用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地知唔知嗰d會考十幾二十分多的學生在校內時否 ...
go

你地知唔知嗰d會考十幾二十分多的學生在校內時否在校內的名次都好高架? [複製鏈接]

你地知唔知嗰d會考十幾二十分多的學生在校內時否在校內的名次都好高架?

如題
我女女畫得好靚呀

Re: 你地知唔知嗰d會考十幾二十分多的學生在校內時否在校內的名次都好高架?

睇下乜學校啦....果d名校咪十幾廿分既,校內排名都未必高,但band3學校既話,有得十幾分,應該校內都好高下,同埋...中四五.己經分科,所以都好難咁比教的

Re: 你地知唔知嗰d會考十幾二十分多的學生在校內時否在校內的名次都好高架?

我朋友話比我話如果原校升讀中六, 起碼要在文科班人裏考30名內, 同理科一樣要在理科班人考頭30名之內, 才會有大機會咁話, 咁講法我有d混亂, 因為上到中五d名次應該都係全級計呀, 咁點樣去評定呢??
我女女畫得好靚呀

即係間學校中六的理科和文科各開一班,每班30人。例如全級 F.5 有兩班理科,共八十多人,在理科生中考30內,便可原校升中六。

通常都是 BAND 1 學校,夠資格升中六的同學一定多過 60 人。
edithedith 寫道:
我朋友話比我話如果原校升讀中六, 起碼要在文科班人裏考30名內, 同理科一樣要在理科班人考頭30名之內, 才會有大機會咁話, 咁講法我有d混亂, 因為上到中五d名次應該都係全級計呀, 咁點樣去評定呢??

咁咪係囉, 兩班加埋80多人, 但名次係咪已經分開文 , 理 咁計, 唔會一齊計???? 因為而家中一二三都係全級咁計, 就係唔明點樣抽番嗰理科生或者文科生來計排名, 請繼續指教
我女女畫得好靚呀

當然是分開計,F.5的文科同學唔會入F.6的理科班,所以,會分文、理科排。
‹ 上一主題|下一主題