用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦! (PART 1)-------CLICK

發表者 Elias
發表日期 04-10-02
內容 Hello,although my son is not studying this school, a parent has relied me that it is a good one.I have visited it one week ago. the teachers are very nice and willing to answer the qu. environment is not very spacious but hv a small place for outdoor activities. the washrooms' hygiene is good.It is satisfactory. Since it is located in the private area of the church, it is quiet and accessible to hold religious activities. it is a good choice for Catholic families. But there are no foreigners to teach English. You may visit the school's website. if you would like to hv a personal visit, it is better on sat and must call the teachers with arrangement made. I am quite satisfied with it. but before I left it, the teacher asked me where I lived. since there is no school bus service to Sheung Wan, I gave up to apply it. I hope the information may help you.Elias

發表者 helencyl
發表日期 04-10-03
內容 Hello!我個女讀緊高班, 我是在職媽咪, 由菲傭接送, 因為工作時間比較長,所以無參加家長教師會"匯愛小組".但儘量會參與學校攪的活動,學校是以活動教學,功課平均每日有2樣,去年開始有課外活動和興趣班~"快樂小蜜蜂",跳舞,科學,clay, story-telling等等...所以個女好樂意返學,其實最重要係小朋友開心,等佢地吾會對返學有抗拒,話晒佢地得3歲人仔.整體上我非常滿意而且學校好開明,校方好鍾意與家長溝通,希望家長可以了解及參與多些.純粹個人意見!!

發表者 Liu
發表日期 04-10-04
內容 My daugther also study in St. Margaret K.1 上幼義. We live in Taikoo Shing and there has school bus route in 港島東, I know if there is not school bus service in some district, they will also provide 保姆車.

發表者 JoJo
發表日期 04-10-04
內容 各位,頭先打左去問有關收取雜費項目如下1. 茶點費用 (5個月交一次, around $100/mth)2. 書簿費分上下學期交 (around $1,000/學期)3. 校服 (夏季$120/套, 冬季$140-$160/套)4. 校車 (如筲箕灣區會用保姆車, 價車要問下保姆車個邊)

發表者 Liu
發表日期 04-10-06
內容 還記得上年面試, 先在一班房等候, 叫名之後再帶往活動室等候正式面試, 同一時間有大約有三四位老師負責面試, 佢地比D玩具食物叫小朋友

------Pochacco2001(Ming)------

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

JoJo,
唔該晒你的提醒!

papadaddy,
多謝你的提醒!點解唔入來傾呀?只係睇唔傾係唔o岩的!

ckckcktina,
唔係喎!因為我真係無misscall,所以才問你幾時搵過我?
盆花我都收到!不過全權交給我老公打理,因我上年個盆我鍾到好快死o左!所以今年我唔理!

prissyue,
我現在已經每次見到你和你打招呼的!你都有和我打招呼!不過我無話你知我就係上bk的pochacco!下次有機會話你知啦!想問o下爺爺仲有無事呀?我見他星期五向樓梯坐下來,發生甚麼事呀?
請問你PM了甚麼給我呀?我收唔到呀?可唔可以再PM多次呀?
------Pochacco2001(Ming)------

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

你們好, 我今和女兒剛到聖瑪加利大面試06年入學. 有一些問想向各位查詢.

1) 大家的子女返學是否開心? 學校是否算傳統教學, 功課會否多或深?

2) 幼稚園位於教區中心之三樓及四樓, 那平日學生如何返學? 先坐升降機或走樓梯到三樓或四樓嗎?

3) 是否有校車或保娒車到北角?  

Hi Pochacco,

part 2 啦...yeah   

sml,
等我回答你的問題啦!
1)我囡囡現在讀K2,她每日都好喜愛返學!她覺得返學好開心!學校是活動教學的!功課唔算深,K1頭1個月係無功課,之後每日都有連線或填色做,而K2就開始寫字,每日有2樣功課!K3都係2樣功課,好似有默書喎!
2)平日學生返學係逢星期一,二,三在地下的禮堂早會,跟住K1可坐升降機,K2和K3就要行樓梯上課室,到o左星期四五就全部坐升降機上課室早會的!
3)有保母車到北角的

Pochacco,
死啦,你每次見到我都有同我打招呼? 我諗我d老人痴呆症十分嚴重,真係失禮死人! 另外爺爺已經無乜事啦!多謝關心!事緣果日我同老公叫咗爺爺嫲嫲去跑馬地街市食早餐,之後行咗一陣就去接曦曦放學,可能近期爺爺少去做運動,所以"樓"到條根,後來吳校長叫咗書記姐姐落嚟幫爺爺查藥膏,真係十分唔好意思
我再pm過你呀!

