用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績大退步 ~~~ 怎麼辦
go

成績大退步 ~~~ 怎麼辦 [複製鏈接]

成績大退步 ~~~ 怎麼辦

自農曆新年假後,完全心散,經常抄少手冊功課,測驗成績大退步,由第一學期的8+ 及 9+分 ,到第二學期的緊緊合格,同我來說簡直是極大的震撼,以前佢少少扣分到唔開心,到而家佢竟然話合格都好滿意,請問我可怎樣?
請問是否要幫佢搵補習呢? 但佢而家只是二年班。救命呀 請問有無家長可以比到意見我呀???

Re: 成績大退步 ~~~ 怎麼辦

Kids start to feel bored about doing homework, no surprise that the results will drop.  Need to spend more time to see what is the problem, whether they don't understand or just they don't want to do so much work.  Then need to help them develop interest and habit in studying rather than just send them to tutor classes.  It takes a long time of patience, care and love from parents' hearts.

I know a talented girl studying in local schools, she always sleeps in class, even in exams, only do some of the exam papers, fail or just pass, and still promote up every year.  Teachers won't take special care for her.  So she is just wasting time there.  Don't know why the parents don't take any action.  

Dear WYmom,

Thanks for your reply.  我是個在職媽咪,我都知到這不是藉口,但最近因工作繁忙,實在沒有時間像以往測驗考試般出題目給佢做,結果........

我知道佢太過依賴我,我好希望佢能自己溫書,但出來的成績實在無法接受,個根基唔好,佢又怎可能繼續有心機上呢?

ink,

佢而家只係二年級,你而家放手都重有時間俾佢學自習及仍然有時間追.我都係在職媽咪,我地更應該比全職媽咪早放手;小朋友係可以訓練到既,不用太擔心!但你要預左俾耐d時間囉.一兩次成績差都唔係壞事,起碼個細路會睇到個後果.

努力啦!

ink,

I have similar experience as yours.  I really took a few months to help my kid at P.2 to go back to the right track at P.3.  There is no fast route.  P.2 kids are still too small, just cannot expect them to manage their work all by themselves.

I think you need to find out the problem first, then see if you can get a good private tutor to help out.

我老公上星期同佢傾完,有一兩日表現好d,自己做晒功課,但第三日又back to normal.  真係無晒佢符,如果不斷同佢傾,又驚比佢話長氣,而家d小朋友太早熟,太有主見,有自己的思想,又要留意佢的情緒,請問有無人理做家長的壓力呀

ink 寫道:
我老公上星期同佢傾完,有一兩日表現好d,自己做晒功課,但第三日又back to normal.  真係無晒佢符,如果不斷同佢傾,又驚比佢話長氣,而家d小朋友太早熟,太有主見,有自己的思想,又要留意佢的情緒,請問有無人理做家長的壓力呀

Yes, it is more difficult today to be a good parent, kids will kill themselves even at 8 years old!

We have to have very high EQ and patience.  Afterall, it is very important to develop friendly relationship with kids, so that we can go over difficulties with them together when they are growing up.  Sometimes it is really sweet to have a little "friend" to go along with!

放假後心散同失魂好多時都會有,主要都係唔專心所致。放完假o個排要跟緊d,成日唔記得這樣那樣。最緊要係要知道佢係識定唔識,定係careless mistake多,唔一定要搵補習,唯有下次努力d,一次失手唔好灰心。我女年年第一次測驗都好差,得6x/7x,可能係放完暑假未收拾好心情,所以上年聖誕節只玩了兩天,假期都要溫習,免得心散考得唔好。

另外可能係好多其他同學都低分,佢合格都覺得ok,我成日話我囡知愈高班課程愈深,好難取得9X/100分,一年班9x分,二年班得番8x分.......,如果二年班緊緊合格,咁出年三年班會點,最好大家傾吓,訂下目標,唔係做唔到,而係未夠努力,一分耕耘一分收穫,下次有好成積就要讚下佢,獎勵下佢,等佢知道努力的成果。

如果無時間出題目, 不如買同書本一間出版社的練習給仔仔做, 都可幫助温習的.

[quote]
ink 寫道:

我是個在職媽咪,我都知到這不是藉口,但最近因工作繁忙,實在沒有時間像以往測驗考試般出題目給佢做,結果........

我囡三年級,可以放手比佢自己做工課,溫默書,執書包,工課唔識等我放工返家問我,佢可以handle到,不過要忍心見到careless mistake都唔幫佢改,除非你知道佢唔識你要教佢。不過平時溫習最好都係父母同佢一齊溫,我見好多例子係小朋友d成積會好d,佢地會有興趣d,補習社始終唔及爸媽好! 我都唔得閒出題目比囡做,唯有上網download d題目比佢做,有時有d題目學校未教佢唔識做,順便可以教佢點做添,反正學校遲早都會教!

ink 寫道:

Me too!

