用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 去年Band1生競爭情況!
go

去年Band1生競爭情況! [複製鏈接]

去年Band1生競爭情況!

給今年升中生家長參考,知己知彼~祝各位小朋友都入到心儀中學!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Re: 去年Band1生競爭情況!

唔該哂!

Thanks !!!

請問各組別學生數都係區內平均劃分嗎?  即係每區Band1,2,3各1/3學生?  亦或是睇各區實力, 如九龍城區多過1/3為band1, 但某區得1/4係band1 (just for example)?

唔好意思, 第一次接觸升中d野, 好多野唔識…

DouMiMa 寫道:
請問各組別學生數都係區內平均劃分嗎?  即係每區Band1,2,3各1/3學生?  

正確!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

仁 愛 堂 田 家 炳 小 學 馮 副 校 長 稱 , 以 往 曾 有 家 長 無 法 於 校 網 內 選 取 三 十 間 心 儀 中 學 , 遂 於 選 校 表 中 只 填 數 間 學 校 , 餘 下 的 志 願 則 留 空 。 她 提 醒 家 長 切 忌 留 空 太 多 志 願 , 因 派 位 電 腦 根 據 隨 機 號 碼 派 位 , 若 家 長 只 選 了 首 三 個 志 願 , 該 三 志 願 亦 不 獲 派 時 , 則 會 任 由 電 腦 決 定 子 女 獲 派 的 學 校 。

她 指 出 若 成 績 達 band 1 , 較 進 取 的 家 長 可 選 五 至 七 間 band 1 學 校 《如果住得差少少,五、六個人爭一張凳仔(英中),聽佢點...去到盡!又抽到個大No....死得人多!》, 餘 下 志 願 則 要 選 較 穩 陣 的 學 校 「 打 底 」 。

BAND 1 生如果將黃笏南放第三志願, 有冇浪費第三志願的機會啊?
請賜教!

3kidsma 寫道:
BAND 1 生如果將黃笏南放第三志願, 有冇浪費第三志願的機會啊?
請賜教!

你個係囝囝?一二係咩~喇沙、九華?

3kidsma 寫道:
請賜教!

睇下多唔多位啦~ 本區o既應該ok, 都有少少風險

多謝007及FUNG

1. 喇沙或華英
2. 沙田曾記/呂明才
3. 黃笏南

如何呢?       

3kidsma 寫道:
多謝007及FUNG

1. 喇沙或華英
2. 沙田曾記/呂明才
3. 黃笏南

如何呢?       

黃笏南排第三都算合理!
個人意見:
1)搏喇沙就唔好配曾肇添或呂明才(27+10=37 or27+26=53!,2個機會得53席,少左d!)
2)搏喇沙,第二、三最好多少少位(如黃笏南等...),第四五耍再次一級(陳瑞琪、丘佐榮...等),咁就比較穩陣一點!
3)唔搏喇沙華英行頭,沙田中學行二,再揀黃笏南等...
睇埋其他高人意見,再決定不遲!

Thanks!

我覺得ok wor.
3kidsma 寫道:
多謝007及FUNG

1. 喇沙或華英
2. 沙田曾記/呂明才
3. 黃笏南

如何呢?       

急死我啦
知點解, 由昨天起,电腦做做下(约10多分鍾 )就會自動熄機, 而家看不到BK的升中資料,好快就要交升中大攪珠啦,唔知步機是唔中毒,請各位教下我点解毒。

007兄﹕

如果我的囝囝校網是觀塘區,成績組別是Band1(名次是2x/205),不想升讀校的中學,頭六個選擇分别是﹕ (1) 觀塘瑪利諾; (2) 聖言;(3) 張祝珊; (4) 觀塘官立; (5) 順利天主教 及 (6) 英華
是否過份進取呢?

敬請賜教!!!!!!

醒目開學勳章

Hi 哈里波特,
有事想請教你,我個女間小學在中西區,而中學就在南區,咁請問升中派位係當中西區定係南區呀,請賜教!
我所愛既權權要結婚了

leave21 寫道:
007兄﹕

如果我的囝囝校網是觀塘區,成績組別是Band1(名次是2x/205),不想升讀校的中學,頭六個選擇分别是﹕ (1) 觀塘瑪利諾; (2) 聖言;(3) 張祝珊; (4) 觀塘官立; (5) 順利天主教 及 (6) 英華
是否過份進取呢?

敬請賜教!!!!!!

我貼此圖原意係提醒家長→唔同區唔同命(唔同玩法!)

順序排列147、146、30、106、150、4=583學位!
假設觀塘今年有小六生5500人(band 1佔1833人),而英中學位只有九百餘個,理論上只有一半band1生能入讀(可能已經畀隨機編號0001-0900揀哂...),所以你

007/哈里波特
有事想請教你們, 既然九龍城區英中位充足, 而囡囡成績是band2頭(知道現階段已沒分band頭或band尾.) 可否將英中放第一位呢(如丘佐榮)?第二放何官.第三九龍真光.你們點睇呢?
我的廚房 - 午餐盒http://hk.myblog.yahoo.com/decemlmk

有事想請教你們, 既然九龍城區英中位充足, 而囡囡成績是band2頭(知道現階段已沒分band頭或band尾.) 可否將英中放第一位呢(如丘佐榮)?第二放何官.第三九龍真光.你們點睇呢?

第一位呢(如丘佐榮)?......我認為可行.

第二放何官......應冇機會, 因此校是band2學生首選. 而此區好的band2學校並不多.

請問各位: 大抽獎係咪只跟 "隨機no."?
請問每間小學有否中學的quota?

我真係對升中制度唔了解, 其實跟番學校以往派位資料, 及以往成績去填表, 係米隱陣呢?
‹ 上一主題|下一主題