用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係唔係跑鉛筆同跑顏色筆要用不同的筆跑? ...
go

係唔係跑鉛筆同跑顏色筆要用不同的筆跑? [複製鏈接]

係唔係跑鉛筆同跑顏色筆要用不同的筆跑?

我屋企d筆跑好唔掂.唔知係唔係我跑完鉛筆後又跑顏色筆呢?   

Re: 係唔係跑鉛筆同跑顏色筆要用不同的筆跑?

ibm,

刨鉛筆和顏色筆的筆刨要分開架, 同埋唔好買有公仔嗰啲, 要買好似好老土淨色嗰隻.

噢, 乜係真架? 之前我仲怪錯個仔麻煩, 我都係剛剛上兩星期至比我奶奶點醒左, 佢o既經驗話: 撈埋用一個, 再刨鉛筆會唔利!(即個刨鈍左!)

大頭綠衣 :
JIMSALAD :

多謝!     
我之前巳買左好多盒本顏色筆,以為太平質地差,於是買STAEDTLER,點知都刨到我死   ,我想唔通依家D顏色筆質地仲差過我讀書個時,依家有妳地指點我就明白.
妳地D小朋友讀幾年班,我好想知道係唔係一定要買補充比D仔女做加.

王國長老

我用座枱「攪攪吓」既鉛筆刨既,
兩種筆都用佢,但無咁既問題喎。
我個鉛筆刨仲有得”交”鉛筆尖D,顏色筆’骨’D。

我都係用座枱o個種,兩種筆都係用佢呀....
鉛筆刨到夠佢會自動無得刨(即係再攪都係刨唔到),顏色筆就要自已預番,基本上攪幾吓就夠嘞~
一直咁用都ok~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

最好分開.

請問妳地用什麼牌子的筆刨機,我都想買一個, thank you,

筆刨唔掂,好快就唔利,刨唔到顏色筆。我買過用電芯的電動筆刨,初時都好地地,用用吓都係唔利,最後都係要買返手動筆刨機,最好用,我個係雜嘜無牌子,係花園街街邊買 $3x,貪佢夠大唔會咁易比亞囡整爛,以前o個個細個膠做,比亞囡攪到個手柄都甩埋!

係呀, 坐檯既手動筆刨真係好好用嫁, 用左年幾有多, 仲係 very good condition, 睇黎仲可以有排用, 鉛筆顏色筆都一樣刨得, 我地都係普通文具店買, 記得好似大約 $50.

我個筆刨都係搞下搞下, 用左年幾都好好用不過有時支筆好似削到一邊尖d. 係咪我唔識刨呢.

Hi Zoey,
好耐無見.  

savoy     ,

嘩, 妳好似好耐冇入黎啦!~  仔仔學游水學成點呀        ?  (我地係游水識既, 梗要關心下先     :     )

我地個隻 '攪攪下', 又冇削到一邊尖既問題 wor          , 反而 office 既電刨就會咁喇!

比小朋友用的文具不可以買D"玩玩吓"的.
文具質素唔好, 會好影響書寫效率及效果.

筆刨可以買 Faber-Castell 牌子的比較好!

.....喵喵........  

我都覺得攪攪下果 d 最好用 ,一個好的可用上幾年,我前前後後都買過好多種 ,有電的 (好煩,成日換電,炮炮下又唔利)
用細細個的又一陣又玩完 , 都係攪的好用~
我家有對雙子公主

JIMSALAD,

唔好意思, 冇講清楚, 我都喺攪攪吓嗰啲. 喺好多文具店都有得買, 我買時好似 4X 元, 大X書局都有, 暑假時賣得最平.(淨色好鬼老土嗰啲呢)

嗰女 3 年級, 有買適......量既補充.....   

Hi 麟媽媽,
請問你個鉛筆刨是什麼牌子?在那裏可買到?Thanks!

麟媽媽 寫道:
我用座枱「攪攪吓」既鉛筆刨既,
兩種筆都用佢,但無咁既問題喎。
我個鉛筆刨仲有得”交”鉛筆尖D,顏色筆’骨’D。

我都係用呢啲,用咗幾年lu!

王國長老

cacama,

我唔知係咩牌子喎…..
有公仔好似間屋仔咁架,
日本做既,個攪攪度有個”制”,
可以”拎”來交尖同無咁尖架。
我係北角港運城間"Amelia"書局買架。

cacama 寫道:
Hi 麟媽媽,
請問你個鉛筆刨是什麼牌子?在那裏可買到?Thanks!
‹ 上一主題|下一主題