用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際音樂節門票
發新帖回覆
go

校際音樂節門票 [複製鏈接]

請問有無人今日去荃灣大會堂攞3月25日校際音樂節門票,會唔會有多出一張可以出讓呢?我排到入去已經派完,小朋友第一次比賽,答應咗到場支持。如有請pm。感謝(emoji)
   0    0    0    0

孩子很久沒參與校際音樂了,正常應該不用付款入場吧,以前一位小朋友都可以帶一位家長入內(剩係呢點我就很不滿,小朋友最想有家人支持,父母二人都不能同時入場多失望,仲講咩好既教育).

天外之人 發表於 24-3-18 15:19
孩子很久沒參與校際音樂了,正常應該不用付款入場吧,以前一位小朋友都可以帶一位家長入內(剩係呢點我就很不 ...

今年的安排是早一星期到場排隊攞門票,先到先得。我已經預早到,但排到我就已經派完。

天外之人 發表於 24-3-18 15:19
孩子很久沒參與校際音樂了,正常應該不用付款入場吧,以前一位小朋友都可以帶一位家長入內(剩係呢點我就很不 ...

有時係場地太細,一個學生+一個家長,已經滿座

wingchan823 發表於 24-3-18 17:00
今年的安排是早一星期到場排隊攞門票,先到先得。我已經預早到,但排到我就已經派完。
...
要排隊攞門票咁特別.......三五識七既人及唔關事既人都可以攞?孩子學生參加比賽,點解要咁樣做?校際所謂既教育真係攪到越做越差.....

LeeCC 發表於 24-3-18 17:10
有時係場地太細,一個學生+一個家長,已經滿座

我係明白呢點,之但係參加過咁多年.............年年既場地都好充裕可加坐位,而已.......有幾多真係會父母都會出席,到現場即席加幾張坐椅相信不是困難事. 我孩子他爸每次都一起去,衹有兩次偷雞入內,其次全都坐在外面等候,不能一同參與孩子比賽有所遺憾,還好兩次入內都可一起感受到孩子得到名次既歡愉.

每個時段都定了多少學生比賽,自然都可預多少個家長出席,預坐位預場地真係有咁困難事?

天外之人 發表於 24-3-18 18:03
我係明白呢點,之但係參加過咁多年.............年年既場地都好充裕可加坐位,而已.......有幾多真係會父母 ...

樓主講緊校際校隊finals, 唔係一般比賽。指定日期派飛,先到先得。

fmf903 發表於 24-3-19 10:08
樓主講緊校際校隊finals, 唔係一般比賽。指定日期派飛,先到先得。

我衹係有感而發,那些多人既組合比賽有限量都正常(因我孩子全都個人比賽,衹有一次組合比賽),但事實真係咁多父母會一同出席?若果真係咁,更加要支持,可以因應場地用特別方式,比多一位參賽者既家人入內,這樣去安排正常應不是什麼難事.

天外之人 發表於 24-3-19 16:49
我衹係有感而發,那些多人既組合比賽有限量都正常(因我孩子全都個人比賽,衹有一次組合比賽),但事實真係咁多 ...

我記得以前樂團比賽,如果去浸大個d咁大的場地,係可以walkin入去聽既,我講緊係起碼7,8年前的事

因為當事鄰居仔仔係名校樂團,佢媽媽會去現場walkin睇比賽,有一次仲問我,橫掂得閒,不如一起去睇啦

天外之人 發表於 24-3-19 16:49
我衹係有感而發,那些多人既組合比賽有限量都正常(因我孩子全都個人比賽,衹有一次組合比賽),但事實真係咁多 ...

