用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2012年大學學位可以double嗎?
樓主: daisychan
go

2012年大學學位可以double嗎? [複製鏈接]

Re: 2012年大學學位可以double嗎?

未代會考--->3年大學
334制  ---->4年大學
都唔同年期點一齊讀?

彥彥媽咪 寫道:
BillyM:

我都有你的睇法 (建議F5或F6後才走), 但有另一憂慮係 (人地同我講), 怕小朋友 F5/6 之後先走, 又擔心佢地d英文水平唔夠, (無論係響 HK 讀英中 or what, 學生整體英語水平下降是有目共睹的事) 咁若咁遲先走會唔怕佢d英文水平不夠好去適應外國的教育呢...所以有d人又會 suggest "早走早著", 你又點睇呢??

雖然我個人嚟講都較 buy 讀完高中先走, 不過都想聽吓大家唔同既睇法, 以早作準備~ Thanks~~    

我認為一係小學後就走,一係中五中六後先走,唔好中二三走,為的是小朋友的成長。針無兩頭利,早兩年去,英文係可能好D,但其他與成長有關的風險太大,我認為不值得搏。反而如果小學後就走,小朋友的成長就會全盤西化,沒有了新舊文化的衝擊,又可行,不過要視乎閣下的目標是否這樣。

我唔太擔心英文追唔上的問題,老實講,除了少數貴族名校高材生外,香港大部分英中學生的英文,都不足以在外國生活及溝通。學生去到外地,如果有足夠的成熟程度,配合適當的環境,英文好快可以追得上。所以一個合適的時機比一味鬥早更為重要。

另一樣事要考慮係,你想唔想小朋友有張會考證書?看來無乜用,但係我發覺香港好多時都有要求有會考中英文合格,一個唔好彩,小朋友讀書唔成回流,無學位,又連會考中英文合格都無,都幾弊嗌。

你預早聽多些意見是十分明智的,你問十個,會有十個唔同答案,亦無必勝貼士,希望我的點點經驗可以幫到你。

nganc9 寫道:
未代會考--->3年大學
334制  ---->4年大學
都唔同年期點一齊讀?

都話中六中七入大學係讀唔同級咯,如果中七係入現在的「大一」,中六就入「大零」,讀多年先會係「大一」。

BillyM

真係好多謝你的意見, 可能我本來的諗法已同你較相近, 所以好似覺得有人 support 自己冇諗錯, 又真係幾開心架..哈哈~~

我都同意唔想攞小朋友成長同讀書去搏...所以我都較 buy F5/6 先去都冇壞....不過基於 C9 心態 (請不要見笑 ), 眼見依家好多人都鬥早去外國咁, 就怕"蝕底"而已, 所以先想知係咪真係早走同遲走會係咪真係爭好遠呢, and is it worthwhile to pay such "price"? (成長 vs 讀書)~

依家聽完你講, 睇嚟我都唔駛咁心急喇...

另....我又想多口問吓...for sure 我就一定唔想佢地響 HK 讀 U ga la... (除非真係經濟唔許可), then 美國 vs Canada ...你又點睇...邊個好d...

我自己 all education 都係 HK, 但工作上有機會 always go to US, 亦有朋友在當地, 一次因緣際會 I stayed in Houston for quite some time, 發覺個樹d大學真係如閣下所言, 民風純樸之餘, 學術水平及氣氛都好好...

而我老公當年就響 Canada 讀 U, 所以對當地自有"情意結", 我依家就係想多了解此兩地響讀書方面有乜分別呢..e.g. 會唔會某個國家讀某個學科會較另一個好d咁呢....另..唔知錢方面是否又相差很大..??

:  :  :

BillyM、EVA222:

很多謝兩位的寶貴意見!EVA222我會去你介紹的網站搵料。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

講講

daisychan:

好羨慕!有個囡囡咁自動自覺,讀書又叻,煩惱都少D!

P.S. 大學學位唔駛怕啦!教統局拍心口話無問題嘛!
2010大學三年級學生畢業後,334上來的升上大一,F.7的學生升上大二,大一的學生升上大三,大二的學生升上大四。
後三級的學生讀三年,大一的讀四年,剛剛好!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

但係你計少

Yes, that's exactly my worry.

[quote]
celesta 寫道:
但係你計少
‹ 上一主題|下一主題