I was so angry last night when I coached my son (P.1).  Finally, I stormed into my bedroom and ignored him.

My son did finish his homework by the time I returned home, but just found that he filled in the answers in workbook randomly (obvious wrong answer).  

When I coached him on Maths (clock and time), I asked him to move the clock to 4:30 but he moved it to 2:30, he just deliberately gave me a wrong answer.

Last night, 3 homeworks have taken 3 hours!!!!!!!!! Can you imagine how angry I am????

What can I do!? I am exhausted with the "game" to coach him!!! HELP>>>>>>>>>>>>>>

天下烏鴉一樣黑,天下小孩一樣...

Teresa
做乜佢突然o甘曳曳呀? 試下唔好當自己係呀媽住, 同佢傾下係咪發生左咩事先!

Bambi 寫道:
Teresa
做乜佢突然o甘曳曳呀? 試下唔好當自己係呀媽住, 同佢傾下係咪發生左咩事先!

我都唔知佢攪乜鬼.  就係過左年之後就心散哂.

我已經做左長舌婦, 成日叫佢乖.  又買左d模型利誘佢, 只要佢每星期d功課做得整齊有心機, 就可以有一盒 (我總共有成7-8盒).  我又同佢講話只要佢做好d功課唔洗做咁多改正, 我地sunday就可以有whole day出去玩.

但係佢好似唔在乎呢d利誘. 禽晚仲公然固意亂填答案 (仲要睇住人地個字都寫錯), 你話係咪慶??!!   

我現在用的一個方法, 用在我的小朋友身上很有效, 也可減少磨擦, 增強親子關係, 也可令他多學中文, 方法是寫信給他, 把你內心的感受寫出來, 告訴他你的擔心和難處, 和清楚說出你希望他如何做, 還把一份小禮物和信件放在他的書卓或床上, 實行真情打勳, 他覺得你愛他的話, 你要他做什麼都得啦, 但可能只短期奏效, 但好過無啦, 試試看再話我知效果如何好嗎

我都唔知點講好, 我自己教仔都無乜theory, 好彩我仔唔算曳, 但一唔受控都唔知點算.
我諗而家唯有cool down自己先, 再好d聲氣問下佢, 我諗佢一定以為妳會嬲, 就唔好嬲俾佢睇. 但我唔係好贊成妳每星期既獎勵, 太easy啦, 送得幾多, 而且做功課齊整係正常, 唔應該有bonus.
我睇左妳既發表o甘耐, 妳仔都唔係o甘曳既, 慢慢傾下啦!

寫紙仔和畫卡都試過了!

其實我自問自己個仔不是很頑劣難教的。不過不知道是不是他已經步入另一個階段而我還未跟上,最近他愛駁嘴和唱反調,鬧又鬧過,勸又勸過,打也都打過,唯有試下利誘。其實他的玩具大部分都是朋友送的,我極少買玩具給他(通常都是用零食或戶外活動作獎勵)。現在家裏堆積的新玩具已經很多,朋友也問過他有沒有完過,我都不好意思答人。。。

昨晚,我是第一次如此生氣,直情是氣沖沖入房,再沒有理他(因爲我以到達不能自控,我要自己冷靜一下!)。我估他已經好驚好驚!

我個女咪又係!激到我死死下! 佢二年級,上學開始佢已經自已可以好快做哂D功課,我就唔check,淨簽名,由佢錯,由佢改正,還以為OK啦! 掂點佢諗住我唔check,就錯改都無問題,現在下學開始,我同佢講要check番功課,要佢做完自已check 一次先比我check. 問佢有冇check到自已錯,如果有就讚佢,如果比我check到佢錯就鬧,完全啱哂就獎糖,見佢緊張咗,我希望work啦!
我個女學嘢好快,但佢學識就識少少扮代表,粗心大意,覺得自已好掂好醒, 唔願意深究題目,老師話佢做卷好快,但唔check卷,好有信心,所以時時打8折.  好激氣!  我時時叫佢踏實,同學仔唔答唔係唔識.  是比啱多

Teresa,

佢地好叻!  知到我地好鍚佢地!  你可以將盒模型折件獎比佢,  唔好成盒送比佢,我唔會promise 送什麽比佢,如果佢真是好鍾意,我都會買(價錢要合理),但一定會張獎品折件獎比佢,噤獎D,引吓佢.

試下你今日彩番佢,問佢知唔知媽媽做什麼唔開心?  要佢做完功課畫張咗送比你. 你又畫張比佢話想佢做乖寶寶.....
我次次都是噤樣做,泠靜吓!  再努力過!
‹ 上一主題|下一主題