只有Choir finals 是open to public , 好多業內老師,校友,音樂愛好者都可以睇,大家一齊排隊拎飛都好公平。concert hall 有劃位。
個人項目場地較細,容納人數有限,每人限一位家長也合理。

LeeCC 發表於 24-3-19 17:08
我記得以前樂團比賽,如果去浸大個d咁大的場地,係可以walkin入去聽既,我講緊係起碼7,8年前的事

因為 ...
這就是重點,教育,父母都要以身作則,小學成長既孩子最想就係父母常常在身邊陪伴,出席某些活動更想父母一同支持,這些都是親子關係密不可分既表現. 主辦單位真係咁著重小朋友成長既教育,不論什麼活動都應有咁既思想去做,唔係單單為了賺錢攪好件事就算. 當然生活好現實,父母要工作很難做到咁既要求,但唔代表冇父母為了孩子可以請假去陪伴.

fmf903 發表於 24-3-19 18:01

只有Choir finals 是open to public , 好多業內老師,校友, ...

講真你沒明白所指既重點呢啲唔係咩名人及音樂家表演孩子付出努力表演出來正常業內老師,校友,音樂愛好者唔需要浪費資源去睇,留翻啲位置給予孩子家人才是正確做法,可以有限分配,最起碼孩子父母一定要可以給予入場餘下才安掛排隊拎飛才是正確做法

PS: 辦學團體應該要考慮呢點。個人項目場地較細,容納人數有限,每人限一位家長也合理。但應如LeeCC家長所講可以WalkIn入內,現實中你估真係所有參賽者父母都會出席?更何況我都講過,我咁多年帶孩子去呢啲比賽場地(不論音樂及朗誦),目測夠足夠空間及坐位,唔係孩子他爸點會有兩次可以偷雞入內

天外之人 發表於 24-3-20 09:40
講真你沒明白所指既重點,呢啲唔係咩名人及音樂家表演,孩子付出努力表演出來,正常業內老師,校友,音樂 ...

我小朋友小學時合唱團比賽,老師都會叫幾個家長義工幫手,出發前幫小朋友整理頭髮儀容,跟車出發到會場,做觀眾

我小朋友見媽媽在場當然開心啦,其他認識家長義工的同學仔,都感到開心,覺得有家長來支持佢地,幫佢地打氣,比賽完都會圍住家長義工吱吱喳喳,講自己頭先好緊張呀

天外之人    發表於 24-3-20 10:06

講真你沒明白所指既重點,呢啲唔係咩名人及音樂家表演,孩子付出努力表演出來,正常業內老師,校友,音樂 ...

你真好彩次次場地都有位

我試過幾次去同一場地,地方好細,初級比賽同場參賽者多,家長要排隊輪候入場,有唔知的家長無排隊,最後無得入場,我呢d老馬識途,阿仔去排隊入場,我即刻去排家長隊

另一個場地,地方大d,但個次係有伴奏的比賽,參賽者1拖2,結果家長都係要排隊輪位,坐爆晒,入唔到既,要等有伴奏出場後離開,家長才可以入座

LeeCC 發表於 24-3-20 10:15
你真好彩次次場地都有位

我試過幾次去同一場地,地方好細,初級比賽同場參賽者多,家長要排隊輪候入場, ...
大部份都不是同一場地,亦都係有大有小,但小既場地都見有空擺放坐位(偷雞入去兩次都係屬於小既場地).

你應該未睇過choir finals, 集合晒全港名校精英嘅合唱隊,其實係好精彩。其實如果係校隊Final好難證明公眾人士係咪比賽隊伍家長,所以全部一齊排隊係好合理。
以前可以偷雞入場,而家唔可以啦,其實學校音樂節不嬲都好嚴,家長只有一個。而家係每名家長只能夠拎比賽通知書當憑券入場,冇通知書唔俾入。

fmf903 發表於 24-3-20 15:51

呢啲的確冇參加過,對真心喜愛音樂既孩子能參與係好事.
我衹係講出家長一同陪伴孩子成長及參與重要性而已. 主辦機構能做到兩全其美就係教育之福,能有改善就最好,這些意思我不是為自己(且都已經不再需要參與).
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