用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2.5歲小孩學游水會唔會學得識?
go

2.5歲小孩學游水會唔會學得識? [複製鏈接]

2.5歲小孩學游水會唔會學得識?

我想比個女(2.5歲)學游水, 教練單對單教會唔會學得識? 請指教.thx

Re: 2.5歲小孩學游水會唔會學得識?

其實妳可以參加一d親子班.....因為小朋友仲咁細個根本唔會明教練講d乜野.....
我最愛的囝囝,elvis(>3<)

其實你問我..我就不太建議...
咁小朋友咁細個都唔係太知教練講咩...
有時又唔識得好專心...
但你話學唔學得識就有時都要睇下小朋友既天份同有幾醒...
我有個朋友...個仔就2歲7個月到...同你個囡囡差唔多年紀...不過佢就有3歲幾既身型....又好醒...知人講咩....
咁佢用左一段時間就學識左....
不過呢個情況唔係可以係個個小朋友都得..

我以為愈細個學愈好, 會快d識. 嬰兒係媽媽肚內都係在水中

我囡囡上年去左史丹福親子班,當時兩歲零三個月,學左踢水&未水,仲要帶水袖.1班3個小朋友&媽咪.可能太細個,不太集中,8堂就已經七百幾.
今年都打過電話問,都未可以學泳式.可能小朋友細,怕理解唔到,要大D才可以.

請問哪兒有親子班

pangpuiyee,
不如你呢個暑假多d take 個囡囡去泳池玩水...
等佢唔好驚水...咁就已經好好架啦!~~
下年就俾佢開始學...就o岩o岩好...hee~~

mrs_lam

C_f_c:
史丹福有,我帶囡囡上過,上年要接近八百元,八堂,不過學架唔多.

我個大女2歲幾時係summer holidays 玩過吓親子班, 學識enjoy咁玩水, 唔會驚, 到k2 果時開始揾教練教就比較容易上手啦! 教練話太細既唔教, 因為佢都唔知教練講mug喎!

pangpuiyee 寫道:
嬰兒係媽媽肚內都係在水中

講得正確, 但未識行時唔學, 到左2.5歲先學已經忙記得一乾二淨, 又會怕水.....如果你個小孩係大膽個類, 不防一試.....我囡囡細膽, 1-2歲學時要佢將頭沉入水中, 佢已經唔願啦.....

可惜我識嘅教練唔教咁細個,幫唔倒你!我諗遲吓會有人話可以幫倒你,唔止學識,仲可以學埋四種泳式,打埋跟斗轉塘添!如果有咁叻嘅人記得通知埋我!     

If you really want your young child to learn swimming, she has to do so by a long-term course not a short one.

Most young ones are fussy when they are with parents.

Parents may train their children not to fear water by themselves not by a swimming course.

兒女是耶和華所賜的產業  詩篇127章3節

謝謝你們. 在我囡囡6個月時我有同佢去泳池和沙灘, 但佢都好驚. 我抱住佢佢唔識move. 而家(2.5歲)我估佢會亂動.
‹ 上一主題|下一主題