用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 RO 之謎
樓主: Macy
go

RO 之謎   [複製鏈接]

gccky 發表於 24-3-21 20:16
唔好意思想問返ro問題

如果級3既VA 同music比級1高分,會唔會出到公海個ro 級3會比級1高?

機會一定有,問題係級一拋離幾多?我諗可以家長日問下個平均分差幾多?當然唔可以提名!

但係另一個問題係學校傾向在VA MUSIC寬鬆甚至放水,我個仔學校好多人VA拎滿分,我估正正係唔想級頭果班比呢兩科拖跨!人哋要出嚟跑架嘛!

rsx 發表於 24-3-22 09:12
機會一定有,問題係級一拋離幾多?我諗可以家長日問下個平均分差幾多?當然唔可以提名!

但係另一個問題 ...

係相差好少,零點幾,有次問過一名之間只差零點零1

咁呢2科又冇放水,聽到va同music 都有75到95之分別,而95全班只有1,2個

做得級-都唔係僥倖,人哋都係科科都追。

gccky 發表於 24-3-22 09:37
係相差好少,零點幾,有次問過一名之間只差零點零1

咁呢2科又冇放水,聽到va同music 都有75到95之分別, ...

咁咪係囉,學校均真去計,級頭就係鬥埋呢幾科~

當年,我小朋友音樂多次係A+,即係100分,均真㗎,甩粒音已經可能唔見左10分。佢地宗教都呈分。VA一樣好均真的~

rsx 發表於 24-3-22 09:12

但係另一個問題 ...

若間小學夠堅,中學識睇㗎啦~

你85,人地95,乜原因會收前者,後者byebye ~

若果中學唔重視VA,有95分嘅校內級三,學校可能都收VA得85分嘅校內級-。其實,真係無謂struggle 咁多,可能真係大家都選唔同學校,未必係競爭對手,係競爭對手,又可能收曬兩個呢。與其咁煩、跑到盡、盡咗力就算啦,計唔到咁多。

Rpp 發表於 24-3-22 01:05
唔一定,學校排名計分唔同呈分試計分。級1同級3相差零點幾。分分鐘級3高過級1,當年老師講級1有機會呈上教 ...

甘好大件事 ga wor。不過都尊重不同學校的決定。

我小朋友的小學,小一至小六的排名會包括體育,電腦,普通話和宗教。

不過去到呈一,呈二和呈三,每次必定會額外比出小朋友在全級的呈分試排名。

boboapril 發表於 24-3-22 09:40
做得級-都唔係僥倖,人哋都係科科都追。

做得級頭,自然明白科科追的道理。

級前幾個名次,可能總分只差一兩分。

jjbbmom 發表於 24-3-22 10:14
甘好大件事 ga wor。不過都尊重不同學校的決定。

我小朋友的小學,小一至小六的排名會包括體育,電腦,普 ...

報學校係睇呈上教育局既排名RO,當然都睇埋四年級成績單靚唔靚仔,又要睇埋面試,又要睇埋間小學有多實力。

Rpp 發表於 24-3-22 10:22
報學校係睇呈上教育局既排名RO,當然都睇埋四年級成績單靚唔靚仔,又要睇埋面試,又要睇埋間小學有多實力 ...
今年就有人因為四年級成績表有條C, interview 英華機會都冇

kwai5 發表於 24-3-22 10:30
今年就有人因為四年級成績表有條C, interview 英華機會都冇
我都覺得今年係正式復常,學校真係難入咗,我估計出年仲難,但頂尖學生依然可以手執數個學位!

家長可search舊討論,了解升中游戲規則。升中重視RO,RO除主流中英數常音視外,有些會包其他副科,這方面要向學校查詢。你校內成績前不等於RO前,但RO 前可享用師兄,姐嘅靚成績去比拼。雖然音視在RO比重不高,但對RO排名影響巨大,每五分起跳,尤其級前中英數常成績分別不大,可小於一分,但低音視成績會另你輸清光。EK已有一大堆simulation,家長可去看看。覺得學校會張張成績表睇分拆可能真係家長個人意願,學校更有可能用RO去篩選學生,包括直資,睇成績表主要睇操行,有冇校隊,服務,優點,較大作用反而在叩門。

其實,首先唔好假設,級頭就音樂、視藝低分先啦。今時今日,個個周身刀

boboapril 發表於 24-3-22 11:06
其實,首先唔好假設,級頭就音樂、視藝低分先啦。今時今日,個個周身刀
...
如果去到P5/P6做到级头,应该很清楚学校的要求,也懂得做好准备。懂乐器乐理的,音乐当然没难度,有些学校直情考学生学习的乐器来评分。视艺方面,通常没太多人会额外花时间学习的,因为升中时中学不看重,但视艺科本身占比重,所以懂得这个游戏规则的家长,也会有视艺补习老师跟进每一次的考题(手工/素描等等),跟补习老师做一次,再回学校自己做,通常都不会差到哪里去。

猴子爸 發表於 24-3-22 11:22
如果去到P5/P6做到级头,应该很清楚学校的要求,也懂得做好准备。懂乐器乐理的,音乐当然没难度,有些学校 ...

音樂要有小小天份,呈三音樂 listening 其中四題(好似要分辨你聽到邊個音 e.g. Do, Re, Mi),我直頭同小朋友講,轆鉛筆,只要不要留空即可。  我自問就算比半年我,每日八小時train, 我都冇信心搞得掂。浪費時間train 呢d, 不如花時間讀其他科。

jjbbmom 發表於 24-3-22 19:22
音樂要有小小天份,呈三音樂 listening 其中四題(好似要分辨你聽到邊個音 e.g. Do, Re, Mi),我直頭同小 ...
話時話,我大呈分時,真係冇理過,但兩科都A,細既就慘不忍睹

jjbbmom 發表於 24-3-22 19:22
音樂要有小小天份,呈三音樂 listening 其中四題(好似要分辨你聽到邊個音 e.g. Do, Re, Mi),我直頭同小 ...

我哋考辨音辨樂器,真係黐線,音盲的人點識個音係咩樂器發出。唯有搵專業人士急救囉。

PTL_L 發表於 24-3-22 19:24
話時話,我大呈分時,真係冇理過,但兩科都A,細既就慘不忍睹

我都唔使理,副科佢都幾掂㗎,全人方向好吖~

mcl233 發表於 24-3-22 19:36
我都唔使理,副科佢都幾掂㗎,全人方向好吖~
我覺得人問題影響大啲

Rpp 發表於 24-3-22 19:35
我哋考辨音辨樂器,真係黐線,音盲的人點識個音係咩樂器發出。唯有搵專業人士急救囉。
...

係 lor,我真係想知,學校究竟係如何教辨音?

係唔係每個小朋友只要認真上音樂堂,認真做功課,就可以識得辨音?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