用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德田李兆強小學 vs 油塘基顯, 邊 一間好點 ? 邊 一間入 ...
樓主: 心雨
go

德田李兆強小學 vs 油塘基顯, 邊 一間好點 ? 邊 一間入的機會大D?急急急 ! [複製鏈接]

Re: 德田李兆強小學 vs 油塘基顯, 邊 一間好點 ? 邊 一間入的機會大D?急急急 !

一樣無機會入油塘基法,48網學生主要集中在幾間大學校中,加上將軍澳的跨網學生,戰況激烈。
首輪自行招生是大抽獎部署,叩門的誠意依據,無望也要申請,甚至有人開始寄履歷。    

Re: 德田李兆強小學 vs 油塘基顯, 邊 一間好點 ? 邊 一間入的機會大D?急急急 !

咁跨張 ?   而家點樣寄履歷 ?

我last year是選呢兩間,但我可以話你聽兩間都好能難入,第一,因世襲生和畢業生多,第二,德田李少強十多年派位都好好,這兩三年還高過60%派band 1,一定好多人報,而油塘基顯就因校舍新,亦吸引人報,況且,油塘咁多新屋村,點會唔難丫,但德田李少強有一樣好,你抽唔中再報考,只要你入form,佢都比chance你,但我入form去油塘基顯,連面試chance都沒有,由吾通知,我有個friend頭兩次第一志都願揀佢,吾得,再入form考,咁有誠意,但連回音都冇,打電話又冇ANSWER,SO,誠意分只是當有位而沒有特出同學時才有用,現在每個小朋友都報D面試班,個個都咁好,它們都不愁沒有好學生,如你沒有抽獎命,我建議報D面試班,CHANCE大D.

做profile話心儀貴校,搏加印象分,我也有用這招,但第一輪便ok。Thank God!
katiekma 寫道:

嘩, 聽大家甘講真係好難呀, 甘我而家重填唔填呢兩間呢? 定退而求次呢 ? 甘有邊間屬次輪選擇會好點呢 ?

hermapap, 請問profile內容點寫呢?可唔可以PM SAMPLE 比我呢 ? 等我做足功課, 到時有晒準備, MANY THANKS!

金麗基本上有70%都派入兩間李兆強, 早知一早比阿仔讀, 可能機會大好多.  因為金麗離我定一定要搭校車, 當時老公又話唔好去甘遠, 係樓下讀.

而家阿哥又唔知派去邊間, 阿妹可能幫佢報金麗啦, 不過聽說怕拿唔到FORM, 要半夜排隊拿, 離我家又唔近, 真係好心煩, 唔知點算     

hermanpapa,

而家入定profile? 我之前都有諗過, 不過唔知校長會唔會睇呢? 係咪而家入一次, 1月入一次, 叩門再入?

hoganmama
hermanpapa 寫道:
做profile話心儀貴校,搏加印象分,我也有用這招,但第一輪便ok。Thank God![quote]
[/quote]

心雨,
如果想入兆強,我都提議你讀金麗,佢只是派一天, 派300份, 派完就算, 我早上5:00am到,排110,要讀下午班, 如想讀上午班,我提議你們早一晚去,同你先生輪班, 如吾介意下午班,我想早上7:00去都得,因那年我之後至9:00都得30-40個人到。我老公都話樓下讀就得,但我無理佢,自己一手一腳攪,費事救佢    到現在佢都重話派到邊間就讀邊間,都唔知我煩乜。所以我咪上BK找其她mami傾訴減壓lor
上次基顯校長來金麗家長會,我覺得佢都好想收金麗學生,但礙於這個派位制度,佢都好無奈,講真得10幾個扣門位,咁多人爭,幾有誠意都冇用喇。
聽人講聖愛德華天主教都幾好,活動教學。

直接找校長收,佢會唔會show我?還是放低於校務處呢?信對面是否要寫明是profile,請指教。

其實48網,油塘基法,油塘基顯,2間李兆強,循道衛理,聖約翰,聖馬太這幾間,15分沒有什麼可能入到,我上年女兒自行分配學位,俾埋自製履歷表俾油塘基顯都唔得,上年自行分配油塘基顯超過300人,循道衛理300幾人,油塘基法我唔知有幾多,但基法幼稚園起碼7個15分基法幼稚園同學,7個都入不到,但之前基法幼稚園校長曾話油塘基法實收學生,家長2關都不入,結果7個拍門油塘基法收6個.聖馬太上年統一派位得40個位,拍門考試路德會幼稚園學生加10分,如果沒有幼稚園的關係,拍門入油塘基法及聖馬太便難上加難,妳們選學校前要想清楚,因為很多學校介意家長自行分配不是選它,日後可能連拍門面試都沒機會,真無奈.

