用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲大喇,仲未識講野,應該俾佢入學嗎
go

2歲大喇,仲未識講野,應該俾佢入學嗎 [複製鏈接]

2歲大喇,仲未識講野,應該俾佢入學嗎

如題, 入幼兒班會否有幫助, 定係應該等佢識講先入學呢?

Re: 2歲大喇,仲未識講野,應該俾佢入學嗎

必須要盡快入學, 因為在幼兒園充滿語言學習的環境裏, 兒童會很快掌握語言的.

返啦,返左學學野會快好多。

真係要盡快比佢返學,我見好多朋友/親戚d小朋友都係2歲都仲未識講野,但一返左學就講多左好多     

係呀, 我個女重成日唱歌比我聽, 不過唔知佢唱Mug...

我仔重有個幾月就2歲, 又係未識講野, 淨係講bb話, 我而家都報左8月比佢返 n1, 希望會好d啦... 吾係真係擔心c我啦

入學啦!多d小朋友同佢講野, 佢會快d識講.
我個仔都糸2歲, 只識講單字, 返左個幾月playgroup, 講多左野, 雖然d音唔糸好準, 起碼講多2-3個字. 佢9月都返n1啦.

一定要返學呀. 仲要係單語的學校呀. 咁就會學得好快的啦. 之前我仔仔俾工人湊, 都唔係好識得講野呀. 9月開學, 到而家佢講野叻左好多啦. 又唱左好多歌仔呀.

當然要啦~仔仔番學後識講好多野(類似既音),同成日都會唱歌(需然唔知唱咩)

我仔仔都快兩歲,還未識講。我都安排9月讓他讀n1。其實有好多小朋友到兩歲後才能清楚說話。有個小朋友入讀n1時還不會說話,放完聖誕節後返學,老師突然發現他會講好多野。

我都係,小生已經足19個月都只係太空話 我13號會帶佢去in N1

唔好擔心la...慢慢來教...我都好讚成佢返學ah...
妳平時要同佢講多D故事書,用多D唔同聲音講...辨QD..woo...當然要清色la..放多D..music,兒歌佢聽聽,放多D教學性CD去see.. "try again".....好快講ka  la....

07 ~ Aug ~ 2004 {Christy芷晴}~ 出世 la...

咁應該比佢返D乜野學校呀????因為我個仔2歲大喇,都仲未識講野    現在我都唔知點算好           

My son is almost 21 months old and cannot speak, too. (only space language plus a few words like...daddy...mummum...)  But i feel alright because i know that he can listen very well and he actually understands a lot of adult language.  Also, he's getting good progress in playgroup.  He'll be in N1 this Sept, hope he can speak after joining nursery class!

Cheers!

mamimaggie..

應該比佢返D以一種語言為主嘅nursery...比佢慢慢適認...因為一時間太多不同語言嘅input...比佢嘅感覺會好confused.地點方面應 以屋企nearby.. 因為下雨時不會太辛苦..不過小朋友返咗學之後..好容易sick..要小心身體

MonkeyGirl
請問係咪比小朋友返n1,地點方面應 以屋企附近呀???因為我唔係好識lee D野(小朋友D返學問題)!!!!!唔該晒,,,,,,,

唔駛驚,我個仔都係兩歲半唔識講,反左n1後,突飛猛進,而家想佢講小d都唔得   

唔該晒咁多媽咪呀 ~
  但我仔仔2歲係連單字都唔識講喎, 仲有一個好大問題, 就係佢勁怕陌生人, 人地望下他 or say hi, 佢都發晒脾氣咁喊...都唔明點解, 我只係好担心佢咁樣仲點 in 呀, 唔好話講野呀, 只係見到人己經失控咁, 有學校收嗎    

佢曾經發過既字係 : 車車, 貓貓, "汪汪" , 爸爸,鎷媽, tiger,多謝 等, 但只係間唔中, 我地講乜, 叫佢做乜, 佢都識聽識做, 係教極都唔學講, 唔知係學唔識, 定係佢唔肯講呢 ?

我大嫂個仔到三歲仲未識講野,入學半年宜家講得好好了,有时仲驳咀添呀.
:-o ;-) :-P
‹ 上一主題|下一主題