用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生P.1早餐可食甚
go

小學生P.1早餐可食甚 [複製鏈接]

小學生P.1早餐可食甚

如題   

Re: 小學生P.1早餐可食甚

因食完早餐至午餐時間都幾長,咁早上吃甚

咁早起身, 小朋友唔會有胃口

我比亞仔食 :

麥片/ 麥皮
三文治 (half)
快熟通粉 / 面 (細碗仔) - 冬天會好 d
西餅一件
查面包一片
pancake 仔 (用微波爐叮嗰d)
公仔點心

最重要飲多d 水
食少少最可以啦... 再比 d 食物拎返學

你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

我仔仔既早餐試過係:

栗米片+奶
蛋糕仔
排飽
腸仔兩條
燒賣兩粒
餅乾兩塊+奶
火腿三文治半件

之後再俾D獨立包裝既蛋糕仔佢帶番學校小息時食.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

小朋友都未瞓醒~點會想食嘢吖
最實際都係飲番支奶打底, 再俾啲三文治/洽蛋/水果/蛋糕/餅乾佢帶番學小息啦

我個仔早餐會有,固定加營素奶一杯、還有麵包、栗米片、全蛋麵、通心粉每天選一樣,還會用食物盒帶小食比個仔小息食。

原來早餐可以有咁多種,我多數比粟米片和麵包或出街食。多謝bk mommy   

It is only now I realise that there can be so many varieties of food as breakfast for a kid.

My son has only a cup of ordinary milk with a loaf of bread or toast as breakfast in the morning.

我想請問~我仔仔仲未戒奶, 咁返小一又咁早, 佢一定未開胃, 需唔需飲奶時, 再比其他野一齊吃呢/定只係飲奶已經足夠呀?

但如果只係飲奶會唔會唔夠飽架? 因為我驚我仔仔係小息時, 會掛住玩唔記得食野喎!!!

唔驚得咁多架喇 :
餓起嚟就乜都食~

thanks  !
而家天氣咁熱, 帶三文治/洽蛋/水果/蛋糕去到小息時, 會唔會壞呢 ?  水果可以帶邊幾款 ?

koala 寫道:
小朋友都未瞓醒~點會想食嘢吖
最實際都係飲番支奶打底, 再俾啲三文治/洽蛋/水果/蛋糕/餅乾佢帶番學小息啦
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

佢哋課室有冷氣, 小息時間多數都係十點度~ ok啦
如果真係驚嘅話, 咪俾個保溫袋佢拎囉!!
水果可以帶香蕉(連皮), 提子等等乾淨啲架囉 : 記得提佢洗手先食嘢呀!!

My girl will have:

Food: pancake / sliced bread / french toast / cornflakes with milk / noodles / pastas / cake / sandwich / biscuits / yoghurt etc.........

Drinks: Milo / horlick / milk / juice / water / yakult / vitasoy

Pam
‹ 上一主題|下一主題