用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會在阿仔幾歲比佢參加暑期遊學團?
go

你會在阿仔幾歲比佢參加暑期遊學團? [複製鏈接]

你會在阿仔幾歲比佢參加暑期遊學團?

我大仔今年小三8歲,細仔只係K2-5歲,我想比佢地一起參加暑期遊學團,但係好似細仔太細無得參加!

我大仔學校小四開始就可以參加,到時都唔知比佢一個人去好?還是等細仔7歲時,才一起出外(翠明、永安)參加遊學團好?

我大仔好怕羞內向,反而細仔好活躍愛發問,我想佢地一起可以亙相照應、亙補不足!但係又等細仔7歲又怕拖慢左大仔!

Re: 你會在阿仔幾歲比佢參加暑期遊學團?

10 歲後,

唔係去來無作用 !
Msma

醒目開學勳章

細仔太細喎! 唔多放心, 反而大仔如果自理能力夠, 都可以一試, 同埋細仔去, 哥哥都可能會較被動!

醒目開學勳章

Msma 寫道:
10 歲後,

唔係去來無作用 !

Msma,

可否分享下妳的睇法!?  哪裡會是首選?   有咩要注意?

BB2Wong,

Have you think of go to the 遊學團 for the whole family. I know that some school in Canada and England, they have summer couse for kids.  I am planning but do not have so much information.

但是遊學團的目的就是訓練小朋友自立, 如有其他人在會失去目的wor.

我大仔在上年F.1(11.5歲)我比佢跟學校去.

醒目開學勳章

學校辦的遊學團是for P.4 升 P.5 的同學參加。
應該是10歲後。

可先試下列地方

1。英國
2。北京
3。澳州/ 美國
4。加拿大

尤其有考慮出國讀書,都係先去遊下心中國家好 !
Msma

Hi Msma,

請問有沒有遊學團推介 ? 或哪間辦得較好 ? 若小朋友 9 -10歲跟團去, 家長是否另買機票跟去 ?   

我experience 係跟school 去的,我唔會買ticket跟去,因跟實其實真係失去遊學意義 !
Msma

簽名被屏蔽

我曾經從某本雜誌睇遊學團介紹, 有一位家長講佢經驗佢小朋友九歲幾跟遊學團去,咁佢自己另外買開飛機及訂酒店,(個仔唔知), 佢全程遠距離跟住,佢見到個團帶得好好, 小朋友非常開心,佢望住都覺得非常放心 !!!    

我個仔因為學校安排住在大學裏面,而且每六個學生就有一個

我自己覺得太細個去唔太適合,因恐防途中有事故而小朋友唔識應變。

我個仔12歲時跟學校去18日澳洲遊學團,homestay,上午上課下午團體活動,臨去前,因全團四十幾人分散住係二十幾個寄住家庭,我問老師如何安排學生上午去學校,老師說那些家庭通常都有子女在同一間學校讀書,所以會一同車埋佢地返學。

點知後來阿仔打電話返黎,話佢住ge 家庭得一對夫婦,無子女, 除了頭一、兩日車佢(及另一個同學) 返學外,其餘都是自己行返學放學,我聽佢講都要行十幾分鐘,又要過馬路,又經過個湖,當時真係有d驚佢蕩失路或在路上遇到意外,又唔知當地咩環境,唯有叫佢小心d,當係比佢學吓獨立la。

而季節週而復始,尤如旋轉木馬不停的轉,我們迷失在時間的巨輪中,我們祇能回望,卻不能返回往昔的歲月,惟有在這旋轉遊戲裏不停的轉。
Circle Game - Joni Mitchell

I plan my daughter 9 yr old to join EF 暑期遊學團 in Perth (16 days) after listening to their talk last week. This is the 1st time my daughter go out by herself.
‹ 上一主題|下一主題