用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪 ...
go

點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪落致鎖題收場? [複製鏈接]

點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪落致鎖題收場?

有感而發 :

留意到某些小學,一向特別惹火。
在小學雜談各topic,通常見到家長踴躍分享。亦看到包容vs偏見,正面vs反面教材,新觀點。
但狂踩一間/某類型小學,並不代表自己孩子將來/已經就讀那間/類小學的地位會因此提昇。
刁民文化泛濫,可憐學校校長教師校工在面對各項繁瑣改革,還要直接面對應付某些非常家長。

(嘩,其中1個topic,剛於今朝10:24am鎖上,現已2個topics都disappeared without a trace, as if nothing ever happened !!)

Re: 點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪落致鎖題收場?

講得好,絕對同意。有些非常家長真係好過份,我哋只能唉.........,盡人事,聽天意。
學校是學習及求學的地方,好多時看到xx學校 vs xx學校,其實已經在某d程度侮辱緊d學校。

Re: 點解連續2個有關同1間小學的topic,正經討論/分享快速淪落致鎖題收場?

人品種類多樣化, 盤古初開已經係事實
有些人眼中只有自己同仔女
凡事都將自己同仔女放響第一位
睇唔到其他人的
咀咒人, 家教有幾好你我都睇到了

其實做父母的當然是希望自己的子女得到最好的教育, 出發點都係好的, 名唔名校都係在心中的, 最緊要入讀該校便要認同學校的方向, 誰說名校無垃圾, Band 2學校無強人.  唔好為這一點點少事就潑婦罵街般, 一人少一句吧!

醒目開學勳章

其實每一位家長都係為左自己嘅小朋友好, 但 D 言論就真係過左火, 我睇到都嚇左一跳, 好恐怖呀!

連 "自己" 都 "其身不正", 試問又點樣可以教育下一代呢!       

其實bk就好像一個大家庭, 大家提出問題, 舒發己見及經驗, 分享心得, 從而引發出不同的論點, 有紛爭實難免.  但細心一想, 從不同的意見, 多方面去思考, 也不是一件壞事, 始終大家都已成長了, 懂得分析與分辨每一件事.

但意見不可踐踏, 詆毀及看扁他人, 口出污言更不要得, 應懂得尊重及自愛. 要知道, bk不是一個成人網站, 以我所知, 一些小學及初中的學生也有上bk, 給他們看見這些粗言穢語, 這樣做只會影響我們的下一代及社會的安寧.
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

醒目開學勳章

講得好!

Agreed

抗議版主腰斬2個陳守仁topic , 令一群追看shuet_tam 留言既觀眾好失望,  又唔係推銷廣告,  lock起個topic已經ok啦點解要delete? shuet_tam寫得出咁惡毒既文章就預左俾人睇.  

不滿版主處理手法           

bluestar
鎖左好OY! D人唔係想傾架, 有D想撩交打, 有D貪熱鬧, 離晒題!
我話最好開多個'鬧交廣場', 尃搬有問題TOPIC去果度, 等D人去果度片過! 唔好左住其他人.

王國長老

真係有小學生上BK 架!
我仔早排同我講,
話佢個班長問佢有無上「親子王國」?
仲問亞仔你媽咪係咪「麟媽媽」?
攪到我仔都有D 唔知點應對…
好在我一向行得正企得正,
而家亞仔都有興趣睇架!
我仔二年班咋!
唔好以為佢地唔識搵到黎呢度。

迪迪洛洛媽媽 寫道:

以我所知, 一些小學及初中的學生也有上bk, 給他們看見這些粗言穢語, 這樣做只會影響我們的下一代及社會的安寧.

優質仔 + 1流學校  + 9流家教 = ??????
祝佢好運     

cicada 寫道:
   抗議版主腰斬2個陳守仁topic , 令一群追看shuet_tam 留言既觀眾好失望,  又唔係推銷廣告,  lock起個topic已經ok啦點解要delete? shuet_tam寫得出咁惡毒既文章就預左俾人睇.  

不滿版主處理手法           

The evil scolding is being continued this morning in the topic of SFA opened by tam!

我個仔讀小一,見我上bk,都會看埋一份。
佢未必懂得某d深字,但也會問內容講乜,識得讀便會讀出來。
遲d識得多d字,乜都懂得看,見到家長也寫些不雅字句就不好啦。

遲早累埋sfa個topic上鎖。
唉,為乜呢!

cicada 寫道:

不滿版主處理手法           

其實我都不贊成delete個topic, 不過不是因為甚麼惡行, 而是這樣做有點像不民主的政府一樣, 好事向外, 醜事不揚, 無人知曉, 蒙在鼓裡.  若有這樣的一些經歷, 確令人 '前車可鑑', 大家更應懂得慎言!

不過, 最好lock咗後, 另開一欄, 更列明18歲以下人仕不可觀看之類.
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

其實我都不贊成delete個topic, 不過不是因為甚麼惡行, 而是這樣做有點像不民主的政府一樣, 好事向外, 醜事不揚, 無人知曉, 蒙在鼓裡. 若有這樣的一些經歷, 確令人 '前車可鑑', 大家更應懂得慎言!

Agree with this.
還以為只會lock topic,想不到會remove。

好唔中意人人生攻擊 ,亦好唔仲意人開新account 扮人地屋企人去玩人 ,兩者楷無品  :tongue:
Msma

Msma,

打錯左字啦 - "人身","皆"呀。
好在我地每次衝突,都唔會搞成咁。

麟媽真好人。

但我都好唔中意,有些人在自己開個topic內識得就住寫,別人開的就亂寫弄致無辜被remove / lock topic。

Msma 寫道:
好唔中意人人生攻擊 ,亦好唔仲意人開新account 扮人地屋企人去玩人 ,兩者楷無品  :tongue:

Agreed!
‹ 上一主題|下一主題