用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲男仔,學空手道,跆拳道定柔道好呢?
go

4歲男仔,學空手道,跆拳道定柔道好呢? [複製鏈接]

4歲男仔,學空手道,跆拳道定柔道好呢?

真係唔知有乜分別,主要想佢强身健體,大個左多樣嘢旁身....

Re: 4歲男仔,學空手道,跆拳道定柔道好呢?

其實都無乜所謂,樣樣都試吓,睇吓亞仔like邊樣,再睇吓時間、地點同收生年歲,我見好多都要5or6歲先收,我剛剛同仔仔報咗暑期跆拳道班,係暑期班先收3歲以上,其餘時間要5歲先收!

Dear purplehouse,
Can you please PM me the 暑期跆拳道班 information.
Many thanks.
MarcusMa

purplehouse ,
你報果度係邊區呀?費用如何?
我都搵到間在我家附近,$600/4堂 or $980/8堂,一開始就要買件袍$400,好似都唔平......

一搬來說,柔道是以防守為主,其進攻性少,是所問及的幾種武術中,較為斯文的一種;空手道及跆拳道的防守與攻繫性都有,原本都應以手、腿並用,但一般習跆拳道者,都較注重腿之運用,而腿部之花式也較空手道為多;空手道在手、腿方面之運用較為平均,也著重較實際之攻與防守,但也有一些習空手道者,加強手部之操練。

跆拳道因為比賽需要(比賽以踢攻擊分數較高),故演變成以踢為主,以拳為輔;柔道則講究埋身戰,以摔為主;至於空手道則講求實戰,手腳並用。

學柔道是要較為心靜,也須先備更有耐性的心,因先要學習涯打──倒地後潟力或落蓆潟力去勢法。 故小朋友太細未必適應和掌握。
‹ 上一主題|下一主題