用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 番禺會所華仁小學
樓主: easiness
go

番禺會所華仁小學 [複製鏈接]

Re: 番禺會所華仁小學(請問麟媽媽.....)

dear eas,
原來你仔仔都係細仔呀, 好心tung(點打呀), 我看見過有細仔被撞跌落地, 背後又有書包, 好似隻龜反肚gum, d大仔書包剛好到他們的頭, 書包又冇後眼, cut線又冇得打燈, 有時都避無可避...大哥哥又冇心, 唯有教自己個自衛囉...
我個以前如果我到school接他, 他會眼濕濕, 因為話好yuk shuen , 現在竟然要我接, 因為怕趺. 點萛...

早晨! 各位好!

123: 你形容啲細仔揹大書包好貼切,好到肉呀!
我都身同感受,事關我仔仔都係細細粒個隻,而家先得40磅,但我媽咪試過磅佢書包,竟然有20磅呀!! 老人家即時肉都赤埋,仲要吩咐我哋儘可能幫佢揹,免得傷仔仔條腰骨喎。其實我自己晚晚幫佢揹番屋企都好吃力,睇怕我都好快骨骼疏鬆了。  上星期六第一次去仔仔學校接放學時,就不下見到幾單細仔衝落樓梯轉唔切彎扒哂落地實況。當時都有老師同嬸嬸在場維持秩序兼叫小朋友小心,但放學時歸心似箭,大人腳長兩步當三步,無奈細仔又跟住去,終於一幕又一幕驚心場面上映。我都已經叮囑仔仔一定,一定要扶住欄杆慢慢行,千祈唔好心急,希望各位細仔都平安大吉,出入平安啦。

麟媽媽: 今天好了嗎?
我已接到通知下星期開始默英文第一頁同第四頁,想知道除咗課文內容外,啲題目或例題會否一齊默呢? 即Chapter 1, Read the story, For example...等等似無關重要嘅生字。事關聽其他學校家長話佢哋學校在一頁課文內什麼字都要默,請問我是否一字不漏都要溫呢? 請指教。 謝謝!  

王國長老

講開默書,舊年小一好似10月先開始的,
你地下星期默o拿?
我地用New Welcome to English係每次4頁的,
你地用新書唔知係咪一樣喎。
我仔琴日默完P.1-P.4,下星期P.5-P.8。
D 細topic使唔使默….?
我都無留意tim....課文topic一定要識,
即Chapter個topic,比如”Our School”, ”My Classmates”之類。
但裡面D ”For example.....”,好似無默過喎。
不過有一次好似有默過喎….
因為我記得有家長話無幫個仔溫,咁就唔識喇。

另外中默都係一次一課喇,
小一好少背默的,一年都好似得兩、三課是背默的。
個仔同我講默書時老師會把格式寫在黑板上,
比如隔幾多個字有逗號,邊度係句號咁樣。
我仔上星期讀默,聽日便是背默了,
上左二年班,原來課文都幾長的。

123,

你現在無返工咩? 可以接仔仔放學!

阿仔衹得41磅, 同 ms99仔仔差不多重, 幸好佢都唔算矮, 如果唔係揹起書包來真的書包大個人呀! 不過唔知係咪由細到大都俾工人姐姐縱慣, 所以自理能力真係差少少! 其實揹左書包都行唔得快啦, 點解仲可以係學校走落樓梯架? 好危險喎!

ms99,

乜咁快要默英文呀? 係咪讀默呀? 死啦! 阿仔仲好似"遊魂"咁, 叫佢讀書, 就好似背書, 望都未望清楚就讀出來, 有時真係好勞氣架! 而中文就好似唱歌咁, 書都唔使睇就可以讀出來, 你地仔仔係咪咁架?

吓!原來唔駛背埋啲標點符號,我見個仔話佢識背課書,咪順便叫佢試吓背埋啲標點(只有逗號和句號),我重驚會背默添!

