止前先決定報唔報未遲!
3) 如果囡囡由小一到而家成績都係維持現水平就冇乜計,如果係下降…可以搵出佢嘅問題,對症下藥(其實現時小學課程一般都不太艱深…成績出現問題,好多時都係出自名校壓力方面,學習上不要使她孤軍作戰~應給予支持、鼓勵、體諒、一起溫習、備課、…)…仲有2次試,band 1點解冇希望?
4) 油尖旺band1中學當然好…反而band 2可選擇嘅唔多!如果肯定囡囡升band無望,轉去九龍城亦係上策!
5) 個人估計油尖旺、中西區、九龍城、灣仔…等傳統名校區…banding指數差不多,只要唔係邊緣人…互跨一定唔會降band!(不過都係問下老師穩陣啲...)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Re: 中學學位分配(七)

續七:
學校分配準則
●不受學校網限制的學位分配
●學生派位組別 (全港派位組別)
●家長選校意願 (最多三個)
●#隨機編號
由於升中派位辦法一直被家長批評…今年專家又諗左條死橋嚟氹下家長!大抽獎由30個增加至33個,全港中學各拎出10% (不等如全校中一學額之10%,係可以派位之10%,唔明請睇《續五》…即係喇X有可能會有《三兩個》學位畀全港二萬多個band1生抽獎…QX、X仁、又各有兩三席…諗都諗爆你個頭,點填好…點算好…唔好問我!
(居住偏遠地區,而且囝囝成績在區內雖然係中中地,但假假地都叫band 1!搏下聖喇拔一嘗讀名校滋味也好!…唔好咁快開心住,因為第一回合抽獎係按《全港性分組別》,唔係《地區性組別》,即是話屆時你會收到小學知會:你個仔地區性屬band幾、不過全港性又屬band幾啵!(分分鐘區內band 1,全港band 2!如果兩組都係band 1,囝囝又可應付英中,當然可以一搏聖喇拔!反正第一回合抽獎…2個位同12個位畀兩萬幾人抽→咪一樣咁難中!)

●學生所屬學校網的分配
●學生派位組別 (校網派位組別)
●家長選校意願 (最多三十個)
●#隨機編號
這個和過往選校方式完全相同,唯一要提大家…真係真係填唔哂三十間都要填十五間以上;否則派去你諗都諗唔到嘅中學就好難好難搞!
#隨機編號:係用作抽獎時搞珠先後次序之用,即係例如全區有4,500個個升中生(天下三分 = 各組各有1,500人)仲要用隨機編號決定邊個揀學校先!
例如:
Band 1生編號由#1~1,500 / #1揀第一、#2號揀第二、#1,500揀最後…
Band 2生編號由#1,501~3,000 / #1,501揀第一、#1,502號揀第二、#3,000揀最後…
隨機編號係搞珠前一刻先由電腦Random產生,搞完珠後自動毀滅,冇人會知、冇得投訴 !

校內成績
●學校呈交小五下學期及小六上、下學期學生各科成績
●校內成績按科目比重經標準化,重新排列學生的校內名次
●調整工具用作調整校內成績,用作劃分派位組別的依據
一般小學一年考三次試,教統局究竟知唔知?呈分試指五年級最後一次+六年級第一、二次試!
其實小學係知道小朋友在小學之校內排名,但好多學校都唔願意直接講出嚟(藉口係唔想傷害小朋友?)不過最後考完六年級第二次試後,大局已定,又係生死存亡之關鍵,講出嚟等家長安心…為何不可?
調整工具:續三已經提及,今年之調整工具為2000年學能測驗成績 + 2006學科測試成績(分班試) = 小學實力!過往連年攞足七、八成band 1生之小學,會唔會有變?好難講…不過呢類學校之學生並非個個係超人兒童,學校能有今日之成就,無非係選小一生時揀啲家長理念同學校相似的(即係喺學業上可以幫到小朋友…)多操練、讀高人地半班…所以學生一般能征慣戰,入學試→easy啦!Band1佔有率,應該上落止於單位數字!至於鮮X魚行一類被制度拖累嘅改革成功小學,應該憑此機會有十個八個%增值!

調整機制
●「中一入學前香港學科測驗」(中一入學前測驗)會用作調整工具
●一向以來,「中一入學前測驗」是中學為中一生編班及作為安排「拔尖補底」措施的參考
●「中一入學前測驗」的內容以課程為綱領,測驗成績不會直接影響學生的派位結果,小學及家長毋須為此操練學生
中一入學前香港學科測驗 = 中一入學前測驗 = 分班試
呢句似啲人講說話,就係因為教育制度失敗,先至有咁多不合標準又叫“畢業生”嘅小學生派去不同中學,中學就憑此抽出啲成績肥佬學生,嚟個暑期大補習!(其實計我話,中學暑期補習班,有關中學應該向有關小學及小學生家長收費,各付一半!…大佬!唔合格貨品夾硬要我收貨,咁加工費係唔係應由貨主付錢先?)
以前亦有分班試,不過冇影響力…一旦有影響力,坊間就出左好多操練習作!

→ 待續…コゴゑ…To Be Continue ←

晚晚打到冇停手,冇停手...就快可以唞一唞,唞一唞 !不過咁多人支持~抵打!

Dear 007

首先 Thank you你的comment. 你不只見解精闢,而富於幽默感,支持你的.

Any recommendation on 直資學校???

007,
冇疑問,淨係睇,都會繼續支持     
唔該打多d呀呀呀.................................

007,
冇疑問,淨係睇,都會繼續支持     
唔該打多d呀呀呀.................................

‹ 上一主題|下一主題