用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 車船問題
go

車船問題 [複製鏈接]

車船問題

請問如合申請車船津貼, 一般點樣計算, 點先可知津貼多少.

Re: 車船問題

大約是用你平日上學最短線車資計算一年用多少,另再批核你家庭入息可以資助多少,通常一半為多。

請問怎樣申請?在小學那個時間可以申請?搭保母車申唔申請得呢??唔好意思咁多問題

點報先會最好.

我朋友問過呢,佢話車船津貼係計你學校同屋企有幾多公里路程,跟住再用巴士一公里要幾錢黎計,咁就知道你每一日要用幾錢(來回計),跟住再睇批你幾多~~上年我住沙田,個仔係香港讀書,批到全津,有四千幾蚊~~同埋好似話要屋企同學校要有步行唔記得係十五分鐘定十分鐘既路程先可以申請~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

kellybaby 寫道:
請問怎樣申請?在小學那個時間可以申請?搭保母車申唔申請得呢??唔好意思咁多問題

學校好似會派表架~~如果冇,就要問學校囉了~~如果有申請開書簿津貼,每年佢都會寄份評估信俾你,你填完寄返去,到八月左右佢又再寄信通知你批唔批同埋批幾多,咁跟住十月尾應該就收到錢架喇~~搭校車或保母車都可以申請,只不過佢批既錢,一定唔夠你一年搭保母車呢~~係一定差好遠~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

kellybaby 寫道:

請参考
http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/ftsc.htm#2

學費減免和車船津貼,咁洗唔洗審查父母銀行戶口有幾多錢先申請得? thx~

咁是不是填另外屋企人地址會好d, 要不要先行將修改資料為自己個名. 因學校係在我屋企隔離, 但為方便照顧女女, 所以女女是住在婆婆家要搭車架.
‹ 上一主題|下一主題