Hi Rossi

I ended up enrolling Rachel to Ice Skating course yesterday. I will consider to join the semi-private course next year together with Rachel, the coach says it is ok with this combination but be prepared that your child might learn faster than you!!!   

Jennifer,
i have to learn skate too...  
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

醒目開學勳章 王國長老

Pochacco,
Yeah.. part 2 啦..

papadaddy,
係囉, 你應多一點留言呀.. 咪做隱形俠至得家   
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

文瑄法蘭西菊
click for large
click for large
[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

rossi,
我o個盤同你o個盤一樣, 係有花lum架, 我地個花lum係紫紫地色o甘.

pochacco,
new part lah~~~         

多謝Pochacco之回覆.
學生會坐升降機, 那不就要等很久才上到課室?

除了Pochacco, 其他家長之子女又是否喜愛返學呢?

另, 請問當初你們為何會選擇入聖瑪加利大? 我們雖然已前往面試, 但仍對此幼稚園心大心細.  其優點是什麼?

醒目開學勳章 王國長老

sml,
等我回答你.. 坐升降機不用等很耐, 因有兩部lift.

我個仔鍾意讀呢間學校, 每天都好開心咁返學, 我覺得老師有愛心, 校長係用心辦學, 小朋友很喜歡見到校長呢.

我鍾意佢活動教學得黎又有少少功課做, 唔會太過活動或者太過傳統.

雖則學校位於3 及4樓, 但我喜歡佢3樓有個露天操場, 及4樓有個室內禮堂, 可以攪大型活動..

唔知答唔答到你問題呢
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

YiuMa,
你同Rossi個盆花好掂, 但我個仔個盆係一塊葉都冇喎.. 好唔掂喎
主愛我

大家好, 星期六去左聖瑪加利大interview, 之前睇個你地寫嘅嘢,知道問乜,但我太緊張,答得不太好. :cry: .
我有d想知.請幫下我啦
1. 每班有幾多人, miss 話上午3班, 下午3班, 但係網站見到上年畢業升小一約90人.
2. 有無外籍老師,注重eng 嗎?
3. 学費係咪$17xx, 共10期, 有無雜費?
     Tks in advance.

醒目開學勳章 王國長老

fannyyau,
我試下答你問題..

1. 師生比例係1:10 (around).. 以我個仔今年為例, 幼班-上午兩班 (各30人), 下午有4班 (各20-25人).

2. 沒有外藉老師, 但有英文堂上 , 以我所知, 亦有普通話課, 每周星期五, 早會會教不同國家既語言, 令小朋友識多一點語言同人溝通.

3. 有無雜費, 有既.. 如茶點費 (兩個學期各$400), 相片費 (可以選擇唔要).. 大致咁多.. 唔係好多雜費.. 如有搭校車, 咪要計埋校車費囉.
主愛我

Are most of the parents Catholics so that it is the main reason to choose this school?

Does the principal has good connection with famous primary school? (at least no bad relation)
8-)

醒目開學勳章 王國長老

chun12,
我見有d 家長並無宗教背景都想入讀呢間學校 (係我識既朋友), 當然有天主教信仰的都想搵返同一宗教背景既學校, 使學校教導小朋友愛人如己的道理.

至於第二條問題, 唔好意思, 我唔知, 答唔到你啦
主愛我

JoJo,

tks very much !     

上午2班, 下午4班, interview個日miss問我如果下午班讀唔讀, 如果真係收,咪好大機会下午班?

我係網站見到好似好多活动, 係咪呢?

Our plant with yellow flower - already 'open', hope it grows strong as hv to bring back Feb 06.

We hv 6 Brazil turtles died before, really professional KILLER   
‹ 上一主題|下一主題