用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵涌區中學一問
樓主: fionayan30
go

荃灣/葵涌區中學一問 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵涌區中學一問

五科句括中英數應該有代表性的~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

咁整體合格率唔包括中/英/數咩?
sorlo 寫道:
五科句括中英數應該有代表性的~~~

點解釋呢

整體合格率未必係代表你中英數合格

例如你考十科, 有九科合格, 即係你有90%合格率, 你係你唔及格個科係英文

咁即係你無full cert
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

5科及格率不一定包括中英數3科,看看李兆基中學的數據:五科的及格率是99%,但英文及格率是97.1%,中文是98%。

各位,
想問下若在自行收生階段, 直資學校是否計算在內 ?
thx.

唔計算, 但係如直資收左你小朋友就會拎學生證, 咁樣就無得參加統一派位.
somimi 寫道:
各位,
想問下若在自行收生階段, 直資學校是否計算在內 ?
thx.

rclamlam,
oic, 唔該晒你 !
但睇過d直資, 交報名表時要交埋"自行派位"張form,
請問直資學校系咪可以咁做 ??

另外, 私校是否一樣呢 ?

多謝你解答我問題. thankyou.

咁應該唔係間間直資都係咁, 如果要收既你就要諗清楚先啦.

私校同直資在教學上無太大分別, 主要係直資都有小部份資助, 有無政府資助我唔知, 但係私校主要收入來源係學費同私人捐助.
somimi 寫道:
rclamlam,
oic, 唔該晒你 !
但睇過d直資, 交報名表時要交埋"自行派位"張form,
請問直資學校系咪可以咁做 ??

另外, 私校是否一樣呢 ?

多謝你解答我問題. thankyou.

交報名表時要交埋"自行派位"張form

老師話申請直資中學or 體藝中學 都無需交回中學自由分配申請表(即紅綠藍果張)如有直資中學講明要收, 即係影響左申請津貼or官立中學既機會咯???   

tkkmama,

系呀 ! 我上st. paul 個site 系話要交, 我覺得好怪 !!

直資學校也有部分參加「中學學位分配辦法」,今年應該有24所直資中學有參加「中學學位分配辦法」,St Paul 是其中一間,所以在申請時要交回「自行派位」的表格。

直資學校收生較多元化,可以用部分學位參加「中學學位分配辦法」,其餘學位用作自行收生。用作自行收生的學位經面試後,校方可於任何時候公佈收生結果,而參加「中學學位分配辦法」的該部分學位,只能在7月份與其他中學一起公佈收生結果。

直資學校既可參加「中學學位分配辦法」,又可「自行收生」,更可以只參加「中學學位分配辦法」,而不參加攪珠,收生彈性極大。

tkkmama 寫道:
交報名表時要交埋"自行派位"張form

老師話申請直資中學or 體藝中學 都無需交回中學自由分配申請表(即紅綠藍果張)如有直資中學講明要收, 即係影響左申請津貼or官立中學既機會咯???   

heidimami 寫道:
直資學校也有部分參加「中學學位分配辦法」,今年應該有24所直資中學有參加「中學學位分配辦法」,St Paul 是其中一間,所以在申請時要交回「自行派位」的表格。

直資學校收生較多元化,可以用部分學位參加「中學學位分配辦法」,其餘學位用作自行收生。用作自行收生的學位經面試後,校方可於任何時候公佈收生結果,而參加「中學學位分配辦法」的該部分學位,只能在7月份與其他中學一起公佈收生結果。

直資學校既可參加「中學學位分配辦法」,又可「自行收生」,更可以只參加「中學學位分配辦法」,而不參加攪珠,收生彈性極大。

嘩~~乜攪到咁鬼複雜呀??中學可以收生彈性極大, 咁個學生又知唔知道自己有幾個機會考其他中學呀???    真係考起啦...     

做乜鬼搞到咁立立亂架~~~

即係邊緣既學生, 好多父母怕既都會揀左直資先啦, 咁樣真係搞亂晒.

如果係band 2生想揀英中, 直資真係一個好選擇呀 ∼∼∼

heidimami,

多謝你詳細分析比我知, 又想問下點樣可以知道直資有冇參加「中學學位分配辦法」or「自行收生」呢 ?

謝謝.

學校應該報名時有註明喎, 無既你都問清楚先填表.
somimi 寫道:
heidimami,

多謝你詳細分析比我知, 又想問下點樣可以知道直資有冇參加「中學學位分配辦法」or「自行收生」呢 ?

謝謝.

以下是2005/2007年度教統局非派位直資的學校資料:

url=http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_5850/ndss-non-part.1.pdf]Click Here[/url]

另外有少少資料要更正,如直資學校參加「中學學位分配辦法」,該直資中學是要撥出同樣的10%作統一派位用。但直資中學在「中學學位分配辦法」是不用受30%學位限制。

somimi 寫道:
heidimami,

謝謝.
[
‹ 上一主題|下一主題