用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無小朋友上下午返唔同幼稚園?
go

有無小朋友上下午返唔同幼稚園? [複製鏈接]

有無小朋友上下午返唔同幼稚園?

不倦嗎?

Re: 有無小朋友上下午返唔同幼稚園?

I saw this case before.  The child's mami has strong reasons to support this.  She said so many child has other training courses after school, why not she can't let her daughter to study at 2 diff. kindergartens everyday.

But I do think her mami 'short short dat'.
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

BB needs to sleep.  Also, there is full day school too!
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

醒目開學勳章 王國長老

我老闆試過, 上午返int'l school, 下午返普通幼稚園, 因為想考間名小學, 所以返local kinder操中文, 又驚入唔到, 所以返定國際學校, 唸住可以直上
我都覺得小朋友日日咁返, 真係好辛苦

唔好"口甘"顛啦,究竟想個囡/囝將來成為什麼呢??小朋友需要開心的童年!!!

Also heard of this case, really some 'shot' people do that. I can't imagine changing uniform, eating quick lunch and go to another kindergarten.

I will never never do that.  
8-)

我有朋友又係咁
我自已都有唸過呀

Charlotte_mom 寫道:
我老闆試過, 上午返int'l school, 下午返普通幼稚園, 因為想考間名小學, 所以返local kinder操中文, 又驚入唔到, 所以返定國際學校, 唸住可以直上
我都覺得小朋友日日咁返, 真係好辛苦

妳哋唔好閙住先啦!我有朋友有呢個打算,我想聽吓一D過來人意見,再同佢傾吓呀!

佢嘅小朋友嘅情況係:無得瞓,食飯、換校服、坐車都要係大半小時內完成,上下午唔同地區!佢話有唔少小朋友係咁呀!

叫個小朋友噉返, 佢都唔會學到o的咩啦... 邊有噉好心機同精神呢? 噉佢想佢噉讀, 點解唔幫佢報全日制幼稚園呢?  真奇怪... 不過我就無聽過有人係噉安排啦....

咁顛  :evil:  :evil:  不如上午KV, 下午SC, 到時可能個小朋友會識飛, 有啲家長真係只滿足自己既諗法, 完全無諗小朋友既feeling, 仲會excuse 話佢地咁細唔識架      

哈, 妳呢個絕對唔係假設, 係的確有人係咁! 呢個係我個朋友講嘅其中一個例子! 真係大開眼界!

我同佢傾過呢個問題, 佢好似唔係幾入耳, 可能佢覺得我無錢咁讀 .  一場朋友, 我想聽吓一D過來人嘅實際經歷俾佢講番咁讀work定唔work, 話唔定另有辦法呢!

好似話就快要註冊嘞!

艾菲 寫道:
咁顛  :evil:  :evil:  不如上午KV, 下午SC, 到時可能個小朋友會識飛, 有啲家長真係只滿足自己既諗法, 完全無諗小朋友既feeling, 仲會excuse 話佢地咁細唔識架      

醒目開學勳章 王國長老

呵, 我朋友個case都係真架! 仲有課外活動tim, 真係撞鬼!
  :evil:  :cry:

咁妳朋友嘅細路有無謝晒呀?   呢樣係我最想知道嘅嘢!

呵, 我朋友個case都係真架! 仲有課外活動tim, 真係撞鬼!

太殘忍了! 真難以相象,愛他/害她!!

very very 殘忍 to the child.

haha......勤力過返工  ^_*

Charlotte_mom

幫我問下你朋友想個小朋友將來成為什麼.  Really want to know!Thanks!
我朋友個boss現k3,前掛聽說她有一星期六上午帶個囡interview了5間小學,把女兒累個半死,還覺得自己好偉大,怪女兒不該怕累!!!God bless the little girl!!!

我朋友仲話識人住半山。小朋友上午係灣仔讀Montessori Int’l,下午去鐵崗聖公會,放學再參加其他課外,總之日日起碼玩到6點再番屋企溫習,佢話午睡嘥時間!嗰個細路嘅媽咪係講普通話嘅,佢唔使番工嘅,現在內地嘅媽咪都係咁aggressive嘅咩?

好衰唔衰,我朋友話佢見個嗰個細路好活潑精靈,所以佢認為應該OK喎!

醒目開學勳章 王國長老

午睡嘥時間? 其實3,4,5歲既小朋友, 唔夠訓點得架...生理需要黎架嘛, 你問下你朋友夜晚唔好訓得唔得?
不過我老闆個case就特別d, 佢d仔女8pm已經要訓 (梗係啦! 鐵人咩!)
不過佢個case都只係維持左一段短時間, o係佢馬到間理想名校之後, 就唔再2邊走喇(quit晒2間學校, 轉左去間全日制幼稚園)

其實我都有諗過上午讀靈糧堂, 下午讀St.cat, 因為兩間學d野完全唔同.
不過只係諗下喱.
‹ 上一主題|下一主題