用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 名古屋鋼琴直銷會社
go

名古屋鋼琴直銷會社 [複製鏈接]

名古屋鋼琴直銷會社

有無媽咪知道以上間琴行d鋼琴ok唔ok啊? 因為我想買kawai的琴, 除左以上呢間琴行, 仲有無d大行有買架? 我個budget around 1萬至萬5左右... thanks!!!    
1/12 ~ 123lbs5/12 ~ 123.8lbs8/12 ~ 120lbs12/12 ~ 121.4lbs16/12 ~ 118.6lbs5/1/06 ~ 118.4lbs9/1/06 ~ 118lbs

Re: 名古屋鋼琴直銷會社

之前我和學生一起到名古屋試琴,買了一座約$17,000 的 kawaii,音色很好
如果 budget around $10k ~ 15k,可以有好多好選擇了
不過記得挑選時要小心,要小朋友(或真正彈琴那位)一起去試琴,如果許可,請老師一起去就最好

Hi,

May I know the address of this shop?

Thanks,
longlongmom

vk1101,
多謝你o既提議, 但我個女only 4yrs, 我諗佢唔識囉,  而且我自己又唔識, 同埋你上次同你學生買部琴係唔係新架? 定係2nd hand架? 咁如果for初學者, 有咩model適合啊? 可否介紹下啊? 唔該...      
1/12 ~ 123lbs5/12 ~ 123.8lbs8/12 ~ 120lbs12/12 ~ 121.4lbs16/12 ~ 118.6lbs5/1/06 ~ 118.4lbs9/1/06 ~ 118lbs

longlongmom,
你去以下個website睇la. 我都係響網上搵到呢間琴行架, 唔知得唔得架.

http://www.nagoyapiano.com.hk

vk1101:
我想請問你在哪區教琴

久不久就有買二手琴出事的報導(我就keep住某期一週刊關於名古屋及雅博琴行賣二手琴的讀者投訴),但買到又平又好二手琴的相信亦大有人在,似乎講彩數講口碑之餘有個識揀琴的朋友陪伴亦是可提高踩陷阱的機會.

我知道Kawai行貨由嘉惠代理,但好似嘉惠亦會經其一些類似伙伴或伙伴琴行賣Kawai琴.

stwong1,
可唔可以pm份投訴俾我參考下啊? 因為我都想買琴, 但係都未決定買新好定二手好. 而且我又無朋友識琴呢家野. 又唔知老師得唔得閒陪我o地去試/買. 我都想知for新學者, 用咩model好?

一朵鮮花 :
唔好意思,咁遲先覆你 ...

如果囡囡只得4 yr,一定要老師一齊去,但都要問問囡囡意見,因為部琴佢有份,俾機會佢一齊去買,希望佢會珍惜部琴多 d,佢學o左幾耐 ? 如果唔係太耐,可以考慮遲 d 先買

名古屋o個度大部份係o係日本做過 display的琴 (即放在櫥窗未有人用過的),亦有一些是二手琴 (即有人彈過用過的),你可以問清楚那裏的負責人

for 初學者,你預的 budget 好足夠了,我對琴的 model 認識不多,始終每部琴音色及彈的感覺也不一樣,我覺得試琴重要過牌子及 model

個人認為,以普通價錢的鋼琴來說, kawaii 的琴比 yamaha 好 (純粹個人意見)

bonnie0831 :
沙田、馬鞍山或大埔都教

ckckcktina 寫道:
stwong1,
可唔可以pm份投訴俾我參考下啊? 因為我都想買琴, 但係都未決定買新好定二手好. 而且我又無朋友識琴呢家野. 又唔知老師得唔得閒陪我o地去試/買. 我都想知for新學者, 用咩model好?

盡量都請老師一起去試琴吧,因為 1) 有個比較專業的人陪你一起去,減低受騙或被抬高價錢的機會 ; 2) 老師會知道學生彈琴的習慣,例如用蠻力或力度不夠

學生也要一起去,靠老師指引去試琴,才可避免買了一部不適合的鋼琴回家

P.S. 在名古屋買琴可以做分期的,不過要收 charges

> stwong1,
> 可唔可以pm份投訴俾我參考下啊? 因為我都想買琴, 但係
> 都未決定買新好定二手好. 而且我又無朋友識琴呢家野. 又
> 唔知老師得唔得閒陪我o地去試/買. 我都想知for新學者,
> 用咩model好?

PM sent.  Pls check.

vk1101,

好多謝你的意見呀, 咁我就要搵人陪我去la. 你有無聽過toyama & richman呢2只牌子的琴啊? 係唔係都係日本製架? 因為響tom lee & 柏斯琴行見到, 做緊promo. aound $10,000~$13,000, 好便啊, 又係新琴, 又可以做分期. 咁琴行d人會唔會advise你要咩model架?

stwong1,
我都想睇下, 可否pm俾我啊, 唔該晒!!!

Toyama & Richman are made in China,  I just visit TomLee this morning, and answered by the sales.

講真,如果您想買萬零蚊既KAWAI琴,去名古屋買都應該ok既,因為我本人同好多親戚朋友都係幫襯佢地,我買左都差唔多有成5年幾,so far so good,到宜家都唔錯,但係YAMAHA就唔知,因為我地個個都係KAWAI 'S fans,非常hate YAMAHA

PM Sent.  Pls check.

一朵鮮花 寫道:
stwong1,
我都想睇下, 可否pm俾我啊, 唔該晒!!!

stwong1,
已收到la. thanks!!

saridon,
o下, 2只都係大陸架? 但係d名好似日本同歐洲o既?  
大陸d野得唔得架? 會唔會好易壞架?

maymaymaymay,
咁想問下你, 買d咩model架? 你係唔係本身對琴有認識架? 如果我唔識, d職員會唔會老點架? 定係一定要搵個識o既人一齊去啊? 咁你有無做分期架?
‹ 上一主題|下一主題