用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 真光 循道 銘基
go

油尖旺 真光 循道 銘基 [複製鏈接]

我女B1學生
請問大抽獎 有無機會可以選3間B1 或 還是只可以選2間B1。
銘基守尾門 ,真光 或 循道 邊間好d。
   2    0    0    0

banding油真高過循道

RainyRice    發表於 24-4-9 15:39

循道上年開始要開中文班,銘基應該還是全英班

mandywong1314 發表於 24-4-9 15:14
我女B1學生
請問大抽獎 有無機會可以選3間B1 或 還是只可以選2間B1。
銘基守尾門 ,真光 或 循道 邊間好d。 ...

油尖旺區2024年度統乙學額加6%
主要源自信義循環班及潮公加1班
B1/英中位略增6個 佔逾四成學額

油尖旺區2024年度統乙學額
--------------------------------------------------------
公海+直聯

男校 163(+4)+0=163(+4)
女校 87(-2)+0=87(-2)
男女 214(+4)+8=222(+4)
--------------------------------------------------------
B1/英中* 464(+6)+8=472(+6)
其他 496(+56)+15=511(+56)
合計 960(+62)+23=983(+62)
不選不派 87+0=87
學額 1,047(+62)+23=1,070(+62)

B1/英中* 464(+6)+8=472(+6)
本區 450(+4)+8=458(+4)
SMCC(女) 10(-2)
油真(女) 74
九華(男) 89(+2)
SFXC(男) 71(+2)
伊中 60(+2)+8=68(+2)
循道 72
銘基 74

他區 14(+2)+0=14(+2)
HK3 3+0=3
BPS(女) 3

KL2 4+0=4
銘賢 2
黃棣珊 2

KL3 7(+2)+0=7(+2)
喇沙(男) 3
東華黃笏南 4(+2)

其他 496(+56)+15=511(+56)
本區 409(+48)+0=409(+48)
信義 89(+20)^
潮州公會 71(+21) (三班→四班)
劉皇發 70(+1)
新民 71(+2)
麗澤 52(+2)
聖公會諸聖 52(+2)
官立嘉道理 4

他區 87(+8)+15=102(+8)
HK3 8(+3)+0=8(+3)
伊斯蘭 6(+1)
桂華山 2(+2)

HK4 2+0=2
香港仔工業(男) 2

KL2 34(-10)+10=44(-10)
東華張明添 2(-10)
路德會協同 2
聖公會莫慶堯 2
滙基 2
保良局唐乃勤 20
九龍工業 2+10=12
廠商會 2
南華 2

KL3 31(+13)+5=36(+13)
鄧鏡波學校(男) 3(+1)
培道(女) 2
何官 4(+2)+3=7(+2)
基道 2
聖公會聖三一堂 5(+3)
聖公會蔡功譜 3(+1)
新亞 3(+1)
賽官 5(+3)+2=7(+3)
聖公會聖匠 4(+2)

KL4 2+0=2
扶輪 2

KL5 6(+2)+0=6(+2)
佛教何金南 3(+1)
朱石麟 3(+1)

NT7 4+0=4
保良局胡忠 2
梁文燕 2

不選不派 87+0=87
KL2 香島# 4

本區 九龍三育# 36
HK3 蘇浙公學# 5
HK4 赤航(男) 2
KL2 中聖# 2
KL2 惠僑英文# 10
KL3 創知# 20
KL4 佛教志蓮 2
NT4 東華馬振玉 2
NT7 明愛馬鞍山 2
NT8 將軍澳香島# 2

^ 循環班
* B1/英中數字不包括官立嘉道理
# 派位直資 不選不派

中學一覽表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

油尖旺區
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL1_2024.pdf

Poyau 發表於 24-4-10 02:25
油尖旺區2024年度統乙學額加6%
主要源自信義循環班及潮公加1班
B1/英中位略增6個 佔逾四成學額

好詳細 ! 如果我B2尾 B3 頭
乙1 博信義 之後
乙2港九潮州公
請問
乙3 發叔 有冇機會?
會唔會已經冇晒位? (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

hmh001 發表於 24-4-13 23:30
乙1 博信義 之後
乙2港九潮州公

個人覺得部分他區借位的band 2學校的校風好過劉皇發,例如唐乃勤,何官,匯基

如果要band3做保險線,我會揀不選不派的創知,派位直資,要交學費,至少揀得的家庭唔係放養式

回覆樓主:

其實樓主會唔會掉轉咗應該係循道守尾門,真正 band one英中, 是銘基及油真

老實講
3間都麻麻地
你睇邊間近就選邊間

比我有B1成績就咁抽:
QE -> 銘基 -> 循道

油真只會留尼叩
不過會叩隔離區3寶先

原因就自己多做功課自己諗

回覆樓主:

