用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 关於区域校网与及学校嘅选择
樓主: show530
go

关於区域校网与及学校嘅选择 [複製鏈接]

回覆 RainyRice 的帖子

林文灿喺小红书上基本都系大陆呢边妈咪们嘅首选喇。

我哋都谂住去试,不过听微信班入面啲宝阿妈话,英文难度比较高。

最近几个月两个女都喺练习写繁体字,买咗几套香港中英数试卷嚟尝试,

觉得如果繁体字可以過關,中文比内地嘅教材要求低一啲,数学同内地差唔多。

英文嘅话,买咗一套香港英文教材,仔嘅妈咪本身系外语绑毕业嘅,睇吓可唔可以通过练习畀个仔入学考试尽量考好D。

回覆 wai324 的帖子
而家啲新移民可能同九十年代嗰阵唔太一样。

九十年代嗰阵内地教育都仲比较盟塞啦,同香港呢边差距好大。九十年代过嚟嘅学生家长可能希望仔尽快稳工,而家啲新移民家长系希望仔通过DSE考试就读香港或者外国嘅大学。佢哋一般都系好重视教育嘅家长。内地啲英文教育呢啲慢慢喺跟上,深圳小学开始就学英文,只系程度上不如香港。

我哋家情况特殊一啲,主要系大女唔系成绩认真出位嗰种,学习比较佛系一啲。

其实微信班里面好多上海、北京妈咪佢哋系好严格要求嘅,佢个仔成绩都好好,系想通过香港教育读更好嘅学校。

回覆 NEWTL 的帖子

呢个系我忧嘅,喺内地功课量好大,都要做到晚十点多先可以做功课。

香港我听过嚟嘅妈咪们讲好多学校放学之后基本冇功课!

噉嘅话,会唔会完全靠晒补习班?

當年我哋級會考最高分係一個適齡的女同學

再講一下 一位特別新移民同學
佢本來係大陸一重點中學讀完高一
落來香港 中五無得插班 唯有插中四
但佢中四自修會考 跳升中六
最終AL 也考得不錯 也入到HKU

年齡小時 小朋友差2年差很遠
我們適齡的會一堆玩
佢哋大2年的話題都不一樣

好好考慮 不要浪費孩子的2年時間

show530 發表於 24-3-17 05:26
回覆 Poyau 的帖子

培道一年学费系咪要55000?

九龍塘區升中有以下官立小學
41網 九龍塘官立
35網 馬頭涌官立(紅磡灣)
34網 馬頭涌官立 農圃道官立

插班小六比較難, 很小學校會讓學生插班小六(但也有學校會收小六插班)
建議讓小朋友插班小五,始終降2年對小朋友心理也會有影響

最近已經有學校公佈2024-2025插班生的資料,建議自己去查看

沙田區︰

聖母無玷聖心︰

https://www.ihms.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/component/popup_news.php?type=&id=961&lang=zh

浸信會呂明才︰

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/news/detail?post_id=49

馬鞍山循道衛理︰
https://sites.google.com/mosmps.edu.hk/admission/TransferArrangements

九龍城區︰
黃埔宣道︰
https://www.apsw.edu.hk/tc/%E5%B0%8F%E4%BA%8C%E8%87%B3%E5%B0%8F%E5%85%AD%E6%8F%92%E7%8F%AD%E7%94%9F%E5%85%A5%E5%AD%B8%E7%94%B3%E8%AB%8B

至於小的那個,因為已過了統一派位的日期,你可在6月的時候當叩門生處理,抑或問教育局能否安排學位,通常教育局安排的學校,通常都是區內有餘額的學校(即可能較不受家長歡迎)。

show530 發表於 24-3-17 12:18
回覆 wai324 的帖子
而家啲新移民可能同九十年代嗰阵唔太一样。

見你都算做足功課是一個很盡責的父親
不過人生路不熟
給你一點意見

建議你子女現在起先操好英文
以重讀一年為目標
首選如培僑書院等以國語為教學語言的學校
又或是一些中學多人走的直資龍校 (王錦輝)
或看可否先入深圳培僑寄宿讀一年然後再轉到香港就讀
https://www.puikiuxinyi.com/notice/587.html
寄宿服務
https://puikiuxinyi.com/facilities/31.html

