用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

josephine,
恭喜晒呀       

哎呀..你咪有排忙.. 出年又要攪個大既, 又要顧個細既..  
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

jo jo,
俊廷好返d未呀 不過一天氣轉d小朋友就容易d病,所以大家都要小心d care佢哋?

yip yip,
豐豐病情如何呀?祝早日康服!願主保佑!

各位你地好, 我想問下聖瑪加利大嘅課程是怎樣 :
1 會不會好深,很快要背生字
2 是否很多抄寫功課
3 是否K1就開始學普通話
4 有無默書
Tks.

Pochacco,
Thank you!!

Pochacco2001 寫道:
@CKP@,
我覺得各人有各人的意見!我自己就會覺得上午班學生多,會比較熱鬧!而下午班學生少,老師會應該得好D!不過每年都唔同,好似剛剛這一年咁,上午只有2班幼班,而下午班就有4班!

醒目開學勳章 王國長老

fannyau,
我又試下答你問題:

1. 課程我覺得不是太深, 以我所知K1不用背生字喎
2. K1並沒有抄寫功課, 開學後個半月到開始有連線及填color功課,
3. K1是有普通話堂
4. K1冇默書.. 我所知K2都好似冇家..
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

prissyue,
唉.. 俊廷佢咪仲係燒囉.. 昨晚仲去到103.. 明日要睇佢覆診換藥呀.   
主愛我

Hi jojo
      想問吓k1上下午各有幾班

醒目開學勳章 王國長老

BaBaBlackSheep,
你係想問06年幼班, right? 之前已有人問左學校.. 出年幼班係上下午各3班嘛..

至於今年係上午兩班, 下午三班呢
BaBaBlackSheep 寫道:
Hi jojo
      想問吓k1上下午各有幾班
主愛我

各位:
多謝你們回應我的疑問.
我們昨日收到取錄信入06年下午班.
不知你們之中有沒有子女是孖仔或孖女呢? 我的是一對孖女, 聖瑪加利大安排他們k1入不同班, 雖然我明白幼稚園的目的是要讓他們獨立一點和接觸多些其他小朋友, 但始終入k1對小朋友來說是一個很大的轉變, 若再要孖女分開上堂, 不知會否需要更難, 而要更長時間適應呢?

如果各位曾經有經驗, 可否分享一下?

jo jo,
願主保佑啦!我剛剛同曦曦去睇完中醫,仔仔出奇地合作,但願佢肯食d中藥啦!

jojo
      Thanks  :wink:

Hi all

My daughter's pictures were sticked in the toilet (I guess only girl's toilet) for demonstrating how to "wash and dry hand".. haha.. so surprise..

For those who joined on helping school projects at home, have you all been assigned any work at all so far.... I am still waiting ... waiting..

JoJo & prissyue,
希望你們的小朋友快d好返!

JoJo,
我無同囡囡睇醫生住!因見她今日的情況比昨日好,可能我叫她飲好多好多水!希望她都快d好返晒啦!
------Pochacco2001(Ming)------

sml
覺得分開佢地上堂好d,
佢地可以接觸更多事物,
同埋可以分享更多話題.
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

prissyue,

通常中藥的味道較難入口,
煮時加多一點 糖蓮藕 會好d啊.....喵喵......

祝願主佑平安, 身體健康, 主恩常在!

我對仔女都係孖既,k1既時候,因為學校唔知道佢地係孖既,所以將佢地編左係同一班,但係咁樣反而令到妹妹好依賴,時時刻刻都要跟住哥哥,樣樣野都唔夠膽做,唔能夠獨立
k2既時候,學校就將佢地分番開,妹妹既情況就好左好多喇,變得獨立左,仲好有自信tim
所以早d分開佢地對兩個小朋友,確實係好d
http://share.shutterfly.com/action/welcome?sid=8EcsmLVu2ZqKSYkelvinkatie http://share.shutterfly.com/action/welcome?sid=8EcsmLVu2ZqKWIMusic Farm Picnic

JOJO,

Tks very much !
咁會不會覺得課程太淺?讀小一會有d困難?不過講真,我希望囡囡係輕鬆愉快環境下学習,開開心心上学,不想佢覺得吃力.

Fanny
JoJo 寫道:
fannyau,
我又試下答你問題:

1. 課程我覺得不是太深, 以我所知K1不用背生字喎
2. K1並沒有抄寫功課, 開學後個半月到開始有連線及填color功課,
3. K1是有普通話堂
4. K1冇默書.. 我所知K2都好似冇家..

醒目開學勳章 王國長老

fannyau,
我唔覺得佢又太淺喎.. 暫時都冇聽過係呢間小朋友畢業上小一既會有困難..

你放心, 我相信呢間學校會令小朋友讀得開心之如係學到野, 愉快地學習係學校既宗旨呢 [quote]
fannyau 寫道:
JOJO,

Tks very much !
咁會不會覺得課程太淺?讀小一會有d困難?不過講真,我希望囡囡係輕鬆愉快環境下
主愛我

JOJO,

真係好好好多謝你, 聽你咁講,我而家更加放心.希望囡囡會鐘意間學校,開開心心上学去     

今天又轉冷,各位多添衣.
‹ 上一主題|下一主題