用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P2 不想上學
go

P2 不想上學 [複製鏈接]

P2 不想上學

pls help!!
小兒剛升上P2, 沒心机上課, 而且開口說出不想上學和想離家出走, 並說不出任何理由 (校內並沒有同學蝦佢) 現在每天盡早回家和開解.   (家裏有1個傭人和3歲弟弟)
各位有什麽好方法呀!

心情極差的媽咪上

Re: P2 不想上學

會唔會因為放完暑假唔想返學.未習慣做家課?新一年的老師唔習慣?

知道原因嗎?
會不會是轉了老師而不習慣?還是不想做家課?
升小二後家課會很多.而且老師可能較小一時嚴格

我有打电話給小二老師, 人很好, 佢話會多加留意.

佢提到唔想返學同離家出走,咁我覺得佢係學校同家庭都有壓力同問題喎,快D搵個佢最鍾意GE人個佢傾下,或者帶佢出去玩到HIGH哂,趁作最開心的時侯問佢,我諗佢會講GA.

他在家和在校表現如何?有沒有興趣玩啊?

我有同小一老師講過, 佢都話升小二会很嚴厲, 不会像小一 一樣了, 現很擔心, 他現在上課不留心, 回家後又忘記做功課......老師已在手冊寫下3個欠交.
真的很痛苦, 返工很忙, 放工回家要處理大仔功課.

你可唔可以用印花計劃引佢呀?草左某數量印花就掌佢一份小禮份!試下,○ K喎!
:-D :-?

good idea, 会於星期六試試

elws,
小朋友應該係暫時未適應P.2嘅老師和教學方式,不要太擔心,但欠交次數似乎多咗d,要留意吓,學校有無內聯網or網上查功課?如無,睇吓有無P.1同學仔而而家又同班,就打電話問功課。

不知這是不是P2學生常見問題.
囡囡上小二後都比較懶散,不願做家課.我看她的家課比以前深和多.連默書次數也多了.每星期都要中默和英默.
你的小朋友有沒有表示讀書辛苦?可能他感到有壓力.

公司可唔可以經常上網?
有冇諗過响屋企安個ip cam,幫佢分配時間做功課、睇電視&溫書~  又可以在cam 度見到佢d功課教佢做~

可以上綱, 但沒有ip cam.
公司不可以ge.
另外,我覺得好似吾喺很好, 好像沒有自由.  現在D小朋友鐘意按自己意思去做.

2fungs 寫道:
公司可唔可以經常上網?
有冇諗過响屋企安個ip cam,幫佢分配時間做功課、睇電視&溫書~  又可以在cam 度見到佢d功課教佢做~

好 hi-tech 喎!

我亞仔鍾意我可以見到佢做嘢喎~!
佢話你睇唔到我,我會好懶同講大話架~!
(因為佢成日開著電視又話冇開..)

elws1209 寫道:
可以上綱, 但沒有ip cam.
公司不可以ge.
另外,我覺得好似吾喺很好, 好像沒有自由.  現在D小朋友鐘意按自己意思去做.

[quote]
2fungs 寫道:
公司可唔可以經常上網?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題