用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06 入讀沙田梁鉅鏐小學的家長入來傾傾啦 ...
go

06 入讀沙田梁鉅鏐小學的家長入來傾傾啦 [複製鏈接]

06 入讀沙田梁鉅鏐小學的家長入來傾傾啦

想知道有幾多BK MUM的小朋友今年入讀沙田梁鉅鏐小學, 我囡囡已註冊了, 希望認識多D同學仔.

Re: 06 入讀沙田梁鉅鏐小學的家長入來傾傾啦

chunmanma:

我囡囡都會入讀梁鉅鏐.很高興可以系度識到同學仔. 請問幾時要交錢啊? 因我是第一輪自行報讀收的, 現在學校仲未有通知.

hi, lililee,
好像14/7要訂校服及交錢, 我們去註冊時, 有給回郵信封學校, 應該會再通知.
你有其他小朋友在梁鉅鏐讀嗎? 因較少聽到第一輪就報(雖然我知道囡囡的同學仔有第一輪就報讀的, 但都有兄姊在讀). 不過我也是在第二輪首選梁鉅鏐, 因為聽聞此校校風純樸, 環境不錯, 而視學報告也給很高評價, 加上有教師朋友推介.
只是派位後,發現原來很多bk parents都將其放在第五志願以後, 卻都派到. Anyway, 我和囡囡還是很喜歡此校的, 希望能和你囡囡同班, 我囡囡叫汶汶.

chunmanma,

吾該你,因有部份學校今個星期已收了錢,下個星期已經要取書了.我不是心急要交錢, 只是覺得有些學校效率其快.因好多家長這段時間都周圍去叩門,交了錢, 到時又轉校,豈不浪費了.
其實我們是89網的, 而我較喜歡91網的學校,我搜集了很多資料,發覺馬鞍山競爭最大的兩間千禧學校,成績都比不上梁鉅鏐.而梁鉅鏐在91網中并不是大部份人的首選,(91實在是太多好學校啦!)但其實這間學校的口啤是幾好的.所以我們跨區報讀的, 唯有把握第一輪.

我2個女是讀這間學校,大女已讀中二,細女小六,據我所知bk都有d家長曾在其他tropic講過佢地對這間學校的情況,你地set這個幾好,可以家長互相交流。

對我來說這間學校o.k.,我大女都會返去探望老師,這3年派位都唔錯,以往派去林裘謀及林漢光系雙位數字但舊年曾肇添也有雙位數字仲有2-3個去左九龍名校,你地可以上佢地網站看看。我大女入時這間學校只有8年歷史,而其他學校已有十幾二十年,相對在沙田區很新同時又無聯系中學,而且舊年上下午校因轉全日制有爭議,另它要07年才轉全日制,有d家長想要全日制,所以我覺得是這些原因唔系太多人擇,以前課外活動不多,但這2-3年多左,由我大女開始我都有反映意見給學校,亦看到學校有所改變。我唔知依家初小教學情況點,但前年我大女同學細妹在讀初小她媽咪嘩是用小班教學,依家你地set左這tropic,我可以知道學校的情況啦!希望你地多上黎報料。
該用戶已被刪除

stellalee:
請問你說的小班教學是指每一班有多少人? :
mayyy ;-)

Hi

你們好, my son study in P.2 this year.guess no longer
小班教學la, during my son study in P.1, each class have 26 students split into 5 class, but in this year of P.2,they have grouped in 4 class with 32 stundents each and P.1 also same in 30 something students of each class, I guess it may government unable to accept 小班教學, not sure what the reason.

請問有沒有精英班的, 功課多嗎?會不會很push?

謝.

二年級至六年級有精英班,每級一班,每年計下學期的成績決定是否入到精英班,其他班的成績平均分。
功課有時都幾多,但可以接受啦。

Hi, Stellalee,

實在太好了,   可以以過來人給我們分享梁鉅鏐的事, 相信我們這批新人會更進一步認識仔囡將來的小學點滴.謝謝. 我也聽聞轉全日制有爭議, '07是否由上午校老師任教呢? 請問老師如何呢? 我想好老師比學校更重要.
還有, 好像不見有暑期班及活動讓即將入學的小朋友去玩及適應.

mayyy & fp>>

我唸我朋友講的小班教學就如fp所講有5班,每班二十多人。現在改了正如fp講可能政府唔比都唔定,但我唔知道。

tbo>>

你講得岩,我地系小二開始分精英班,但之後我唔知道。
所以希望多d家長上來講下。

chunmanma>>

我唔系知好多咋,我只將我所知的講出來,你問若全日制是否由原班上午老師教,我唔知道,學校會在開學前會有一日適應日比新生,同時學校會有新生家長日,你有任何問題你可以在這日問學校。

關於老師方面,其實每間學校都一樣,有好的或無咁好,我直至現在遇到的ok,我若有疑問也會向學校老師反映,你地都系若有疑問可向老師或家教會反映意見。我最欣賞黃副校長,佢對學校貢獻很多,上次上、下午轉全日制一事都系我2個女叫我支持學校,跟住就是我大細女的5、6年班班主任,佢對學生好好連較頑皮的學生也讚賞她,同時都時時返學校探佢。佢在我大女升中選校也比我不小意見。另一個是一位英文男老師,好多學生都鐘意佢教,因佢教得好靈活。仲有其他但太長篇了,我都希望聽下其他家長的意見。

tbo>>

你仔女都在Lkk上讀,讀邊年級。

Hi, Stellalee,

Thanks a lot for sharing. I think we choose a right primary school for our daughter.

chunmanma>>

唔好咁講,我都希望多d路上家長來講佢地的情況,同時希望明年收生較多因07年轉全日制。

有無其他家長入黎分享啦!

請問沙田梁鉅鏐小學同胡素晶小学, 那間好啲?

Ling2 >>

我覺得2間都好,但最重要你要了解學校的教學方向是否適合你細老及你對學校的期望,另外邊間近你居所等等。

其實都同不同的parents談過,但都是各有各說。但兩間是否有以下共通點?

-多功課
-半日(將於2007年轉全日)

我都因為較近胡素晶所以這樣問的。你知否那一間的課外活動esp 音樂較強呢?
‹ 上一主題|下一主題