用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 番禺會所華仁小學
樓主: easiness
go

番禺會所華仁小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 番禺會所華仁小學(請問麟媽媽.....)

麟媽媽:

係我呀﹗ kookooloo 呀﹐你要既東西我已經send 左 去你既e-mail 到 喇。。。。希望你今次收到啦。。。。

P.S * 係公司個e-mail 度喎~~~~hehe

kookooloo敬上
Cute﹗

醒目開學勳章

麟媽媽:

忘記﹕請你如果知道常識project點做的話﹐記住告訴我知呀﹗

百萬分感激
Cute﹗

王國長老

kookooloo,

琴晚同你傾完電話就同個仔默多次書....
嗰張通告睇到未睇啊~~
今晚得閒"立立"先!

kookooloo 寫道:
麟媽媽:

忘記﹕請你如果知道常識project點做的話﹐記住告訴我知呀﹗

百萬分感激

dear lunmama,
what's mean by 'phonics: bring file' on the handbook, where got file for phonics leh, does it mean bring a blank folder for phonics?
tks in adv.

今年開始小一功課可以在網上Check,已經比去年小一幸福,因為家長們可以在任何時間上網,不用趕在晚上九時前致電其他家長作覆核,但為期只有一個月,實在太短,部份老師也有同感,抄漏固之然時有發生,而我的小朋友就試過將下一行抄咗上一行,結果差點做錯功課。如各位小一家長都覺得有需要延長的話,有個小一家長提議在家教會網頁留言。

王國長老

123,

We never use any file for phonics bor...??!!
But we do need an exercise book (the brown one) to paste in the worksheets distributed by the teacher.

123 寫道:
dear lunmama,
what's mean by 'phonics: bring file' on the handbook, where got file for phonics leh, does it mean bring a blank folder for phonics?
tks in adv.

王國長老

你地小一有得上網對吓真係好,如果舊年都有咪無咁多「欠呢欠Lo」!
你地最好早一晚叫小朋友將第日既時間表抄定落手冊(即手冊第一欄),咁跟到中文、數學D字,咪無咁易寫錯落第二行囉。

dear lun mama,
tks a lot for yr prompt reply.
there was a joke in our school told by our principal:
one day the teacher asked the boy to write down '明天帶針卡' and the boy wrote down '明天帶金卡' have u heard abt that, so funny...

麟媽媽,

阿仔今日本家課冊度老師無回覆之前既問題, 我都無理啦, 可能正如你所講咁啦! 不過我唔係好明, 阿仔明天無音樂堂(因為今天已經上左), 但是老師竟然叫佢地帶音樂袋, 唔係好明佢地點解咁寫? 之前我提起o個位朋友原來你都識架!

睡公主,

我個仔雖然無你個仔咁"大頭蝦", 但是寫字真係嚇死你, 本來佢可以寫得好靚, 不過可能已經夜返, 所以佢寫字一味快, 若果唔係太醜樣, 我都算(林校長都話唔好打擊佢地o的自信心), 因為我仲要預留o的時間幫佢溫書, 請問你地點同o的仔仔溫書架? 其實我都知有好多家長覺得衹得一個月上網check功課真的太短時間啦! 若果可以長o的時間就更好! 唔知係咪細仔(年尾出世)緣故, 到現在都未懂得照顧自己!

123,

你講o個個笑話我都聽過! 唔知你小朋友係咪咁, 我個仔都係咁, 寫o的字簡直嚇死你, 不過好彩我尚算睇得明佢寫乜, 之前初初返學, 佢寫o的野無樣o岩, 後來我同佢講, 若果佢一個星期都無寫錯家課冊, 我就獎份禮物俾佢, 到第二日佢竟然完全寫o岩晒, 真係俾佢激死 :evil: ! 其實打中文輸入唔難. 我就用速成, 衹要常打便會容易打得快!

Easiness,

Miss Lee 話個Headphone在下學期電腦堂才需要用,所以暫時不用帶。

我發覺我個仔上堂都有聽書,因為昨日我見佢本家課冊有份功課打X,我問佢係甚麼意思,佢話唔駛做因為教唔晒,仲係臨放學先至話唔駛做,我明明之前上網都有這份功課,咁我同佢講我信佢(其實有些懷疑),之後再偷偷地再上網,果然沒有了這份功課。 :

另外,作為大家參考,除咗校曆有H的放假外,還有幾日唔駛返學 (因為我要安排人手照顧我個仔,所以特別緊張假期):

1.  高年級旅行
2.  四年級運動會那天
3.  教師發展日

醒目開學勳章

麟媽媽 呀 麟媽媽~~~~~~~~好可憐的呀﹗﹗

你都知道發生了甚麼事。。。

我頭先睇過呀仔手冊﹐教佢果個係 So 主任﹐
嘩﹗﹗﹗﹗ 主任 來的﹐可以提問嗎??
佢會唔會覺得我好似好小心眼咁﹐但大拿拿 5 大分喎。。。       點算好呀??