上幾年國內流行的上網英語課其實是不錯的學英語選擇
但因主席一個政策就把英語從黃金時代退回石器時代
眾多英語學習平台一夜消失 (DaDa, VIPKID, 51Talk, 伴魚兒童英語, 久趣英語...)
看來這也是你來港的理由
現在需要用香港電話卡或穿牆上網才可上到像樣的英語課

強烈建議你不要走灣路去入二/三線津校
因香港所謂一/二/三線不是看學校教得如何學生叻唔叻
而係以前人的Pre-S1成績去作為該學升中底分
一線頭50才可穩入Band 1英中
二線津校只有級頭20才可穩入Band 1英中
三線津校有機會要頭5才有柱光
這是我以大量學校多年派位成績數據所分析的結果
(不同意的請入去三線玩返轉出來再說)

然而就算你入到二/三線津校留2年也不見得你可輕鬆考到級頭
無論幾線都好
叻的家長多都係自己教不靠學校
好多都英文超群
自己不會教的就狂上補習班
基本上你無須在港讀書只要有方法上香港補習班就可
你的對手並不會因學校是二/三線而減少
反而你入Band 1 英中的機會會少了許多

我想你來港是為子女多過為自己
所以實行前請三思

回覆 show530 的帖子

每個時代都有想子女讀更好的父母我果間已經係band 1尾 (5 banding年代)
通常插唔到我果間 就會去另一間band 3
年年都有人想由果間band3轉過來
但 成功的人少之又少
成功的考到的人 本來在大陸都係讀緊重點中學

就算當年都有幾位同學係當香港係跳板 最終去了英美歐讀書
也有人用外地生身份考了內地高考 返去讀大學
這些不是近年才有 廿年前已有人咁做

其實轉校不易
所以最好係大陸讀好英文
來到直接考入想讀的學校

wai324 發表於 24-3-17 12:29
當年我哋級會考最高分係一個適齡的女同學

再講一下 一位特別新移民同學

非常感謝您熱心的回復。

聽了您和論壇其他熱心朋友的建議,我也打算把大女兒讀四年級的計劃擱置。

爭取讓她插班讀五年級。

並且在這段時間努力讓他們多多接觸香港這邊的教材,多做做題。爭取進一個比較好的學校。

我之前忽略了一個問題,孩子年齡差距太大,融入班級會成大問題。身邊朋友不願意跟他一起玩。這個是我沒想到的。多虧您提醒。

Poyau 發表於 24-3-17 12:34
九龍塘區升中有以下官立小學
41網 九龍塘官立
35網 馬頭涌官立(紅磡灣)

想請問您一下,官立學校跟直資,私立學校相比主要的教學差異在哪裡呢?我聽一些媽咪講,官立好像不是很重視英文教學,導致中學差距比較大。

aes@ivy 發表於 24-3-17 12:39
插班小六比較難, 很小學校會讓學生插班小六(但也有學校會收小六插班)
建議讓小朋友插班小五,始終降2年對 ...

非常感謝您!為孩子插班的一路上得到了很多香港的熱心朋友幫助,讓我少走了很多彎路。

您提供的哪幾所學校,我馬上就去聯繫。第一時間遞交資料。爭取有機會能參加入學考試。

小寶的話,如果能9月跟姐姐一起上學就太好了。如果暫時不能,看看能否先到附近一所學校,第二個學期再想辦法。

再次感謝您!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

以後有不懂的地方還要跟您請教!

