用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音統處初次聽力測試
go

音統處初次聽力測試 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

音統處初次聽力測試

Re: 音統處初次聽力測試

D&J-Mother,

請問你是否巳經收到信呢? 我今次都有同囡囡報, 但係到今日都仲未收到通知信呀?
關於聽音測試的內容你可以參考之前的topic

06/07 器樂訓練班
該用戶已被刪除

D&J- Mother,

今天終於收到信了. 真係等到頸都長哂.
我幫囡囡報了小提琴, 唔知佢得唔得喇
希望大家可以pass, 順利有得面試喇!
該用戶已被刪除

你女講得唔十足,都有八九成啦,小提琴仲睇埋手,都好似係差唔多囉
D&J-Mother 寫道:
Hi gigibb,

哇! 測試當日d人多到....好似行年宵 ! 咁多人報, 都唔知收幾多個呢 ?!

阿囡話淨係測聽完帯就圈圖畫, 無其他嘢. 咁簡單嘅? 唔知佢係唔係失憶 ? (時時講漏!)

D&J

請問知唔知聽音測試結果幾時有呀?

我到今日都仲未收到聽音測試的通知信(當然我8月31日已打了電話去詢問,亦有去測試).我驚今次又收唔到聽音測試結果信.

Thanks.

請問幾多歲先可報名?

D&J-Mother,

你講得冇錯呀! 真係好多好多人呀! 你囡囡冇講錯, 份paper 真係好淺. 阿囡都係話聽完音樂後就圈答案, 真係唔知佢地點樣judge 個考生得唔得.  

[quote]
D&J-Mother 寫道:
Hi gigibb,

哇! 測試當日d人多到....好似行年宵 ! 咁多人報, 都唔知收幾多個呢 ?!

阿囡話淨係測聽完帯就圈圖畫, 無其他

ngyw,

我諗result 冇o禁快寄出的, 因為有太多人應考了. 我記得上次個封聽音測試信寫住 9 月21 日前會收到消息的.

kk04,

音統處的課程要求小朋友夠6歲才可以申請. 不過唔同樂器有唔同的年齡限制, 詳情可以上音統的web site.

各位mami,

請問有得interview的話, 成功幾会有幾多? 即?%或在interview中收多少人.

thank you for u reply

我個囡都有得interview,請問係咪所有人都有second interview?咁要考d乜呀?

Re: 音統處初次聽力測試/面試

不如大家分享吓interview的經驗.

細仔考小提琴,星期日面試時一次八個人,每位導師/職員問兩個小朋友,三分鐘見完.仔仔記得要度手指長度及問他有沒有學其他樂器.去年聽說有1,400多人考小提琴,今年不知道有多少人,入選機會好似大海撈針咁.唉!仔仔若失敗,明年則超齡了.

大仔考長笛,問他考得怎樣,他說答錯題,多數失敗.不肯多說.反而提及聽到一些考官問的問題及考生對答---你在筲簊灣再遠些住,來上課要3小時,你趕得及上堂嗎?答:我可以朝早6點幾出門.你綱琴7級,要很多時間練習琴,你有時間可以學多一樣樂器嗎?中提琴與小提琴有什麼不同,為什麼你選擇中提琴?因為中提琴的音色低些.....你怎麼知道中提琴音色低些?我..我查字典看到.那是什麼字典有講中提琴?是...英文字典.你識英文看得懂嗎?我我我看字典上的圖畫知道的,然後大家沒有話說.仔仔咁"八",可惜不肯講自己考得怎樣.只謂偷看分表,考官將7字改5字,沒有高分.

你們又怎麼樣?

only see her fingers and ask 1 question: what grade are you?
咁樣係咪即係唔得?

仲有, 最初填表時要填兩個choice, 但面試通知有d係一班, 有d小朋友則有兩班, 點解

我個仔話:

1/度手指長度
2/將五隻手指伸直, 然後按導師要求去連埋or分開D fingers
3/問他點解要來學小提琴? 阿仔說:因為我想D手指靈活D
4/問他有否學過小提琴? 阿仔說:有
5/問他會否每天練琴?阿仔說:會. 除非果日病或者太夜返屋企便不會練琴

6/阿仔問導師, 你地係咪會用篠奇套書? 導師funny地說:咁你都知!

阿仔講的係咁多啦

我個仔版本係.....

1) 度張開手指長度
2) 將十隻手指放檯上, 然後按導師指示郁那一隻手指
3) 問: 學甚麼樂器? 阿仔答: 低音大提琴 (不過我估人地可能問佢有冇學緊樂器,阿仔誤會佢問報咩樂器 )
4) 問: 是誰替他選擇此樂器? 阿仔答: 阿媽
5) 問: 你喜歡此樂器嗎? 阿仔答: 喜歡
6) 問: 為什麼喜歡? 阿仔答: 通常我見到一件東西,如果完全冇接觸過都覺得喜歡既話,就知道真的喜歡! (有d語無倫次 ) 結果俾導師笑佢: 咁你將來識女朋友,係咪都會咁架!

阿仔講既都係咁多 後來我再話有冇問你是否聽過或接觸過呢隻樂器? 阿仔話都有問! 咁你點答? 佢話答"聽都未聽過,見都未見過"      

我諗如果咁都收佢,就一定係因為佢夠老實

hi gigibb,
can you please advise the website?! many thanks!
fannyyu
gigibb 寫道:
ngyw,

我諗result 冇o禁快寄出的, 因為有太多人應考了. 我記得上次個封聽音測試信寫住 9 月21 日前會收到消息的.

kk04,

音統處的課程要求小朋友夠6歲才可以申請. 不過唔同樂器有唔同的年齡限制, 詳情可以上音統的web site.

想請問音統處學樂器與其他私人學樂器有什麼分別?
我見到好多媽咪都話面試有好多好多人, 我女剛開始學大提琴, 是否可向音統處報名呢?

You may click this website:

http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/MusicOffice/indexc.html
‹ 上一主題|下一主題