如果係我,我會填晒所有英中+落左車既英中,反正循道自己都OK~

循道有直屬小學年代,已經食左唔少自己既2仔,先至搞到要落車。今天連直位都無埋,是否反映循中以前既2仔位已經完全釋放派街。自行決定,冇比建議的~

mcl233 發表於 24-4-14 14:28
如果係我,我會填晒所有英中+落左車既英中,反正循道自己都OK~

循道有直屬小學年代,已經食左唔少自己既2 ...
如果我話你知本區女仔大抽獎差一半B1位
唔知你又會點選?

hmh001 發表於 24-4-13 23:30
乙1 博信義 之後
乙2港九潮州公

潮公和劉皇發是band 3,你揀咗一定入

TAIOU4 發表於 24-4-14 14:37
如果我話你知本區女仔大抽獎差一半B1位
唔知你又會點選?

我唔同意的~

不過,利申左,自行決定,冇比個建議~

回覆樓主:

九華,聖方濟 Vs  油真, 2:1
瑪利乖乖女,唔會出街,變成2:2
我唔知點計出利男不利女來了
不過,再重申,冇比任何建議~

hiuching8 發表於 24-4-14 14:40
潮公和劉皇發是band 3,你揀咗一定入

如果佢係真band2,就會直入潮州/劉皇發,就真係唔抵啦

所以我上面都留言,提議考慮借位band2,點都好過劉皇發

mcl233 發表於 24-4-14 14:49
九華,聖方濟 Vs  油真, 2:1
瑪利乖乖女,唔會出街,變成2:2
我唔知點計出利男不利女來了

你將所有小學往績List out
再將所有 [區外B1 / 直資] 對比小六人數%為基
By所有學校入到伊中九華油真聖方銘基循道o既人又變成%

又扣返幾%當有人自行入到
再在銘基循道按排位反比例扣除B2人數的%或不扣減
咁尼個就係就係每間學校有幾多人有B1成績又玩抽獎

再將伊中九華油真聖方抽獎人數加起尼除分男女返上面個數 x 1/2 (分男女)
咁就知每間小學又機多個B1生有有幾多個B1生要選銘基循道
就會發覺B1女仔盡填好易坐過山車甚至連銘基循道都冇

我都係自行o個班
但望住好多同學仔都亂填搞到叫晒救命
真正有能力就做乜都有得賺
冇能力亂跟風跌入谷底只會成為千古膠話
變成三姑六婆茶娛飯後笑話
冇乜人會可憐 / 幫你
尢其係同一介家長

回覆樓主:

推理遊戲~
瑪利乖乖女,女仔叻過男仔啊,咁即係男仔少啲啦~
唔係唔係,男仔叻啲啊,咁即係九華食左好多啦~
唔係唔係,啲男仔揀QES先㗎,咁即係九華/SFX有機會落車啦~

推住咁多先~

又係果啲估法,除左肯定到循道/銘基入到班2仔一定係男仔,我仲未諗到點解咁多B1女仔堅持係要入B2中學~

TAIOU4 發表於 24-4-14 15:21
你將所有小學往績List out
再將所有 [區外B1 / 直資] 對比小六人數%為基
By所有學校入到伊中九華油真聖方 ...

2個pizza,男女都可以食,50/50,大家都可以食飽,點解一定要每人食返自己果個,剩左唔比女仔食?~~~

明明就係有2仔食到個pizza,點解冇女仔份?重男輕女?~~~

回覆樓主:

又係推理遊戲~

30個女1仔食唔到,得返一件pizza,點解會比左位男2仔食左呢呵?女仔怕肥,咁冇辦法了~

回覆樓主:

講機會率?3年前都計過
氣氛好好多,網友有來有回,務求令斷估既偏差減少~
今天,獨留吹水分析員,可惜!~

人數仲係差唔多,唔再執啦,求其啦,反正又係流流地,完全冇可信性~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3880514&extra=page=1

都係利申:斷估,錯的,冇比建議~

mcl233 發表於 24-4-14 15:30
2個pizza,男女都可以食,50/50,大家都可以食飽,點解一定要每人食返自己果個,剩左唔比女仔食?~~~

...

計 伊中銘基循道 時咪50/50 o羅

你數下伊中油真大抽獎收幾多人
淨睇油麻地及及大角咀2區約6間一線小學(2油天2大天協基)
小六人頭數 x 40% x (1-30%自行) x 1/2 (男女比例)
150 x 6 x 40% x 70% / 2 = 126 (應該唔止咁少, 因為小學女仔成績叻過男仔少少, 而某某校B1率應該唔止40%)

未計其他二線小學都超出預算啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