用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 選小學真係要小心
樓主: phoebelamlam
go

選小學真係要小心 [複製鏈接]

Re: 選小學真係要小心

phoebelamlam 寫道:
我知啦,因為如果我唔撐,
就幫唔到孖女啦
[quote]
Charlotte_mom 寫道:
唔好灰心, 我都知叩門係好勞神+面朦, 面皮薄d都頂唔順
我地會精神上支持你, 加油!!
[/quote]

Support!!

phoebelamlam,

唔知你介唔介意沙田區的學校, 我想介紹一間好有心教學的小學給你呀~~~ <<沙田世界龍岡黃耀南小學>>

我今天剛剛做完義工, 聽完一個小學講座, 而這間學校是非常有心的設計一套專為小朋友的課程....只有他們先至有的.
(他們同中文大學及專業人士共同設計的 - 每年都會與老師互相adj個課程)

學校理念鮮名, 教學中旨...<有教無累>, 唔會'buy款'.
1-3年級活動教學, 黎緊4-6年級都會實行活動教學.

我曾到此校觀課....十分活動教學, d學生好開心, d家長好support這間學校, 好多家長都是專業人士, 時時到校比意見, 可以參與校內課程問題及見意.  (唔多功課, 教學靈活, 小朋友自動自覺, 回家後仍然自發做功課, 發掘新其物件.)

d家長是來自四方八面....有西貢, Tuen Mun, 元朗, 沙田, 馬鞍山.......

所以我覺得直得推薦比你.

他們的學生好多都派去英文中學, 而中學匯報回來的成績很好, 有.....全校第一, 全班第三,四...., 所派中學亦有band1(林求某(繹音)), (聖羅x(繹音))

今年10A女生-陳x婷---都是他們學生.

因為沙田區出生低, 所以學生唔夠, 而此校的屋村人口老化..所以他們想把理念推廣到區外.

有個家長的小朋友是轉校生, 他之前讀書的小學令他很不開心....十分傷心, 轉到此校好似從獲新機, 每朝'令原'5:00am起床回校(Tuen Mun), 都唔想讀就近的學校, 你話個魔力有幾大?

教統局亦有來信加許讚揚,  據知他們是唯一一間真正活動教學.

我好希望你會考慮~~~~~

我幫你拿咗一份學校簡介, 如果你想要, pm我呀~~~

<明天沙田世界龍岡黃耀南小學有講座....萬勿錯過>

p.s. 今天在馬鞍山靈糧幼稚園開講座....有黃耀南校長,老師, 家長教師會主席, 家長...好多人..好大陳像,   因為他們好support間小學..好支持他們的理念.

露 絲 :-)

phoebelamlam :
可唔可以pm告知是那一間學校.

phoebelamlam:

題外話,
你要不要帶兩個囡囡去詳細驗眼,睇下有冇視力問題如遠視等(要仔細驗先知有冇遠視)。因為有部分讀障及add的小朋友是因為遠視的關係,如果趁早發現改善視力,讀障的問題會好,但要趁早...(最好當然是六歲前)
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

hi phoebelamlam,

I am TKO mami too, 可唔可以pm告知是那一間學校.

I understand it is a very difficult time to you and your girls, never give up, you can find other suitable school !! ADD OIL!!! :wink:

phoebelamlam 寫道:
因為我自己親身經驗,未報名之前就咩都得,咩都無問題,到入學啦......   

原本開開心心等到孖女上小一(當然都好緊張),因為佢地有讀寫障礙(另細孖仲有言語障礙),一方面擔心會唔會跟唔上,一方面怕佢地懂唔懂得同人相處,到了9月1日,佢地開開心心上學去,而我就在上班時,一路掛心佢地兩個,一路做野,在過了3天半日後,第一天,孖女返住日,好唔好彩細孖在學校比其他小朋友正跌咗,令佢流NOSE血,
不過好快已經止血了,不過唔開心啲野開始到啦....
我自己多口問咗佢地在校GE情況,點知社工竟然同我講,班主任已經判斷佢地係(輕度X智),個一下,我覺得老師只因為佢地無其他小朋友咁叻,(因為時間太短啦,只是3日半日+全日0係小息前個幾小時)就下一個這樣的決定,跟住我講,如果小朋友在一大班其實真係比較難學到野,因為老師無可能只係就一兩個小朋友,咁學校幾時可以比到小班教學我對孖女(因為在上一年已經去望過呢一間小學,佢地話有呢一種支援)但學校比咗一個令我好難接受啲答案,就係今年小一唔會有呢一樣啲支援,咁點介你地唔話比我知呀,我唔問你地都唔會講啦,跟住我就約咗校長在今個星期二見面同埋傾下有咩介決方法

