用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

各位家長,

上星期六有冇返幼稚園參加 "舊生傾心會"呀,
有很多剛畢業的小一小師兄及師姊講番d小一情況,
對未來大家選校有很大幫助,
整體上, 大多數畢業生也能順利"咸"接小一,
當然, 不同小學也有他們不同的要求,
這可面就要家長作出適當的配合....如:
"港大同學會要求小朋友有很強的閱讀習慣及能力",
所以, 選港大的家長就要從小加強培養小兒的閱讀習慣了.

當天出席的小一生有來自....喵喵.....
港大同學會, St Paul Sec., 瑪利曼, 華仁, 聖若瑟,
男拔, 聖心...等.

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

May i know why the number of classes is different every year ?  Does it mean that there are more kids are born in the year of 2003 lei ?  Or the kindergarten is expanding ?

felix喵喵 寫道:
各位家長,

上星期六有冇返幼稚園參加 "舊生傾心會"呀,
有很多剛畢業的小一小師兄及師姊講番d小一情況,
對未來大家選校有很大幫助,
整體上, 大多數畢業生也能順利"咸"接小一,
當然, 不同小學也有他們不同的要求,
這可面就要家長作出適當的配合....如:
"港大同學會要求小朋友有很強的閱讀習慣及能力",
所以, 選港大的家長就要從小加強培養小兒的閱讀習慣了.

當天出席的小一生有來自....喵喵.....
港大同學會, St Paul Sec., 瑪利曼, 華仁, 聖若瑟,
男拔, 聖心...等.

係咩?我錯過o左添!
------Pochacco2001(Ming)------

Dear all,

my son already got seat at SMM on 2006 K1 PM class, would you mind to share your kid's time arrangement on AM? million thanks!

Cheuk Yin

Dear All,

Hv checked with school bus, HimHim Route nr. C - from school to Wanchai ; North Point back to Tai Hang, they adv wl not change routing.

Most probably my Mom wl pick him up from school in case of WTO traffic jam.

How about you guys ???  

各位,
我都打算睇睇明日的新聞如何?星期三才睇o下帶唔帶小朋友返學!
------Pochacco2001(Ming)------

醒目開學勳章 王國長老

CouchPotato,
我記得主任講過每年上下午幾多班係睇下今年高班幾多班既.. 所以會係梅花間竹咁.. 即係話出年幼班上午係3班.. 再下一年應該係上午班係2班...

不過今年既幼班下午班比較特別.. Total 4班.. 有可能係多左學生..    
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

JoJo,

Thanks for ur explaination.  how do you like this school ?  My husband likes the school very much especially they emphasises on 'love & care'.   

CouchPotato

醒目開學勳章 王國長老

CouchPotato,
我就梗係好.. 好.. 好鍾意呢間學校啦..  
1. 我係長期Fans.. 由Pochacco開呢個Topic (即我個仔未入讀呢間學校前已經成日入黎傾計問野.. )到而家個仔成為呢度一份子..

2. 我同老公都好鍾意呢間學校, 因為老師同校長都好有愛心 (當你係開學日個日就更加見到, 因學校專登安排幾日, 比新生適應, 同時學校總動員全部都係睇幼班學生.. 過左幾日適應期, 低班及高班至返學)

3. 最記得開學初期個心成日心掛掛個仔.. 因佢係搭校車返學, 我成日係度估個仔返到學校做乜野 (會否遊雲).. 好彩呢度d媽咪幫我報料, 同埋老公又去昅下.. 我知道原來學校安排好多遊戲比小朋友玩 (係8:30am - 9:00am呢段時間)). 我個心定左好多囉..

4. d 家長亦好熱心, 我都參加家長義工, 一黎可以幫手, 二黎可以了解多d 學校運作, 同埋學校都好注重家校合作及親子活動家.

唔知我講左咁多, 會否令你更了解間學校呢.. 以上各樣都係個仔由開學至今所見所聞..  
主愛我

Hi Pochacco2001,
哇, 無上來一排, 多左咁多頁o既...
, 原來我o地間學校有咁多人捧場喎, 你阿女點啊, 有無好返d啊? 我都係啊, 阿妹呢幾日又咳返, 睇左醫生, 話佢普通感冒, 好驚佢咁細個會咳到變哮喘.   跟住家姐就因為呢排天氣好乾燥, d皮膚好鬼死乾, 佢係咁R, 要去睇醫生. 大出血啊,   都唔知點解. 次次都係2個一齊有事... 你朵花種成點啊, 有花蕾未啊?

JOJO,
好耐無傾啦. 我都非常同意你o既講法.... 阿仔好d嗎? 盤花種得好嗎?  

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
亞仔.. 昨日再覆診, 因持續高燒唔退, 醫生話佢患左流感.. 而家食緊特效藥加消炎藥.. 希望佢快d好返啦.. 

盆花呢.. 昨日見到個花雷準備開花呢.. 咁你個盆又點呢
主愛我

JoJo,
哇, 你亞仔咁嚴重啊, 咁要小心D照顧佢la. 希望佢快D好返la. 我果盤都好似有個花蕾仔出現, 不過都未知係唔係真o既, 我驚係D葉ja...   

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
係呀.. 我個仔星期五一直都冇返學... 佢就一直咁樣燒下退下.. 但成日都高燒, 尤其係半夜.. 昨日更搞到由朝早高燒.. 我就拿拿林請半日假同佢睇多次醫生.. 唉.. 真係擔心死我同我亞媽..     
主愛我

JoJo,

Hope Justin get well very soon.  For yr info, HimHim classmates and my freind's kid, if they get fever, usually temp up to 102-103, especially mid-nite, need approx 4 days to recover.

Try to get rest and more sleep, Take care!

JoJo,
你們大家都要小心身體呀!

ckckcktina,
我盆花都有花蕾了!不過仲未開!希望今次會種得成功啦!

唔知有冇BK mami 影幾張 馬槽 相貼出黎睇下呢?
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

dear all,
唔知各位有冇考慮明天俾唔俾小朋友返學呀?我就會同曦曦返啦!

jo jo,
俊廷病情如何呀?重有冇發燒呀? 話是話你自己都要小心身體,免得自己都病呀

Pochacco,
多謝你張聖誕咭呀!

CIPO,
瑤瑤都係坐c車, 我聽日(今日至o岩, 都過o左12點咯)都會俾佢返, 不過就自己帶, o吾坐校車.

tina,
d細路仔咳真係好難清, 瑤瑤次次咳都拖好耐至好, 我都怕怕. 你最緊要o吾好俾佢飲凍水呀, 一定要暖水.

jo,
justin病o左o甘多日, 真係陰公.食o甘多日西藥, 真係食到虛晒. :cry:

醒目開學勳章 王國長老

Cipo,
Thanks for your info.

Pochacco, Prissyue, YiuMa,
多謝關心, 昨晚明顯冇乜燒啦 我會同佢請埋今個星期病假好讓佢休息休息...  
主愛我
‹ 上一主題|下一主題