我都覺得如果想入兆強最好讀金麗, 唔係話一定入到兆強, 係叩門時金麗學生會有著數小小.

當年我就好彩d, 兒甥仔剛畢業, 我家姐同副校長講左聲, 我就當日9點幾先去

其實就算小一派吾到,
小二,三,四都可以考入去.
囝囝都係今年入(德田)

咁你以前讀那一間呢?你仔/女成績是否很好的呢?

自己讀雞校,
仔仔之前係九龍某傳統名私立小學就讀.
成績中上.

我之前是用powerpoint做多媒體profile,然後用電郵寄給心儀的學校。
一來環保、二來展示IT"食力"。

戰情激烈!不過要自行和大抽獎從一而終!身為xx人,死為xx魂。
不管是搏油天、喇沙、聖保羅都好....向目標衝,不然半天吊仲大鑊!
JoannaLee 寫道:
其實48網,油塘基法,油塘基顯,2間李兆強,循道衛理,聖約翰,聖馬太這幾間,15分沒有什麼可能入到,我上年女兒自行分配學位,俾埋自製履歷表俾油塘基顯都唔得,上年自行分配油塘基顯超過300人,循道衛理300幾人,油塘基法我唔知有幾多,但基法幼稚園起碼7個15分基法幼稚園同學,7個都入不到,但之前基法幼稚園校長曾話油塘基法實收學生,家長2關都不入,結果7個拍門油塘基法收6個.聖馬太上年統一派位得40個位,拍門考試路德會幼稚園學生加10分,如果沒有幼稚園的關係,拍門入油塘基法及聖馬太便難上加難,妳們選學校前要想清楚,因為很多學校介意家長自行分配不是選它,日後可能連拍門面試都沒機會,真無奈.

是的, 尤其是金麗的女仔及有舞蹈表演的著數好多, 我仔舊年叩德田李兆強門, 原先要求校長寫推薦信, 佢話唔駛, 過幾日, 副校打電話來話幫唔到, 不如叫我試陳呂仲德, (其實果時我已成功叩門陳呂仲德), 到德田李兆強面試當日,  有十多金麗同學, 結果, 收曬個d (若 6-7個) 有同佢表演的學生.

最後, 叩門入了油塘基顯.

[quote]
hoganmama 寫道:
我都覺得如果想入兆強最好讀金麗, 唔係話一定入到兆強, 係叩門時金麗學生會有著數小小.

當年我就好彩d, 兒甥仔剛畢業, 我家姐同副校長講左聲, 我就當日9點幾先去

mingddmm,
可否告知你小朋友讀邊間幼稚園呢? 你是否 111 基顯呢?

[quote]
mingddmm 寫道:
是的, 尤其是金麗的女仔及有舞蹈表演的著數好多, 我仔舊年叩德田李兆強門, 原先要求校長寫推薦信, 佢話唔駛, 過幾日, 副校打電話來話幫唔到, 不如叫我試陳呂仲德, (其實果時我已成功叩門陳呂仲德), 到德田李兆強面試當日,  有十多金麗同學, 結果, 收曬個d (若 6-7個) 有同佢表演的學生.

[quote]

囝囝在金麗 2005 年畢業, 11 選德田李兆強.  

[quote]
mingddmm,
可否告知你小朋友讀邊間幼稚園呢? 你是否 111 基顯呢?

[quote]
mingddmm 寫道:

[quote]

心雨,
其實最緊要妳自己想仔女讀邊類型學校?德田李兆強比油塘基顯多功課,但以目前來說升中派位好過油塘基顯,不過油塘基顯的李校長,以前將田灣始南搞得有聲有色,好多選油塘基顯的家長,都是信賴這個校長(包括我在內),他之前說過要帶領油塘基顯做觀塘區第一小學.
第一關自行分配派位,妳15分無論德田李兆強或油塘基顯,入到的機會都微,但妳要想定想小朋友入邊間,因為第一關及第二關都選同一間,就算派不到,拍門都多些勝算.
我自己第一關都有俾給profile入不到,只是第二關好彩派到,不過我都一早預備好準備拍門之用.我用scanner做,scan她公文式中英數的進度,參加什麼課外活動,我自己讀過什麼親子課程,在學校做義工的獎狀(油塘基顯重視家長支援)一篇給校長的信,解釋為什麼想讀這間學校等.
妳住秀坪,寶達村出名是綜援村,家長質素可想而知,免得過也不耍選附近的學校.

mingddmm,
你好勁,唔係11基顯都收,有些家長連interview的機會都冇,你仔仔有什麽特異工能,講泥聽吓    ,校長實間點解11唔選佢,你點答,過两招黎洗下。
‹ 上一主題|下一主題