用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

中學學位分配(完)

中學學位分配(一)
睇過新出爐嘅《中學學位分配辦法簡報》,同舊年分別都好大;而家試將簡報嘅“官方語言”翻譯成為“一般語言”再加上個人見解,希望使大家明更加明白官方意思,如果各位高人有不同見解 / 或發現錯漏…不妨提出討論討論!

資料來自教統局:2005/2007中學學位分配辦法簡報→here

中學學位分配

參加資格:
●就讀於參加中學學位分配辦法的小學
●本港居民
●        從未獲派中一學位

主要階段:
●自行分配學位
●        統一派位

自行分配學的要點:
●        各參加中學學位分配辦法的中學,可預留不多於30%的中一學位,自行取錄學生

點樣計30%?
我嘅計法如下:
冇直屬or聯繫小學:(如迦密中學)有5班 * 每班40席=200席
→自行分配學位30% * 200席=60席

有直屬小學:(如喇沙書院)有7班 * 每班40席=280席
→自行分配學位30% * 280席=84席

有聯繫小學:(如香港培道中學)有6班 * 每班40席=240席
→自行分配學位30% * 240席=72席

即係 = 唔理有直屬or聯繫小學等…都可以“最多收盡”30%學生,不過唔好諗住全部中學都會有30%學位放出嚟咁筍,有啲中學跟本好少收“外人”;如培正中學,除了少量學位供中央派位之外(年年廿零個應酬下政府…),對唔住,培正網頁顯示→《全部學位均只分配予香港培正小學小六學生》!
所以自行分配學位,除左睇質量,都要睇下數量!(天堂學校有位又如何,數量只有三兩個!)

今年自行分配學位比往年多左10%,未知影響所在...不過多d了解遊戲規則、勤力D o羅料、睇下其他人意見、唔識就問...升中...驚咩?

→ 待續…コゴゑ…To Be Continue ←
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Re: 中學學位分配(一)

直屬小學可佔據9成直屬中學學額

30% + 70% x 85%

比舊年再多2個%

Good information.

Tks

007,

你真係好好呀, 一有最新派位ge 消息就即刻post 係"初中教育"呢一版, 等我哋呢班迷茫ge 家長都可以有多啲訊息, 多謝你呀.

Dear cman_li,

小女也讀有直屬中學的小學, 看見你這個消息真的很高興.

lisa
曾經聽過一個老人家教如果去選終生伴侶, 佢地話好似買鞋, 要睇中個款後, 然後親自去試清楚, 舒服才買, 不要信別人的意見, 因為真正的用家係你. 同意嗎?

多謝分享     

唔該晒你呀!!   

Dear 櫺囹桼,

Waiting for your part 2 & part 3 especially your opinion.  

vc267912 寫道:
Dear 櫺囹桼,

Waiting for your part 2 & part 3 especially your opinion.  

me2

Re: 中學學位分配(二)

cman_li 寫道:
直屬小學可佔據9成直屬中學學額
誰說的?

30% + 70% x 85%
條數點計?

比舊年再多2個%

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

續二:

●申請的中學不受地區限制,但學生只可向不多於兩所在「申請中一自行分配學位手冊」內列出的中學申請。否則,其獲得自行分配學位的機會將被取消

「申請中一自行分配學位手冊」~唔好問我~唔係我印o既!小學會派俾你(約十一月尾)或屆時上載於教統局網頁!

不過《兩間》只係講《一般》中學,未計100%自行分配學位之沙田體藝中學、不派位直資…所以理論上報完兩間一般津貼中學(資助/官立/直資/按額…等等),可以再報體藝 + 十幾間不派位直資都得!(如果可以女校男生/男校女生的話!)

體藝因為比較特殊唔可以派位(費事收左個齋讀書…唔喜歡運動、完全冇藝術細胞o既學生…)

另外亦有“派位”直資(如:陳樹渠、新法、福建…等,就同一般津貼中學一樣,有自行分配學位及統一派位!)

不派位直資中學,舊年有十八間:
中西區:聖保羅男女中學
南區:港大同學會書院
九龍城區:拔萃男書院、保良局顏保鈴書院
黃大仙區:德望學校
油尖旺區:拔萃女書院
觀塘區:基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校、匯基書院(誤作深水埗區...多謝nganc9更正!)
西貢區:優才(楊殷有娣)書院、播道書院、港華人基督教聯會真道書院、啟思中學
沙田區:林大輝中學、香港神託會培基書院、德信中學、培僑書院、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學
離島區:香港青基信書院

不派位直資中學,素質兩極化;一係傳統名校、一係未經證實新校,所以選擇前先了解其校風(宜親身實地觀察…)、辦學理念(上其網頁/聽講座…)、口碑(網上請教別人…)…唔好見到英中就中埋去!

全港有一百四十餘間英中(未計直資),即係“最多最多”有140間*5班*40人*30%=8,400個自行分配學位(打個八折亦有6,720個),今年特別之處係可以報兩間(中學唔知你將佢當係首選定係次選),因為表格要喺1號窗or2號窗填優先次序,只有你同教統局先知,假如兩間都收,當然大婆先行!

如果報三間(包括體藝),有幸三間都收,一定派體藝!(體藝有收生優先權!)
如果報左津貼+體藝+ n間不派位直資,一旦任何一間不派位直資收你(通常係大抽獎前通知,以免夜長夢多!)有辣當然有唔辣,一旦通知就要簽署放棄派位;唔簽又點? =七十年代青山名曲:《回頭我也不要你》…買保險只能向保險公司購買,所以報名前要三思,辛苦考到又唔讀、仔女心裡唔舒服!

所以如果鍾情英中而成績又可以,不防大膽一試…報哂兩間!江湖傳聞傳統英中只收級內Top5學生(一般小學計,下同…),咁今年Top10應該都會收(所以Top 20亦可一試…);至於一般英中,假如今年升中有75,000小六生計,6,720/75,000=8.9%,如果喺級內前列15%學生都應該有機會(因為收生仲要睇埋其他野:面試、操行、教署排名、課外活動、推薦…等);當然手執代表性紀錄或特殊技能者,就算band2生亦有名校英中招手!

教統局規定中學接受申請日期:2006年12月28日至2007年1月29日
(不派位直資中學由於要全部自行收生,所以可提早(並分批)招生…學校網頁/電話查得到!小心唔係間間招生截止日期都係1月29日…查清楚~唔好預咁忟!)

******十一月五日更正:按去年教署提供資料顯示:升中生有81,922位,而各區合共提供之英中名額是16,054(未計不派位直資,估計合共約一萬九千餘個)******

→ 待續…コゴゑ…To Be Continue ←

多謝哂你嘅分享同分析, 你簡直係我哋嘅明燈   

資料詳盡,有見地,謝謝. 等part 3   

好清晰,好有心 ! 好心有好報.

hi ~007,

我都係咁話~  你簡直係我哋嘅明燈呀~
多謝晒你~ :   

Hi 007
多謝你的資料。
我好蠢,都係唔明。   

好!做得好!會繼續捧你場!
謝謝!

NANCY88

007, thank you  !

多謝你的分享,其侍你下一次的分析....   

Very clear, thanks!!!!!!!!!!!             
‹ 上一主題|下一主題