噚日個仔突然間好順灘,我同佢檢查中詞時發覺佢仍然未識將個字平均分佈喺個格裏面,咁我咪用其他細格紙將啲字寫低並解釋俾佢聽點樣將啲字分佈(一個字分開上下左右,唔好一邊就用咗大半個格),然後仲問佢可唔可以寫多幾次喺張紙度,他居然話冇問題咁就即刻動筆添,同埋之後又自動自覺咁話要做閱讀報告(閱讀如此多Fun),唔知係唔係要交(但今日又冇圖書堂)。攪到我噚日對佢真係有嘢講,希望佢可以繼續保持住這個讀書態度就好。

另外想問大家點樣同個仔温書(好似串字咁),叫佢自己温定係同佢一齊温,因為我一開始就問佢邊個字點串,如果佢唔識就會同佢一齊串,但覺得這個方法好似有啲問題(暫時就可以,遲啲就唔Work)。

麟媽媽,

上左二年班, 係咪開學後一星期便要默書? 因為我有同事個仔返學後第二星期便要默書, 而且是今日講俾學生知默書範圍, 明天便要默啦! 真係記性差o的都唔知點算呀!

王國長老

我仔第一次默書係9月13日,
開學兩星期左右喇。
我地通常一星期之前通知的,
一定夠時間讀,放心!

睡公主,

其實叫佢背埋標點符號都好呀! 你知啦有時小朋友抄黑板都會抄錯, 反正將來高年班都要背默埋標點符號!

你個仔真係生性呀! 若果阿仔肯自動自覺去做, 唔使我勞氣就好啦! 乜要做閱讀報告咩(閱讀如此多Fun), 之前因為有張粉紅色紙, 我叫阿仔寫左書名跟住叫同學仔簽名, 不過昨天佢話要帶埋本書返學校俾同學仔睇, 之後同學仔先肯簽(唔知真定假)!

至於串字我會叫佢係早上先抄課文同埋溫書, 然後晚上做完功課叫佢係紙上背默一次(當然要數天時間啦)! 若果佢串唔到個字, 咪有o的有趣既方法幫佢, 例如: what, 我會話hat前加個w, 而wear就係ear加個w......等! 不過我相信phonics對小朋友有o的幫助!

ms99,

我哋唔係天主教徒,只得二十分,所以當知道第一 round 被抽中的時候,起初都唔信咁好彩,返到屋企之後仲再打電話去華仁度confirm。

我聽我老公講穿過隔離間學校有條樓梯落去華中的。因為係經過人哋間學校,所以平時學生唔準用。

easiness,

其實我都唔知佢做得啱唔啱,佢都唔係喺第一頁開始做,不過信佢咋,佢又講得出做閱讀報告有2分,唔做既得1分,咪只好信佢囉。

真後悔沒有早早俾佢學 Phonics (我老公成日話唔駛咁急,順其自然),如果佢一早識 Phonics,我現在就唔駛咁頭痛,唯有由依家開始惡補啦。

我發覺佢真係唔夠時間用,我老公同佢講如果有時間可以開始試吓睇報紙,我又叫佢有時間睇吓 Phonics 同埋普通話啲碟,就算佢去厠所的時候都用嚟睇緊啲課外英文書(佢習慣去厠所嗰陣睇書,以前睇中文書)。佢沖涼的時候,我哋除咗同佢 "King 計" 之外就係同佢串字,跟住佢臨瞓的時候,又會同佢一齊睇圖書講故事(圖書館借的書),我都 "鄧"佢辛苦,不過冇計。好在暫時佢未有怨言。

麟媽媽:

又有事請教,我唔記得中一、二同英一、二代表甚麼?死啦?十月十日先至測驗,但我現在已開始擔心(我老公成日話我過份緊張)。可否醒兩招嚟減吓壓。

睡公主,

我個仔無去去厠所睇書既習慣(因為佢覺得去厠所係好dirty, 所以去完即刻起身走人)! 不過我會係佢臨瞓時串字, 之後是拿書講故事! 唔知有咩方法可以等佢集中精神! 以前幼稚園都有phonics學, 幾好架!

乜做閱讀報告有2分架! 等佢今日放學返來問佢先!

你個仔都仲識o念! 其實若果小朋友肯自動自覺去睇書(當然睇書之外仲要睇o下o的字點寫), 我想佢地都唔會覺得辛苦(衹要有興趣)! 等佢地知讀書係佢地既責任(有權利必有義務)! 不過阿仔可能仲細, 有時講完後都好似唔係好明, 現在我少o的鬧佢! 鼓勵佢多o的, 最重要係盡自己能力!

