用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問後補小一已面試但落選是否=沒有機會? ...
go

請問後補小一已面試但落選是否=沒有機會? [複製鏈接]

請問後補小一已面試但落選是否=沒有機會?

想請教已面試但落選是否=沒有機會?請問我還可以做些甚麼?  

Re: 請問後補小一已面試但落選是否=沒有機會?

請繼續努力,不要氣餒,便會有希望, 放棄便沒有希望

就算是到了九月中, 仍會有希望的

努力加油 , 俾心機
聽有一個媽媽 , 到 11 月都等到.

唔好放棄  

Dear 高鈴,

很多謝你的支持!  我現在很無助, 我兒子成績很好但慢熱, 派位很不理想, 現在不知如何是好

你冷靜D, 一方面替小朋友叩門, 另一方面亦不要在小朋友面前彈獲派的學校.

如果能在九月前找到更理想的學校,當然是最好, 但若暫時未能如願, 不要氣餒, 一年級的下學期, 二年級 時亦是很多小朋友 {重身執位}的時候, 因為始終一定有一些小朋友不適合某些學校的制度.

God bless

醒目開學勳章 王國長老

派得唔好, 亦係policy問題, 最緊要你相信你對仔仔有信心
你有無私校backup呀, 其實搵學校唔一定要最出名果批, 只要間學校good enough, 同小朋友又夾, 就已經足夠
正如我之前post所講, 我識朋友register左, 不過唔唸住讀, 就算開左學都一樣有機會, 睇下邊間學校仲有希望, 就唔好放棄, 叩門階段, 誠意好緊要架
祝你成功

有人教我親自去學校等校長再求佢..... 我諗我做唔出 !
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO :

我都同意!!   

唔駛灰心,我都是大抽獎唔中,再面試又FAIL,最後選了一間成績中間偏上的學校,呢D學校大把,因大部份人都選最TOP的,你試試留意下,可能又有一番新景象.

YC
不要擔心即使到9月都有一些學校開學後先知有學生唔讀,我聽說過有位小朋友開學後一星期有間曾經叩過門的學校通知收他,而我在星期一剛收到通知已有一間學校取錄,現在等期他學校通知有沒有機會面試可有多些選擇,希望在明天開心些啦   

我姐姐和女兒(成績一向名列前矛)移民後回流, 心儀一家中學, 不斷向同一所學校叩門, 求見校長, 獲告知已有100人在等同一學位, 但在她不斷到學校等校長下 (有時帶同女兒), 終於收了她 (事實上只要你願意放低自己, 有時是會有意外收獲的)  可是亦慶幸他叩門的一所名校, 無論校長/員工甚至校務處的職員都不氣焰迫人, 因為聽說有些單是職員就可以讓家長很難堪.  所以如果作為家長真的很心儀一家學校, 放低自己, 去向校長表示誠意, 不等於沒機會.

很多謝各位的支持, 我會努力的!
‹ 上一主題|下一主題