用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 2B1家長得閒入o黎傾
樓主: easiness
go

2B1家長得閒入o黎傾 [複製鏈接]

Re: 2B1家長得閒入o黎傾

我覺得新舊派

星期六放學中文老師獎了一個snoopy章比佢,獎佢中作改正無錯,其他同學都要在堂上擦去舊的再改.又要做第四次改正真係        點解唔印格式比家長知,要個個學生估估

[quote]
jackjackma 寫道:
點解唔印格式比家長知,要個個學生估估

王國長老

第四次改正?!
點解唔好似數簿咁印張格式比佢地跟?
不過....點解改咁多次D仔仲錯架呢?

easiness & jackjackma,

你地班有無什麼行動呀?絕對支持你地為d無辜嘅小朋友出聲,豈碼比學校知道,即使係名校,從來沒人批評老師嘅教育方法,只可能係從前嘅家長啞子食黃蓮,有苦自己知,各位家長又唔團結,又互不相識,並不代表老師們沒有需要改善嘅地方.(只針對沒有盡本份教好同學嘅老師而言).最豈碼老師應該設法教明d學生,有d愛心及耐性對吓佢地,唔好等d細路上完堂卻係一頭冒水及垂頭喪氣返屋企,指意媽媽或補習老師教.若然,學校嘅老師教什麼?個個家長都可負擔得起補習老師的費用嗎?又或者每個家庭都有高學歷的媽媽在家照顧小孩的家課嗎? 一係學校索性轉直資,篩走一d唔合資格嘅人,否則真係要好好思考吓學校在教學及與家長溝通方面應該如何改善.另外,都唔明點解學校無內聯網供家長發表意見嘅,如果吓吓要留真實姓名及去信,除非一班家長好團結啦,否則,大家實有顧慮,最終都係啞忍了事.  

jackjackma,

係我心目中MISS HO係一位好老師, 阿仔上年考試退步, MISS HO都安慰我有啲學生係考試中表現唔到平時嘅水準(尤其我個仔, 平時老師問佢問題都緊張到口震), 佢叫我既然係咁, 唔好著重佢嘅成績, 若果之前花左好多時間去做準備功夫, 但是出O黎嘅成績唔好, 我地都要鼓勵佢多啲(今次成績唔好唔更要, 下次努力啲 - 呢句說話我到依家仲好記得)!

不過今年真係好唔同, 係阿仔嘅中文作業, 功課簿或默書簿都出現"不小心做家課", 又或"不用心溫習", "不留心上課"......! 小朋友又點會有信心做落去! 最慘係O係默書上我地同樣都用左好多時間去做準備, 點解老師會話佢"無用心溫習"? 係咪默書低就代表小朋友無去努力!

[quote]
星期六放學中文老師獎了一個snoopy章比佢,獎佢中作改正無錯,其他同學都要在堂上擦去舊的再改.又要做第四次改正真係        點解唔印格式比家長知,要個個學生估估

提提大家明天帶數學2上B。

仲有記得有面具呀!

今天同校長傾過有關中文科的問題,得到校長的真誠回應.回應如下.
中作改正 : 今星期校長會檢查學科功課及作業,會要求學生格式正確,所以老師會緊張格式的要求,因如有不當是老師的問題,但校長覺得無須要印格式要求給家長,因是小問題,學生應自己學習.
中書課後練習 : 校長會跟學科主任商討中文教學方式,希望三星期後有改善.校長亦認同課後練習不應由家長作大量的協助.

今次約見校長主要是講亞仔學習障礙的問題,做家長真係唔想成日搵校長投訴,好彩校長都好明白我的感受,佢都係華仁工作了很長時間,每位老師他都好清楚,他都好盡力解釋老師的難處.仲有個令我覺得好可愛的見解.校長覺得如果全間學校的老師都和藹可親,無惡老師對小朋友的發展沒有好處,好明顯校長都係真矢老師的fans,諗清楚都係快

睡公主:
我都好高興星期六能夠見到妳.可惜無時間慢慢傾,有事要趕住走,下次再上學校早些通知,一齊食早餐.
:wink:

聽講今日都仲有約20位同學要做改正        亞仔仲講好多同學一到要上中文堂就C.C.聲.成身

睡公主:
我都好高興星期六能夠見到妳.可惜無時間慢慢傾,有事要趕住走,下次再上學校早些通知,一齊食早餐.
:wink:

jackjackma,

好呀!
你係唔係逢星期六都上學校架?
其實我星期六唔駛返工,
除非約咗啲家長返學校,
否則我都好少上去,
大多數送完亞仔上校車就會返屋企瞓多一陣,
所以亞仔咪叫我睡公主囉!

睡公主:
我唔係逢星期六都上學校,上星期約了大少同學的媽媽去聽講座,所以先有幸見到妳.我平時都無送亞仔上車,工人攪掂.我都係得星期六可以

今晚各位家長一定好唔得閒.我教(幫)完二少作文都      點解二年班要作100字的文章    ,佢地作句都仲係10個字,會唔會太快   . 我記得大少二年班要作大約50字仲要有幾個詞語提供.

jackjackma,

阿囝見到o個幾幅圖, 就同我講唔識做, 我唯有教佢點作啦! 我都無留意篇作文要作幾多字, 阿仔一邊做一邊話眼瞓! 星期五仲要背默第7課添, 唯有叫佢背一次, 之後叫佢默啲生字就算! 今晚要認真叫佢默一次!

我亞仔都無時間溫默書,不過今天係學校預默了一次,好彩都唔係錯得太多.不過唔明點解明天都默,今天又要用時間預默,係學校真係咁多時間....       又唔教點作篇好文....     

係咪今次默書嘅分數都要俾校長睇, 所以老師咁緊張呀...... :

唉! 講真溫得中文都無乜時間溫英文, 希望阿囝生性, 平時上堂有聽書! 同佢溫習英文嘅時候唔使勞氣啦!

明天測驗,提吓大家要溫reader notes 的生字,要明白生字的運用.大家努力
昨天亞仔話要將中文書所有課後練習做晒,唔可以有空位,又無寫手冊.各位少爺有無話要做   

jackjackma,

昨日我睇阿仔家課冊, 竟然有五樣功課, 今日英文測驗, 但是都咁多功課! 雖然阿仔話今日唔使交(聽日先交), 但是今日又有功課的話, 咁咪好多樣要做!  其中一樣係做中文書課後練習同埋作文(仲要作一百字)!

昨日家課冊上寫上常識測驗範圍, 書同作業2A(1-2)同2B(1-7), 請問阿仔寫得O岩唔O岩?
‹ 上一主題|下一主題