王國長老

好!講起點計分大家都緊張起來喇!!

中文佔總平均分內300分
中文(一) – 課文應用佔70%
中文(二) – 語文應用主要是作句佔20%
默書 – 佔10%
以上總分將於成績表上乘大3倍。

英文佔總平均分內300分
英文(一) – 課文應用及Reader佔50%
英文(二) – 語文應用及creative writing佔40%
默書 – 佔10%
以上總分將於成績表上乘大3倍。

數學佔總平均分內300分
只有一份試卷佔100%
以上分將於成績表上乘大3倍。
大家都好緊張數學,因有失誤影響最大。

常識佔總平均分內200分
只有一份試卷佔100%
以上分將於成績表上乘大2倍。

宗教佔總平均分內100分
只有一份試卷佔100%
只要記熟金句,宗教很好拿分的。

視藝佔總平均分內100分
只計平時分,都唔知點評的。
視藝最高分限是90分,而不會低於75分。

音樂佔總平均分內100分
分筆試佔50%及口試佔50%。
口試可以是唱歌或演奏樂器。
跟視藝一樣,最高分限是90分,而不會低於75分。

PS: 小一測驗考試係有老師讀卷的。

睡公主,

你一講測驗, 攪到我都緊張埋呀!

麟媽媽,

倫宗幾時要背金句?

麟媽媽,

倫宗幾時要背金句?

王國長老

測驗咪背囉,平日我無特別叫佢背的。
但我發現好多時佢地上課讀左好多次,
佢地「念口黃」咁已識背。
測驗時金句是填充(有得選詞),
而禱文多是做配對。

easiness 寫道:
麟媽媽,

倫宗幾時要背金句?

嘩! 講到分數呢個話題,實在令我緊張。
因為仔仔現階段仲未上軌道,連家課冊都仲係半天吊,你哋話我攪得邊樣好呢?  多謝你哋分享逸事,更加要鳴謝麟媽媽嘅熱心幫忙。   

"閱讀如此多fun"-仔仔尋日攞咗3本英文故事書返屋企,佢話係同學仔比佢睇,仲要在對方張黃色紀錄紙上面簽名認頭,但就唔知要幾時比番人! 佢自己今朝又急不及待係書架攞走兩本書返學比人睇,佢話最多只可借出3本書呢。嗱,呢啲咁互動嘅玩意,我仔仔就最投入

ms99,

我覺得睡公主既教法幾好, 最重要訓練佢地自己做功課! 因為我有兩位公子, 所以阿哥做功課時, 細佬又話要做, 攪到阿哥分心! 同阿哥係房溫書, 細佬又話要入去, 真係難攪呀!

"閱讀如此多fun"真係無留意幾時先開始, 不過開學無耐係阿仔書包內有張粉紅色紙(A晝可能唔同色), 上面寫住"番禺會所華仁小學 - 好書友悅閱時光", 今天阿仔仲帶左o的故事書借俾其他同學仔睇, 之後同學仔會簽名!

Hello! easiness,

我會努力教仔仔處理自己嘅功課,我都想早日有自己嘅時間,可以做自己嘅事。 如果有任何心得,希望你可以過兩招啦。

麟媽媽:

想知道音樂科口試 - 是否演奏樂器會高分啲呢? 係咪大部份學生都會學樂器呢?  如果是,那樣樂器較普遍? 或學校較喜歡學生學什麼呢? 有些學校話"鋼琴"太普通,不納入計分之列,華仁是否都有一樣呢?  

我之所以咁有興趣,係因為註冊日有位老師話華仁學生全都會學樂器,有些甚至學兩樣以上呢?  如果這是必修科目,我又要為這事張羅吓。

麟媽媽:可否預告一下我哋小一生在學校將會預到的事呢? 例如:要寫週記嗎? 老師會否主動給我們聯絡嗎? 要否做project 嗎? 等等..  唔好意思,因為我對這間學校很陌生,又沒有熟人問路,所以我就當你哋係自己人吧。

在此徵求 1A1 家長,因為好快就無網上睇功課服務了,又想同你哋聯絡吓。

‹ 上一主題|下一主題