用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 34校網,邊間學校好?
go

34校網,邊間學校好? [複製鏈接]

34校網,邊間學校好?

34校網,邊間學校好?

Re: 34校網,邊間學校好?

協恩, 聖羅撒 (for girls)

係男仔,我想知合一堂,馬頭涌官立,陳端祺邊間好?有無好意見?

up

我參觀過合一堂,我不喜歡,因是半日,加上地方細,聽講明天會擴充至隔離的資源中心。
馬頭涌當然好,但競爭大。
陳瑞祺的成績就更好,但不是個個小朋友都適合,因課程深,我有個朋友兩個仔都讀這間,大仔ok,但細仔就跟不上,很辛苦。
我都是34網,今年有間新校-基道小學,我覺得唔錯,真心大心細要唔要這間。

CalebMa:

我都有留意基道小學, 你覺得唔錯, 有咩資料呢? 因我完全唔認識這間學校, 請分享, 謝謝。

我都係34, 頭痕緊點選好!?  其實我自己心議係隔離網 - 35 的"馬頭涌官立(紅磡灣)", 但誇網又驚驚地, 陳瑞祺同協恩都係心議, 但一來驚個女讀唔到(佢較好動同成績只算中上), 二來多人爭, 尤其是協恩,

基道的認識唔太清楚, 以下是他的網址, 只知道佢有一條龍中學 - 基道中學

http://ktw.hkcampus.net

Does anyone know 基道 is brand ? school?  I was in net 34 as well and I need to plan for my son as well.

tks,
kanas

我都知馬頭涌官立同陳端祺難入,有無人知這兩間學校有幾多小朋友競爭一個學位? 我知去年合一堂都3:1,間學校仲好嚴格,雖然半日...........所以真係唔知點揀?

去年合一堂都3:1???
according to my knowledge, this school is very easy to enter. 04-05 primary one class size is below 30.

合一堂應該唔會3:1,因今年我個女升小一,知好多同學仔派得唔好都可以叩門入到的~~~我唔係話呢間唔好,佢地d學生都好乖的,有朋友的仔仔在入面讀,問題係佢地英文程度好似唔夠(呢d係合一的家長講的),但校風絕對係幾好的!
如果女仔,在34網我係最鐘意協恩(但佢無得叩門,咁要諗諗),我個女今年入左聖羅撒,我覺得暫時都幾好!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

基道中學就不太好,我想選基道小學都不是貪他一條龍,我只是喜歡他其中一班是普通話教中文,小一至小二是活動教學,有英語語音課程,又有環保課題,現在校風都算唔錯,但我怕他在土瓜灣,是舊區,學生會差些。

sasa362436,

紅磡灣官小,你有無多些資料,如活動教學,小班教學,普通話等,你知啦,現在兩文三語很重要。

馬官真係好多人爭,連41網既人都嚟爭,佢地唔敢博 Maryknoll/LS,1st round 嚟揀馬官呀!

有無人知馬頭涌官立同陳端祺這兩間學校有幾多小朋友競爭一個學位?幾比幾?thnaks.

Cameo:

咩協恩到第3輪無得叩門咩? 點解?

cameo 寫道:
合一堂應該唔會3:1,因今年我個女升小一,知好多同學仔派得唔好都可以叩門入到的~~~我唔係話呢間唔好,佢地d學生都好乖的,有朋友的仔仔在入面讀,問題係佢地英文程度好似唔夠(呢d係合一的家長講的),但校風絕對係幾好的!
如果女仔,在34網我係最鐘意協恩(但佢無得叩門,咁要諗諗),我個女今年入左聖羅撒,我覺得暫時都幾好!

CabelMa:
紅磡灣官小我參觀過, 都唔錯, 佢話自己小一至小三都係活動教學, 同埋有用普通話教, 熟于兩文三語, 個校長講到好多人去佢間學校讀, 學生來自四方八面喎...

我上年為個女選校時都因為呢個原因煩到半死呀,我都係34網的,協恩係我非常心儀的學校(中,小學都係咁鍾意),亦曾報協恩幼稚園(但落選了),但之前在bk問過其他媽咪,佢地除左第一輪自行選校後(計分制),就將全部學位去晒統一派位,跟本無留位用作"叩門",即使打算二年級插班,亦要考慮佢地每年都收唔晒自己d幼稚園生,咁要諗諗自己的機會有多大了!
我女今年只有一個同學在統一派位派到協恩,若果無乜分,真係難中過六合彩,事關佢地每一級都唔係好多學生o架咋!
[quote]
芯朗 寫道:
Cameo:

咩協恩到第3輪無得叩門咩? 點解?

quote]
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Hi, 大家好.

想請問馬頭涌官立小學(福祥街舊

No, it has the 叩門 place but just for its kinder's students.
Minniemouse:-P
‹ 上一主題|下一主題