好啦,到個日啦,校長竟然全程都唔多想講,多數都係社工同我地傾,可能佢地見到我好堅持想要小班教學,佢(社工)竟然同我講咗一句說話就係,”無論佢地(孖女)响大班OR响小班,佢地都唔可能學到任何GE野,”個刻,我比佢咁同我講完之後,我都覺得無意思同佢地一再堅持落去啦,

而家我好緊張,因為3號風個日,同佢地去見咗一間小學,話今日會通知我有無位同埋收唔收,希望會有好消息啦

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

phoebelamlam

I hope you can find a school that can help your children. Bless you.

露絲

我"林"細女好可能同你個細仔讀埋一間,保幼沙田有幾多間姐!馬主係馬安山係好出名,原來甘好+!馬安山靈糧幼稚園係好多人讀,今年上下午都一早full,我都覺得佢係好野泥既!因沙田執左好多間幼稚園,連大仔當年讀果間(勁多人報),e+都唔係甘多人搶著入去.藍田靈糧幼稚園好多c奶都話正.

你大仔讀保記,好多功課喎!朋友個女讀黃大仙保記,功課多到傻.成日抄抄寫寫好無聊.我都好頭痛亞女5識講野,只係識講英文,所以有D朋友叫我讀守仁,但我對保記辨學無MUD信心!

露絲 寫道:
catcatmom,

我好後悔唔識轉囉.......以為是小朋友既問題, 後來才知係小學老師的教學方法出咗問題.  而家無得轉囉, 都5年級, 好彩4年及5年級的老師張就下, 個仔比4年級老師'TOP'返起個自信心, 所以個仔要求留返在保良局讀, 唔比轉.   真是還得神落.

所以我個細仔點都唔比佢讀亞哥個間, 人地話明志WOW.

我細仔以前讀馬鞍山靈糧幼稚園, $是貴過人但直得....

我細仔而家讀馬循呀~~

佢在幼稚園時完全唔識普通話及英文, D先生話佢唔集中只講中文, 我十分担心, 點之上小一D普通話及英文勁過亞哥...哈哈    (我覺得佢係真係識, 亞哥係死記)

靈幼.....有四間, 香港靈糧堂幼稚園, 藍田靈糧幼稚園, 鑽石山靈糧幼稚園, 馬鞍山靈糧幼稚園.

我個仔係臨床心理學家提議轉的, 因她觀過藍田靈糧幼稚園的活動, 極力推薦.

已經被人DISCLOSED左啦CHECK番之前MESSAGE就知啦!

Triangle_* 寫道:
phoebelamlam :
可唔可以pm告知是那一間學校.

catcatmom,

馬安山靈糧幼稚園上午很full, 但下午還有位, 因家長觀念下午校唔好學唔到野, 不過下午校著數d, 因人小先生看得好d照顧得好d. 一樣學到好多野架.  之前我大伯個friend住長洲都日日比個仔返馬靈, 你話好唔好呢?

保記起初1-2年級好多功課架, 直頭想死, 起馬有7樣, 好多時9樣.   不過後來我覺得唔對路, 我教到死死下, 小朋友做到死死下, 發覺佢好可憐, 無了人生意義, 又見到其他小朋友家長話自己小朋友未放學就哭得很緊要(哭side口)話好多功課, 於是乎我有次成機向校長提出此事, 之後我個仔就小咗功課啦~~~   

聽人講陳守仁有好多種族的人讀, 所以主要講英文, 確實有利小朋友.  但幾個月前我朋友話守仁近年來派位唔理想, 所以小咗人選, 而另一朋友她叩門入咗, 不過聽到派位馬馬, 好似想轉軚.

你囡囡讀邊間保幼呀?

露絲
PLEASE CHECK PM!

