用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華,英皇,請問會點揀?
樓主: babyhk
go

英華,英皇,請問會點揀? [複製鏈接]

蛋白超人 發表於 24-3-20 21:40
英皇穩定B1B,英華成績拾級而上已晉升為B1A,長遠睇都應該揀英華

當年兩間都係B1B,我哋就係有呢個信念,所以捨近求遠,結果學校真的如我們的期望。

當時區內小學老師和補習老師就因為了解英皇文化,一致推薦英華。其實中西區很少人去九龍讀英華,但他們太熟悉英皇了!

kwai5 發表於 24-3-21 08:59
好似未有消息話批
今年簡介會都只係話申請中

問了中三家長
今年中三那批會用總成績和選修科成績去篩選30人開一班IAL了
因為第一年,所以全班都是PCB+Math

2jkidsfather 發表於 24-3-21 09:05
無錯。

見22樓

liverpool2023 發表於 24-3-21 10:39
問了中三家長
今年中三那批會用總成績和選修科成績去篩選30人開一班IAL了
因為第一年,所以全班都是PCB+Ma ...
略有所聞此事。

但這刻給意見衡量升中,是否暫不應考慮 IAL?

當然,英皇都係好好既中學,中西區英一,英二既學生一心是入英皇,自行都要有級前五先至有機會。
成個中西區既男生都睇住英皇53個乙部位。
英華無疑佔咗直資一條龍之利,現時既成績同LS往年成績差唔多(上年冇公佈)。

2jkidsfather 發表於 24-3-21 11:18
略有所聞此事。

點解會唔衡量呢?現在中三的已開始,今年升中的就一定會有

不過都是嗰句,IAL也不是人人需要

英皇。差不多程度,唔洗錢

回覆樓主:

我反而會揀返英皇。

英華係準備申請 IAL
但一切都係初步,成績成效點無人知。價錢亦唔知會點。

可能我自己朋友英皇讀,我見佢讀得開心,成績又好。作為父母,如果我小朋友都咁,我都會開心。
所以我覺得英皇好。

liverpool2023 發表於 24-3-21 10:04
當年兩間都係B1B,我哋就係有呢個信念,所以捨近求遠,結果學校真的如我們的期望。

當時區內小學老師和補 ...

請問英皇文化係指什麼?

KarinaLeung 發表於 24-3-21 21:35
請問英皇文化係指什麼?

我有問,但佢哋又無具體講,類似講話官校文化嗰類啦!我無真正讀過,只是佢哋當時都係咁講,其實我本身係想留在本區架!

有人話直資學校好商業
咁官校既感覺就係好政府部門囉!咁你應該明白啦!
其實去簡介會已經感覺到呢啲分別
不過我都是六年前了,唔知會唔會變咗呢?
最好都是你自己去感受下、問下你哋既老師

liverpool2023 發表於 24-3-21 21:49
我有問,但佢哋又無具體講,類似講話官校文化嗰類啦!我無真正讀過,只是佢哋當時都係咁講,其實我本身係 ...

你講起簡介會,咁我就明,英皇簡介會同其他直資男校比係好唔同

tinybig 發表於 24-3-21 21:23
我反而會揀返英皇。

英華係準備申請 IAL
Yw唔係準備開,好似港同咁?只係準備申請?

PTL_L 發表於 24-3-21 22:08
據知兩間教局都已批!

PTL_L 發表於 24-3-21 22:08

聽人講。好似係準備開。
但又未正式獲批。

bettyay 發表於 24-3-21 22:11
據知兩間教局都已批!
明白~~

KarinaLeung 發表於 24-3-21 21:55
你講起簡介會,咁我就明,英皇簡介會同其他直資男校比係好唔同

我有識人參加完就唔申請

我自己係官津fans... 當年隔離街直資收左仔... 我都堅持得7月派彩(當年自行都係放榜時通知).. 仔順利自行被取錄... 依家已經畢業.. 當然我唔知佢入左直資會點.. 不過經過呢6年時間, 我睇到有唔少老師用心教學, 同學間互相教導... 整體學習氣氛好好... 師兄師弟情濃

英皇書院的缺點:
~唔洗交學費,肯定無咁矜貴
~校舍是一級歷史建築,無得隨便修繕或擴建,平面面積仲細過兩個維園硬地足球場
~以前明明預科可以收女生,令校園生息不少,但係男校女生嘅創新俱往矣...
~有 SEN 學生亦有 SEN支援,融合教育的實例
~中一已經有留班生,唔係大龍鳳
~鎮校無花果樹於前幾年因颱風而倒下,這個重點打卡位相信要半百年後才能夠回復原貌了,風水樹有無破壞龍脈?
~與港大 main campus 只是-街之隔。這麼近,那麼遠!
~西邊街/薄扶林道/正街水街...全部勁斜路,真係攞你命 3000
~百年老校再加官中兩個口, 跟當紅直資 mode彷如平行時空。濁世清泉 vs 英雄遲暮?
~功課量不多,老師亦唔會 chur住開 turbo教書。如果你想追求密集式/海量式教學和考核,尼道乜鬼都無
~英皇仔小息/課餘最喜歡打籃球、羽毛球、打乒乓球同打機。平民嘅官中配合平民的 student life,淡如湖水
~中一至中三的 compulsory instruments 連口琴/ piano都計,無D貴氣
~大師兄校友林超英成日積極呼籲大家少開少用冷氣, 多D環保行為。咁擇善固執兼我行我素的無花果精神,人人笑我似瘋癲,我笑別人 xxx

回覆樓主:

我認為,除了QC及近年比較勁的LS外,其他著名男校的成績各有千秋,即使有時有高有低,但入得都係高手,不必太過計較未來成績。要計較係學校的風格是否合適兒子,例如英華活潑運動好,學生陽光有動力,學生有魅力,容易得社會接受,學校資源多,英皇學校較嚴(男校而言),學生較乖、上進心強,音樂較好,校友網絡強,部份已畢業同學甚至願意回校為學會服務(可能近港大回來容易),傳統亦多人入公營機構工作或做醫生,他們或多或少願意提携小師弟(這都可能係好處?)。

回覆樓主:

感謝各位的回覆,令我可再多角度考慮。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