用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仔仔依家20個月大, 請問係咪要俾佢學野呢 ? ...
go

仔仔依家20個月大, 請問係咪要俾佢學野呢 ? [複製鏈接]

仔仔依家20個月大, 請問係咪要俾佢學野呢 ?

如題, 第一次做媽咪, 好多野都唔識,有無媽咪可以指教下

Re: 仔仔依家20個月大, 請問係咪要俾佢學野呢 ?

我亞囡20個大時我無比佢參加其他的活動,不過你可以考慮比佢玩playgroup有媽咪倍果種!對佢社交有幫助.
我亞囡在6個月大時,我就教佢看圖書及同佢一齊看vcd--world family sing along & play along,對佢講嘢及表達好有幫助,不防試吓!有時間就多d帶佢去公園玩亦不可少!

我個女衣家都係20個月大,以下係我教佢的一些東西:

13m: 自己上樓梯
14m: 自己落樓梯(3,4級),到16m可以自己上30幾級
           但反而到19m開始驚,成日要我拖
16m: 戒片,約1個月識得講尿尿需要(但佢每日都有1-         2dot lai濕地),但呢排可能凍又lai番多d尿
           開始睡前講故事
17m: 用flash card教abc,18m已能辨認26字母
19m: 開始教顏色及數字,現在能辨認紅黃綠橙紫
           藍色,能辨認1-10
         開始教中文字,認得:口,水,車,係咁多啦

但佢未識得唱歌,只能用單字幫我完成一些歌詞,如:
我:twinkle twinkle little...
女:star
我:how i wonder what u...
女;are

我冇乜系統教佢d乜,但我同佢玩好多,希望大家可以share下各自教仔經等我都知道可以俾佢地學d乜
:wink:

我個仔歲半就上playgroup,都幾好wor佢玩得開心又學到野之如我又可以同d媽咪傾下計,有時仲覺得自己個仔都唔係好洩!個心都舒服d!(只屬個人意見)
‹ 上一主題|下一主題