露絲

你知啦!這裡有好多保記fans+!我林住送佢入去讀成日一定學到講野,點知一dd進步都無,仲日日都

而你大仔邊間保小呀?我朋友個女係黃大仙錦泰.功課少就7�8樣,多就8�9樣.   

catcatmom,

莊小囉~~

Hi,
講開保記,我又想講下廢話.
我個仔讀保幼,教學無問題,但(個人意見)覺得佢好住重門面,可能幼稚園無升小%參考,所以參加好多校外比賽,亦攞好多獎,選幼稚園的家長見到會覺得間好勁.
問題就係,老師將空檔時間要不停為學生訓練比賽,我相信老師會好大壓力及好累. 有時返學前想同班住任講下個仔d嘢都係講低比其他老師知. 所以要深入了解及照顧學生的時間唔多.

所以現在選小學,我唔會care間學校攞什麼校外獎(學術除外), 課外活動有就得啦.

超級版主

大家好似講到保良局d幼稚園咁唔得咁ge?其實係唔係間間都有佢地本身唔同ge教學宗旨?
我個仔讀緊保良局李徐松聲紀念幼稚園,佢係k2下學期先入讀(之前個間日日都係番學寫字),k2星期一得兩樣家課,其他日子就三樣,寫字都會隔行唔駛寫太多(比之前個間淺得多),同時會要求小朋友係生字簿上面空格畫番生字ge有關圖畫;主任同先生都好nice,好要求小朋友要有禮貌同打招呼,亦冇責罵學生;學校採用EVI「網上教育平台」,用電腦播放故事同俾小朋友用電腦玩mini games,阿仔都好開心。
不過唯一問題係家長,好多來自新移民,唔識教仔,接放學都打尖,係附近公園玩又唔理d細路掛住吹水......

phoebelamlam,

hi, 可否告知妳囡囡是讀那一間小學,因為我都是住將軍澳區,出年就要選小學,但見到妳的情況真的很不開心,現希望妳快些可以找到間新學校,孖女可以從新開開心心上學去。

係第5頁已經有人估中咗,自己CHECK吓。

其實已經同佢地詳細驗咗眼,結果就係大孖有遠視,而家已經用緊眼鏡啦,細孖就無,所以而家都唔知可以點攪啦

睡覺 寫道:
phoebelamlam:

題外話,
你要不要帶兩個囡囡去詳細驗眼,睇下有冇視力問題如遠視等(要仔細驗先知有冇遠視)。因為有部分讀障及add的小朋友是因為遠視的關係,如果趁早發現改善視力,讀障的問題會好,但要趁早...(最好當然是六歲前)

其實有時未必係學校,可能係老師,因為好似我咁,孖女讀保良局啲老師對佢地好好,但係細女讀同一間,就.......哎..差好多啦,細女個老師問咩都答唔知道,正親唔知咩原因,學習進度唔願講,所以我都決定同細女轉幼稚園,因為呢個老師仲會同佢地一起上k3,所以個人覺得唔係學校大問題,係個老師最大問題
召藥師 寫道:
大家好似講到保良局d幼稚園咁唔得咁ge?其實係唔係間間都有佢地本身唔同ge教學宗旨?
我個仔讀緊保良局李徐松聲紀念幼稚園,佢係k2下學期先入讀(之前個間日日都係番學寫字),k2星期一得兩樣家課,其他日子就三樣,寫字都會隔行唔駛寫太多(比之前個間淺得多),同時會要求小朋友係生字簿上面空格畫番生字ge有關圖畫;主任同先生都好nice,好要求小朋友要有禮貌同打招呼,亦冇責罵學生;學校採用EVI「網上教育平台」,用電腦播放故事同俾小朋友用電腦玩mini games,阿仔都好開心。
不過唯一問題係家長,好多來自新移民,唔識教仔,接放學都打尖,係附近公園玩又唔理d細路掛住吹水......

其實個小朋友係聰明,聽教聽話,真係讀什麼幼稚園都無所謂。一朝早我個女入到保記,只係掛著搵野,搵唔到就 ,我問佢做MUD野,佢當時得2YR,5識表達,原本佢搵一位老師,其他就唔跟。佢有言語問題,唔多講野,問佢問題,佢睇都唔睇你,不過唔自閉。
保記係好嚴既!有D人覺得係discipline,係一種磨練,對我大仔WORK,細女就唔WORK。
如果D教育工作者能夠將D有問題既小朋友處理得很好,先稱上為一間好學校。

如果D教育工作者能夠將D有問題既小朋友處理得很好,先稱上為一間好學校。
supper agree!   

老師的質數真的很重要,年資高亦唔等於質數好.
‹ 上一主題|下一主題