用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 難尋好小提琴老師
樓主: son9698
go

難尋好小提琴老師 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 難尋好小提琴老師

請問大家篠崎笫一冊紅書同篠崎小提琴教本2/3(綠色)
有什麼分別呢?

Thanks!
該用戶已被刪除

茵茵 Thanks!

[quote]
son9698 寫道:
kaka0814,

是呀!好不負責任, 他說到外地讀書呀。

一直我仔都十分喜歡他, 亦喜歡學琴。 我知道這亞sir 不是major violin, 亦教得鬆, 但其他人都勸我不要隨便換老師。我向他詢問兒子進度, 他就說幾好呀, 得呀, 練翻D音準就好D啦。於是就一直到現在。
我擔心的是 1. 是否兒子天份差, 學得慢, 不關亞sir 事?
                2. 是因為底子不好,姿勢

neighbour931 好同意你嘅講法!

茵茵 寫道:
neighbour931
我覺得你囡囡進展幾好呀, 唔需要咁快轉老師.
唔好用價錢黎衡量一個老師好定唔好.

son9698
拉晒本book 1 未呀 ?
咁樣考2級我自己覺得差小小. 未夠.....

茵茵 ,
本來 想轉老師既原因係因為個老師唔能夠好定時咁黎教我囡囡, 平均兩星期一堂,而且學校個管絃樂團老師成日叫我地搵個好d既老師(佢同你傳韻好熟,所以可能有d祈望啦), 不過試過問過同埋係度睇到d學費價錢, 而且囡囡又學緊鋼琴(前年考左三級), 係經濟能力上都唔考慮轉老師住lu.
anyway, 多謝你既提點

ireneirene 寫道:
neighbour931 好同意你嘅講法!

多謝!
我好鍾意陪囡囡練琴,同埋我都很喜歡音樂, 可能係呢個原因, 比到佢好大既成功感

neighbour931 我囡囡同你囡囡一樣都學鋼琴同小提琴,
我對音樂無咩認識,但係我覺如果佢一個人係度練習會
好孤獨寂寞,所以我都鍾意陪囡囡練琴。

ireneirene,
有時陪囡囡練琴都幾辛苦架特別係放工返到去, 不過, 你諗深一層, 唔使你練都咁辛苦, 佢咪重辛苦. 不過我可能比你好少少,就係我對音樂有少少認識, 同埋樣樣樂器識少少(真係好皮毛個隻), 所以都好大部份練習時間

Son9698,

我試試答你的問題

1. 是否兒子天份差, 學得慢, 不關亞sir 事?

我想講, 當年我跟著一個名師, 學不到, 但我學其他樂兩年不夠就考八級, 是我天份差嗎? 我覺得是老師的教學法不濟是主因, 興趣不大是副因。

2. 是因為底子不好,姿勢
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

有無邊度買小提琴好介紹呀

neighbour931, ireneirene,kaka0814, 茵茵,

很多謝大家的意見及分享。其實
該用戶已被刪除

茵茵,
對!騎虎難下.

CD我買

Neighbour931,

你打算用幾錢買琴同買咩琴先? 唔同價位同買新琴/古琴的地方都不一樣。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

Son9698,

其實如果你唔介意, 你大可以考慮俾多少少錢, 兩個人一齊學。我見好多小朋友如果父/母一齊學琴的話, 對初學來講, 小朋友的進度會快好多。事實是回到家後, 小朋友的練習就要父母來指正, 一直要到三四級以上, 小朋友才有能力知道自己錯在那裏。

如果單是sit in, 而沒有認真學, 你是不會知道重點在那裏。倒不如把整堂課錄起, 多聽老師怎教, 要怎樣練。

kaka0814,
你說:「拉琴先做好空弦, 再做音階, 再做手指練習, 三樣東東都準備好才拉歌」
想請問音階是否包括SCALE+APPREGGIOS?
手指練習是指什麼?有一本特定的書嗎?
因囝囡都沒有那本書.

kaka0814

練得多不等於好, 拉得到不等於拉得好。

絕對同意!

音階當然包括SCALE+APPREGGIOS
我老師由二級起就同我練 Wohlfahrt, 我只記得每一隻都練好耐好耐, 除了練手指, 也練弓法。然而, 三樣東東仍以空弦最需要練, 至今我也在練空弦, 雖然我拉了很久都沒有太大進步, (沒能力在提琴上吧), 但至少我知道我進步了很多。
現在整本Wohlfahrt都差不多拉完, 當然還有其他練習, 很多也是 scales systems 的內容, 提琴的難度真的很高, 很難很難。
‹ 上一主題|下一主題