用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園?
樓主: yp26
go

青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園? [複製鏈接]

Re: 青衣,葵芳,荃灣有咩好幼稚園?

My daughter is studying K1 in PLK Tin Ka Ping Kindergarten. I think that is a nice and good school for my daughter.

NicolaLee 寫道:
My daughter is studying K1 in PLK Tin Ka Ping Kindergarten. I think that is a nice and good school for my daughter.

我都想9月幫女兒報田家炳呀,保良局的學校會否很難考入呢,好似好多人都話好!!!
但係我miss左舊年嘅open day,請問這學校的功課會否很多及很深呢?因為我怕女兒做得辛苦,可否給我一些意見     

千期唔好去芳芳樂趣,因為老師沒有愛心,小朋友哭只會放他在一邊由他自己一個獨自哭,試問一個兩、三歲的小朋友又可以怎樣呢?加上學校經常放錯小朋友的東西在別人的書包內,冬天還穿短校服褲上學,做家長的那裡忍心呢?加上此間校服費超貴,學校太商業味,都係唔好入讀啦  

我而家正幫阿仔報k1,都應該會報埋「學之園」!大家可唔可以講多少少關於呢間學校的野呢?

除左外藉老師食煙外,咁佢地sell的雙語教學work唔work呢?d小朋友係咪真係可以雙語並用呢?

希望大家可以幫幫忙,俾d意見!thanks

jyik830 寫道:
我而家正幫阿仔報k1,都應該會報埋「學之園」!大家可唔可以講多少少關於呢間學校的野呢?

除左外藉老師食煙外,咁佢地sell的雙語教學work唔work呢?d小朋友係咪真係可以雙語並用呢?

希望大家可以幫幫忙,俾d意見!thanks

Hi!

您好!我兩個小朋友都係讀學之園(青衣校),哥哥已經畢業,而家讀緊小一,細佬就讀緊K2.我覺得佢地套雙語教學係得架,至少我嘅小朋友會見人講人話,見鬼講鬼話 :
你仲有咩想知? 我隨時樂意回答.

當年卓思open day我同老公去過,校舍好細,通風設備唔好,我係走廊聞到洗手間味.
我擔心小朋友會因空氣唔流通成日病

呢個係個人意見,請卓思家長見諒

你好 
想問下你報左田家炳未?
我仔仔出年讀 
剛開始找資料
請問田家炳的功課校風如何?

我住偉景的
之前曾見過一個紋身爸爸送仔坐校車返田家炳
加上佢在屋村樓下
所以有些擔心校風同學生質素
你認為呢?

san :-P

今天去完宏福interview,校舍很小,情況有點亂,印象不太好,收都未必讀

我都係今日interview,秩序ok bor,你interview幾點?不過小朋友講故事和唱遊就冇氣氛,令小朋友唔投入。
[[]] 寫道:
今天去完宏福interview,校舍很小,情況有點亂,印象不太好,收都未必讀

3:30

我都係呀

宏福向青衣區都好似唔錯架喇喎.  
咩校舍同秩序咁差架咩  
我的曳豬囡囡10月12日浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 7.6kg-Mar 05; 8.2kg-May 05; 9.0kg-Jul 05; 9.8kg-Sep 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07

LeeBikChun
想問下學之園的小一派位○K嗎?

HI 珊

我都係因為"佢在屋村樓下"而放棄俾個仔入讀, 依定亞仔於
"聖多默"讀書, 都ok !

Owen ma

Amy001 寫道:
LeeBikChun
想問下學之園的小一派位○K嗎?

Amy001

Hi!您好!學之園嘅小朋友大多數會考入一d直資和私小,例如:培僑,陳守仁,黃錦輝,蔡繼有,音小等等,至於派位就視乎你嘅住址網喇.

:  

好多話青衣最出名幼稚園係學之園同宏福, 我參加過宏福 play group, 我沒參加過其他 play group, 冇得比較, 但比我感覺唔係咁好, d miss 冇乜 mood, 冇衝勁, 同埋個校舍係完全唔掂 (青怡校).. 所以都冇考慮報佢哋 k1.

hi owen ma

想問聖多默 d 教英文方面如何? 星期六已報名, 而當日參觀學校, 感覺都唔錯, 唯一係擔心英文及普通話方面, 可否分享吓你的 comment. thanks.

kyk
himhim0502 寫道:
HI 珊

我都係因為"佢在屋村樓下"而放棄俾個仔入讀, 依定亞仔於
"聖多默"讀書, 都ok !

Owen ma

各位媽媽
這個欄目幾好
好開心大家一起分享意見
非常有用

我的小朋友讀荊冕堂青衣幼稚園
之前原本只想俾佢讀一年k1
之後報其它學校再由k1讀起
因為佢是十二月尾出世
但現在讀讀下又不錯
真是十五十六
加上之前睇過其它學校
原本想報宏福   但特首的資助一招
又打消念頭
寧願將省下來的錢去報英文補習

至於聖多默
對培育小朋友的品格方面我覺得不錯
加上校舍大   升天主教小學有些優勢
但聽講課程是青衣區最淺的,英文老師是中國人講外國話個隻
不知道是不是呢?

田家炳就位置麻麻

卓思都好但現在無資助
不考慮

學之園好但 太貴

崇真前兩日去睇過
都是方案教學
同荊冕堂差不多
但就校舍舊
又要車費
不過有得資助
加上一條龍
所以都會去考下

請大家俾d意見或者反駁下我
睇下我的想法對不對
謝謝

san :-P

我對學之園真係無mud好感,老師質素麻麻,收得又貴,講真,
1) 俾得起3,4千蚊
2) 家長想小朋友入一間活動教學幼稚園
3) 想有外籍老師
4) 想小朋友英文好

點解唔揀九龍塘國際?話哂都係名校

Hi sanli77

基本上我同你 d 睇法幾相似:
1. 聖多默 - 佢哋英文老師係中國人喺外國讀書返嚟, no native speaker, 果日去交表感覺都唔錯, 但係如果佢哋程度太淺, 我又唔係咁想
2. 卓思 - 會喺度讀 n1, 原先都諗住如果其他唔得, 都可能會留響度, 但現因有學卷, 咁又應該唔會 lu
3. 學之園 - 如果我比得呢個 $, 我會出九龍塘讀
4. 崇真 - 校舍真係好 old, 同埋一條龍方面, 果日 open day我有問佢哋係咪直升, 佢哋話唔係保證, 佢話如果係第一及二 round 擇佢哋, 咁機會都會好大, 如果係咁我就唔駛一定要讀佢哋幼稚園 la, 所以雖然交咗表, 就算真係收都要考慮考慮
5. 宏福 - 佢哋係好似非牟利, 咁學卷都係該可以用到, 但係我個人感覺佢唔係幾好

係呢, 想問多少少荊冕堂青衣 d 嘢, 佢哋有冇外籍老師? 英文同普通話課程如何? 老師有冇愛心? (因聽人講佢哋轉咗 d 老師, 原先好好 d 老師都走咗) 佢哋係方案教學, 咁同士德果間有咩唔同? 因為佢哋學費都唔同.  唔好意思, 咁多問題, 因為呢間幼稚園 comments 唔多, 就算有都唔係咁好, 所以想問問現有家長, thanks.
‹ 上一主題|下一主題