用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有小朋友讀緊柴灣培僑小學, 可否比d意見? ...
go

有沒有小朋友讀緊柴灣培僑小學, 可否比d意見? [複製鏈接]

有沒有小朋友讀緊柴灣培僑小學, 可否比d意見?

請問有沒有小朋友讀緊柴灣培僑小學, 可否比d意見?

thanks!
SY

Re: 有沒有小朋友讀緊柴灣培僑小學, 可否比d意見?

係好學校,有好校長同老師,學生愛上學及學習,行精英班。

HI Kids626,

Thank you so much for your information.

Best regards
SY

我囡囡今年入去讀小一,間學校好唔好就重未知,
不過佢哋今年收o左160位小一學生,開o左5班,
本來開2班普通話班,由於太多人想入普話班,
所以校長順應民意,改為3班普通話班,
2班廣州話班.
我之所以揀培僑,係因為佢校長同埋老師o既
態度比我非常好印象.
至於精英班方面,我就記得話冇分精英班,
如果有人知道,請回覆.

我有朋友的兩個孩子在培小分別讀3年級及5年級,佢話細佬讀精英班,哥哥就分唔到入去(好似上到3年級後普通話班就係精英班咁話),佢話間學校始終係新,要培育d精英派到好中學間學校先出名,唔係間學校好難做上去。依家佢都驚哥哥中一派位,因為track record 始終有限。

我小朋友本來第一輪小一收生都入咗,我地其實好喜歡間學校,但因為唔想小六再煩派位,最後放棄咗。

Hi Maylmm,

你講得對,校長同埋老師o既態度比我非常好印象.

所以都唔知怎樣選擇.

Thanks!
SY

Hi

I have the same problem.  I like the principal teachers and 教學理念, but, when I think about F.1, I don`t know how to choose.  

Anyone know about the 中學泒位 this year?

:
Grace Lee

因為學校好鼓勵學生閱讀,
所以由今個禮拜開始
囡囡每日都會有一本
好簡單o既圖書o羅返屋企讀,
佢而家每日食完中午飯,
就會自己主動走去圖書館睇書
同埋聽故事(因為會有義工家長講)
我見佢咁主動睇書,我都好開心.

If only 15 points, is this easy to get a seat during the first round 自行收生 in this school?  Who has the experience?

:wink:
Grace Lee

我囡囡都係得15分, o向自行收生就收o左佢.

maylmm,

普通話班即係隨咗英文科全部用普通話上堂?如果小朋友無普通話基礎聽唔明,咁讀起嚟會唔會好辛苦或者無興趣?

培僑係咪活動教學,多唔多功課、默書同測驗?

Thanks

maylmm 寫道:
2班廣州話班.
態度比我非常好印象.
如果有人知道,請回覆.

Have you seen the school DVD of their 5th birthday last year?  So impressive.

Grace Lee

AGREE WITH YOU
樂熙媽媽 寫道:
Have you seen the school DVD of their 5th birthday last year?  So impressive.

臭B,

以我所知, 普通話班只不過係用普通話上中文科
(每日都有中文堂),
另常識科亦將會用普通話教,
並唔係所有科目都用普通話.

我覺得始終語言係聽得多就會明白

囡囡功課每日都只係兩.三樣, 但每日都會有一本圖書要睇
不過都係好淺.
臭B 寫道:
maylmm,

普通話班即係隨咗英文科全部用普通話上堂?如果小朋友無普通話基礎聽唔明,咁讀起嚟會唔會好辛苦或者無興趣?

培僑係咪活動教學,多唔多功課、默書同測驗?

Thanks

[quote]
maylmm 寫道:
2班廣州話班.
態度比我非常好印象.
如果有人知道,請回覆.
[/quote]

個人認為, 培僑是一間認真的學校, 他們的理想等同於現在很多的直資學校, 我也很欣賞, 相信學生是能夠愉快學習, 但培僑始終是一所新校, 對於他們升中的情況不太了解, 希望有人能給一點意見!!

:
Grace Lee

maylmm,

多謝回答!

你地又點睇明德呀?

Thanks
該用戶已被刪除

UP

Anyone knows about the 泒位情況
Grace Lee

樂熙媽媽 寫道:
UP

Anyone knows about the 泒位情況

上學年該校可選第一組別學校之學生約40.
因在小六選校時,有老師告知該校家長最好考試時
如果成績是全級40名或以內可選 band 1學校,
但全級有成約160學生,得40幾個可選band 1學校
當然其他的都可選band 1學校,但成功率............

其實每間學校都有優點,只是取決於家長,想小朋友
開心,校內的壓力必然較輕,想成績好,功課壓力就
較大.     
所以要好好衡量才決定了..........

以我記得, 因為佢o地曾經post過出o黎.

最多o既有
20個港島民生書院
20個培僑中學
衞理中學都有幾個

其他 1至3人有
庇理羅士中學, 聖馬可中學, 筲箕灣官立, 張振興中學,
筲其灣東官立, 福建中學, 金文泰中學, 嶺南中學,
中華基金中學, 三育中學, 張祝珊中學, 聖士提反中學,
閩僑中學, 瑪利曼中學 ... 等

唔記得咁多
記錯唔好閙我, 不過應該冇錯 :wink:

樂熙媽媽 寫道: