用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山威寶幼稚園
樓主: wwpinky
go

馬鞍山威寶幼稚園 [複製鏈接]

Re: 馬鞍山威寶幼稚園

ccdccl,

$1500/10堂playgroup唔算貴啦!  我亦join過kowloon tong 的playgroup,很多都要around $200/堂。

Jenny

wwpinky,

你好!我都已經交了留位費了,係國際班。我仔仔會插入4月的Pre-nursery (兩歲班),唔知你的child是否入K1呢?

Jenny

Jenny_Leung
你個仔讀Pre-nursery (兩歲班)全日定半日?雜費同學費幾多錢?遲的會唔會轉返主流班?你係咪有friend讀過所以報, 比的意見啦

我聽讀緊主流班k1的家長講,現在已寫緊字如 上、下。上星期家長日,佢地原來有試卷及有分數的,所以我覺得佢地程度比較深。
因我女讀國際班,所以教學唔同,還未寫字及沒有考試。

係呀!我個女已報讀明年主流班k1,本來我都想報國際班,但係半日無中文學,所以打消 o左呢個念頭!你係唔係打算比你仔仔一路讀國際學校呀?學費很貴!

Mrs Fung 你好,

你個女讀國際班係唔係無中文學o架?你係唔係打算一路讀國際學校,所以比佢讀國際班?你唔驚佢學唔到普通話/中文?
我本來都想報讀國際班o架!

wwpinky,

我女讀全日班,上午係英文,下午上中文堂。每星期有兩堂普通話。我無打算將來升國際學校。

但如 讀半日國際班,就只有英文。

請問你覺得中文是否足夠等於主流班一樣呢?
學費多少? 每天幾多點返回家 ? 下午時間有幾耐係午睡 ?
麻煩你比o的資料我呀 ! 謝謝 !

wwpinky,

Pls check pm.

I don't understand what is pm ? Pls explain, tks !

pm=私人信息

Well noted ! thanks !

Do you feel it is ok to stay your baby in school for long in a day ??

ccdccl,

我幫我仔仔報讀半日的兩歲班,學費是$30xx(雜費未知),有機會係K1時幫他轉讀主流班,否則,都會轉讀全日的國際班,因為我想他那時開始多些接觸中文。
其實我都有入表合一堂或考慮九龍堂的學校,但選了威寶有幾個原因:
1)合一堂到現在未有任何interview的訊息
2)威寶校社比較優勝:合一堂校社分幾層,但威寶是單一層獨立式平房及專為幼稚園設計,戶外環景夠大
3)合一堂兩歲班沒有戶外活動,全是梱在班房內教學;但威寶則有戶外活動(在校社的戶外場地)
4)合一堂全中文教學,威寶則有外籍老師任教
5)仔仔只有兩歲,比較適合找一間就近屋企的學校;我給仔仔讀兩歲班,是想給他如上playgroup一樣的感覺(輕鬆與開心),又加有小小常規的訓練為主要目的。

Jenny

Jenny_Leung

好多謝你的回應, 半日國際班已經30xx, 那麼全日班豈不是60xx, 你是否覺得值得?請問你係咪住係富安花園?我係住恒安的, 如果威寶係我屋企隔離, 學費又可以平返的,我就唔洗唸咁多啦

wwpinky

你有冇in靈糧呀, 我已收信收個女讀上午班, 下星期3-5要交註冊費

good morning,

恭喜你 ! 我無去靈量in呀!因為我應該會揀威寶!
你是否繼續考慮其他不同學校呀?註冊費多少呀?呢間應該唔可以遲o的交!

wwpinky

註冊費要660, 你點知佢唔可以遲交呀, 我重未唸定架, 我好鐘意威寶, 但計過數平均每月應該要成2600, 一年要32000倒, 而讀非牟利的幼稚園或政府資助的每年平8000多元, 對於我這個唔係好鬆動的家庭來說, 真係要考慮呀, 我睇倒bk其他topic講威寶的課程類似根德園, 有的學生重入到喇沙添, 其望你個女係度讀得開心, 將來入到名小學, 請問你係咪住係富安花園?

Wa 要成六百六咁多,咁你點唸? 交唔交錢呀? 因為係政府資助所以我唸學位會比較緊張, 估計不可遲交掛, 而家已經有兩間收你,你應該係時候要選擇, 因為留位費都幾貴呀!

多謝你!我係住錦豐苑,希望你都能揀選你的所愛!如果有問題就講出來傾訴o下!

Mrs. Fung,

Hi, my son will join N1 AM class on Feb 2006, he will attend the international class.  I am not sured that he whether join full day or AM class at K1 next year.  Would you give me some opinions?

Melvin mom

Hi Jenny,

How are you?  My son - Melvin will join AM N1 class on next year Feb.  Ms Yip told me that AM class just only have four kids now.  What is the commend above the Wellborn?

Melvin mom
‹ 上一主題|下一主題