TAIOU4 發表於 24-3-17 13:31
見你都算做足功課是一個很盡責的父親
不過人生路不熟
給你一點意見

多虧了您的提醒,我決定改一下策略。

1.這幾個月加強孩子面試培訓,特別是英文方面。另外就是繁體字這塊加強。我報了大陸這邊的培訓機構。

2.不再考慮所謂的轉來轉去迂迴的方案了。爭取送到一線比較好的學校,多去叩門幾家,看看能否拿到一個offer。

3.姐姐和妹妹在深圳帶香港浸會大學附屬理文小學的學位。全港式教育,英語也用的香港教材。她們可以直接入讀。(理文學校是去年在我們家附近建校的)如果暫時不順利,就先讓他們讀理文過渡。

還是努力,爭取9月能順利赴港就讀。我們準備一家人都過來     

謝謝您的幫助,不然我又要走很多彎路了!因為對於香港教育這邊還是完全不了解,以後跟您多多請教!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

wai324 發表於 24-3-17 16:03
回覆 show530 的帖子

每個時代都有想子女讀更好的父母我果間已經係band 1尾 (5 banding年代)

是的,聽了大家的建議,我也覺得之前自己的想法不成熟,還是努力多做準備,爭取進一個比較理想的學校。

其實來香港一個完全陌生的環境下,對於我和媽媽這種不太懂粵語的新移民也是一個挑戰。

不過真的很感恩,一路上有熱心的老師,熱心的朋友一直在幫忙!給我各種中肯的建議。

我之前的想法很多時候是受了群裡各種赴港陪讀媽媽們的影響,一開始大家都是信心滿滿,後來一個個都很氣餒,到最後有學校就進去了,不知道他們是否後面會後悔。

小紅書中介誤導了一大堆的人。

show530 發表於 24-3-17 16:49
是的,聽了大家的建議,我也覺得之前自己的想法不成熟,還是努力多做準備,爭取進一個比較理想的學校。

...

香港人自己本身識遊戲點玩,都爭崩頭,亦都未必個個入到名校。
大嘅小朋友插入小五,然後補習。自己考入Band one中學。小學唔好再轉校。
細嘅小朋友睇你想直接讀小一私校定係由教育局派補寶校俾你。
兩個都要補習,細嗰個可以爭取喺二三年班轉校。

show530 發表於 24-3-17 05:26
回覆 Poyau 的帖子

培道一年学费系咪要55000?

直私你可以試下福小或林文燦。

九龍塘津校可以試下2間聖家, 都係女校, 都有band 1龍校上中學。
再唔係去灣仔區, 學校都唔錯同較多空缺, band 1中學比例高

show530 發表於 24-3-17 16:22
想請問您一下,官立學校跟直資,私立學校相比主要的教學差異在哪裡呢?我聽一些媽咪講,官立好像不是很重 ...

如果學校以唔算頂級, 又中等偏上為主, 唔建議揀官小。官小學術比較偏淺, 特別係英文, 考試題目比較簡單直接, 升到band 1 中學可能要重新適應

回覆 fmf903 的帖子

感謝您的建議,在大家幫助下,我基本決定插班五年級,然後現在開始報補習班。讓孩子早點做繁體字、粵語和英語方面的準備。
小娃如果能一起是最好的,如果不能一起,我先讓她在附近先讀一個學校,然後粵語這些跟上之後再轉。

回覆 bighero 的帖子

福小和林文燦我準備跟進他們官網信息,等他們插班消息對外發佈就去報名。
您說的兩所九龍塘的兩所聖嘉是指:嘉諾撒聖家(聯合道)以及 嘉諾撒聖家(九龍塘)對嗎?嘉諾撒系列幾個學校感覺都很不錯啊,比如聖心、聖方濟各。我都有關注的,聖方濟各我已經提交了申請了。其他幾家我下週再去咨詢一下。

show530 發表於 24-3-17 16:22
想請問您一下,官立學校跟直資,私立學校相比主要的教學差異在哪裡呢?我聽一些媽咪講,官立好像不是很重 ...

官津係全政府資助,大部份學生是抽籤入,學生來自五湖四海,學習差異較大。
直資要俾學費,學校比較大自主權自行收生。學習差異較小 學生背景差不多。直資通常課程比較彈性同埋多些活動教學。
你上網搜尋到嘅一些名校/神校,通常都已經轉了直資或者係私立的

show530 發表於 24-3-17 20:31
回覆 bighero 的帖子

福小和林文燦我準備跟進他們官網信息,等他們插班消息對外發佈就去報名。

九龍塘的校網比較好,如果你係想入津貼嘅,就去九龍塘啦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