用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 順利天主教中學的家長請入
發新帖回覆
go

順利天主教中學的家長請入 [複製鏈接]

小朋友下年升中一,佢英文數學好,但中文比較弱,其實佢成績都唔錯嘅,老師都話有機會升band 1,所以想揀呢間。特別想問中文科,係佢英文仲好過中文,中文根基唔太好,好驚文言文,所以想問中文科教學同埋老師係點樣嘅?例如有幾多種功課㗎?係啲咩嚟?驚佢個中文功課應付唔到。啲考試卷深唔深?係「教淺考深」定點?

佢哋去到高中呢,操成績係咪壓力好大,初中同高中係咪好唔同,成間學校讀書係壓力好大定係愉快校園定係點樣?想問一下,校風嚴唔嚴呀?點樣罰欠交功課或遲到嗰啲?唔該晒大家!
   0    0    0    0

擔心將來,不如努力現在。

傘尼 發表於 24-3-18 12:52
小朋友下年升中一,佢英文數學好,但中文比較弱,其實佢成績都唔錯嘅,老師都話有機會升band 1,所以想揀呢 ...
睇完你咁多憂慮戥你辛苦. B1中學或者任何中學要好成績就一定辛苦..講到欠交功課..一定會罰你.....但慢慢會唔罰你,,,因為決定放棄你...

小朋友下年升中一,佢英文數學好,但中文比較弱,其實佢成績都唔錯嘅,老師都話有機會升band 1,所以想揀呢 ...

順天 中文 > 數學 > 英文

順天2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
考生 124人

中文3+ 89.5%
英文3+ 95.9%
數學2+ 99.2%
通識2+ 99.2%
--------------------------------------------------------
3322率 86.3%(107/124)
22222 97.6%(121/124)

科目 5+ | 4+
中文 26.0% | 70.7%
英文 10.5% | 45.2%
數通 22.8% | 58.5%
CEM 19.7% | 58.1%
通識 17.1% | 61.0%
主科 19.1% | 58.8%

聯招
院校 人數 (考生%) (申請%)

三大 33 (26.6%) (26.8%)
其他 72 (58.1%) (58.5%)
學位 105 (84.7%) (85.4%)
無取錄 18 (14.5%) (14.6%)
申請 123 (99.2%) (100%)
無申請 1 (0.8%)
考生 124 (100%)

School Documents
https://www.slcss.edu.hk/tc/school-documents-public-users

Annual School Report Year 22-23 (p.12-13)
https://www.slcss.edu.hk/sites/default/files/files/annual_school_report_2022-2023.pdf

heidya    發表於 24-3-30 07:33

你出年先升中,10月左右留意下校網,登記去簡介會了解下。到時再問下老師/校長。

屋邨學校,唔使咁緊張,只要你做個正常人,唔缺席留心聽書,對老師同學有禮貌,功課做哂識做嘅題目,真係唔識做就是但寫兩行,一定有人差過你。
而家啲學校唔會點迫你,驚你跳樓。

heidya    發表於 24-3-30 07:33

回覆 Poyau 的帖子

中文同英文數據掉轉左!順天不嬲都中文好啲。

我女22年畢業,佢讀得好開心,呢間學校老師好好,校風都幾好,band 1 當然注重成績。

擔心咁多自尋煩惱⋯⋯小朋友冇壓力,佢上中一開心適應就好,始終唔係你讀書,

呢間係觀塘區最top嘅男女校
要有心理準備
雖然佢唔係band 1A
但自行時係有band1A學生同你爭
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