或許如果你有朋友知道的話﹐可否講我知?

Thanks Thanks  
Cute﹗

王國長老

kookooloo,

我剛問了高年班家長,
佢話格式錯係會扣分的,
佢話如果係佢的話就唔同老師講喎....
我都覺得係,等個仔下次緊記唔好再犯。

你點諗呀?

王國長老

3-6年班旅行日我地放假咩....?
我唔記得舊年有無放bor....
如果係我打算嗰日同個仔去Dinseyland呀!
本想亞仔生日嗰日同佢去,但係星期日迫屎我咩?!
平日又要返學...如果只係我地既學校假期,
去無咁多人吖嘛~~~
10月25日...都係遲左幾日啫!仲平D呀!

睡公主 寫道:

另外,作為大家參考,除咗校曆有H的放假外,還有幾日唔駛返學 (因為我要安排人手照顧我個仔,所以特別緊張假期):

1.  高年級旅行
2.  四年級運動會那天
3.  教師發展日

麟媽媽:

我正有此意,但還未決定係邊日假期去。

睡公主,

Miss Lee真係好人, 所有野都會同你地講清楚! Miss Ho就乜都唔講, 問阿仔幾時帶headphone返學校, 佢都唔知?

各位: 有其他家長亦需要延長網上手冊服務, 原因妙極: 一d仔係就係抄晒成句, 但係每個字只抄"邊", 估都估死你啦!唔知係咪新學"速記"呢?; 一d仔就乾淨利落, 直情成句無抄, 仲大劑; 一d 仔就抄到d字似畫畫, 總之各式其式...放工後大事係對功課同拾書包, 鬥智鬥力, 仲"醒神同剌激"過返工...仲要擔心有咩差池個仔聽日會受把...因為根本佢自己都唔清楚驚比老師嗌一嗌失哂魂...又唔知老師會唔會體諒佢地新仔新地方, 唔知點算!     請問有邊位讀A班? 謝謝!!

請問各位:

請容許我問句: 乜華仁真係好唔掂咩!!!!!!

點解我睇到有個topic, 其間有位媽咪佢話:
華仁近年成績差了很多(早前都有家長post報紙的報道),好似話要救亡。

wlk168win,

你小朋友是否讀A晝, 因為華仁分上午班(稱為"A晝"), 同下午班(稱為"B晝"), 123既仔仔就讀A晝, 而睡公主同我既仔仔就讀B晝!

我問過我老公,他說每間學校都有第一和第尾架啦。只要讀得開心而校風純樸就得,好似聖約瑟的成績就好參差,成績好和成績差就成很大的對比,而且功課壓力實在大,相信唔係好多家長和學生頂得住。

王國長老

關於抄手冊我又咁樣睇。
小朋友由幼稚園升上小一確實需要一段時間適應的,
抄漏手冊、留左野係學校,之後比老師寫
「欠呢欠low」實在日日都發生。
幼稚園老師跟小學老師很不同,
師生比例相對差得更大,一堂得半個鐘,
教書之餘好難樣樣跟到貼一貼的。
小學生要學好自理能力,
尤其是我地既係男仔,將來要照顧妻兒架嘛。
如果我地下下跟到足,孩子便學不了獨立行事,
承擔責任bor。講得好似好嚴重咁tim!
但抄手冊咁小既事就係呢個階段既責任囉。
如果佢抄漏一次、兩次,什至十幾次,
便會學得小心,無人幫手要靠自己架喇!
我仔舊年成日甩漏,慢慢學好了,
而家個人好清晰。(除了多言還需努力!)
反觀佢有個同學,小一都差不多晚晚打來對功課,
而家上左小二仲係咁,一D都無成長過,只因有依賴嘛。

wlk168win 寫道:
各位: 有其他家長亦需要延長網上手冊服務, 原因妙極: 一d仔係就係抄晒成句, 但係每個字只抄"邊", 估都估死你啦!唔知係咪新學"速記"呢?; 一d仔就乾淨利落, 直情成句無抄, 仲大劑; 一d 仔就抄到d字似畫畫, 總之各式其式...放工後大事係對功課同拾書包, 鬥智鬥力, 仲"醒神同剌激"過返工...仲要擔心有咩差池個仔聽日會受把...因為根本佢自己都唔清楚驚比老師嗌一嗌失哂魂...又唔知老師會唔會體諒佢地新仔新地方, 唔知點算!     請問有邊位讀A班? 謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題