用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 关於区域校网与及学校嘅选择
go

关於区域校网与及学校嘅选择 [複製鏈接]

各位香港熟学校嘅朋友,我系新移民家长。
我最近紧为两个女插班入学嘅事宜向各个学校叩门。

我个女情况系噉样嘅:
大女喺内地读小学五年级(9月份读六年级),个女读幼儿园K3阶段。(9月份读小一)

考虑到大女喺英文同粤语上同香港本地学生嘅差距,想揾定一个中等嘅小学做为过渡。畀佢喺香港重新读四年级,有一年时间嚟逐步较香港呢边嘅学习环境,努力补习下英文同粤语。

所以果断放弃咗最热门嘅顶级学校,但想尽量喺热点区域。如果融入顺利就争取明年再考到好D嘅学校。

我初步拣咗三个区域:沙田、深水埗同九龙塘。大家觉得拣呢三个区域同校网点样?

请教吓,大家觉得呢三个区域可以吗?我谂住先喺呢啲区域里面非热门嘅二线学校,竞争唔系好激烈嗰种学校,畀两个女个熟适应新环境嘅过程。

如果出年都适应顺利,佢哋通过自身努力可以考到更好嘅学校系最好嘅,但系万一适应一般嘅话,就争取通过校网体系嘅呈分式派到个中等偏上嘅中学。

大家有好D嘅学校推介吗?

对于香港嘅学校同校网体系,唔系好明,真心希望可以得到大家嘅帮助!

多谢各位!

粤语都唔系好熟,而家正努力学习!写唔好,请大家谅解!
   0    0    0    0

回覆樓主:

本來9月要讀6年級,宜家要讀四年級,感覺犧牲好大。我唸重讀5年級就得,如果要去一般band1中學。原來大陸讀書點樣?
升小一呢個已經過咗大抽獎派位交表。可以考慮二線私校,要俾學費。唔想俾學費要跟教育局申請學校,可能派寶校。或者等到派位結果出來後,去心儀學校叩門,一線比較難,二線祝好運。

回覆 簡單啲來講 的帖子

系呀,我同个仔阿妈倾咗一次,兼夹征求咗个女嘅意见。返去读四年级主要系考虑到大女喺内地英文成绩系属於中等,粤语之前,完全冇基础。如果读五年级,得嗰学期做惯,下学期就要第一次呈分考试,喺龙校冇掂嘅前提下,担心仔适应唔系好理想,都怕时间太紧,畀佢压力太大喇。

所以无底嘅前提下,先畀仔试读四年级,留足时间畀佢惯香港嘅新环境,兼夹争取用一年再考试一下,睇吓可唔可以跳到更好嘅学校去。

show530 發表於 24-3-16 20:50

系呀,我同个仔阿妈倾咗一次,兼夹征求咗个女嘅意见。返去读四年级主要系考虑到大 ...

讀咗一年四年級,就要插班龍?那你真系好樂觀,一線龍校唔係咁容易插班,一般頂級學校系要最近兩年成績,而且四年級剛進去總要適應,第一二學期都未必會級頭。二線即使級頭,很可能連筆試都冇。所以來讀四年級就唔好再唸插班,即使從二線插去一線讀五年級還要適應。最好是能直接去讀一線,這樣升中考top學校勝算更大。除非有好出色嘅特異。
一線龍上年插班需求已經趨緩,前年係最旺。anyway,對小朋友來講插班太多真唔係好好

多谢你嘅建议。我都觉得一年时间预好难适应,所以睇两个女喺香港读书嘅进展再定。之所以好烦乱校丝网都系考虑到万一入唔到好啲嘅学校,就唯有去博呈分式喇。

show530 發表於 24-3-16 21:20

多谢你嘅建议。我都觉得一年时间预好难适应,所以睇两个女喺香港读书嘅进展再定。 ...

其實升中才大機會,插班得幾個位。我都系建議你大女安心讀到尾,可能有驚喜。
其實考DSE話來,band1名校非名校,都系要靠自己。有心話來可以靜下心來選適合自己學校,而放低名校光環。不過應該對大陸來嘅係比較難,畢竟小紅書都係要炫嘅嘛。本地人比較好理解

show530 發表於 24-3-16 19:44
各位香港熟学校嘅朋友,我系新移民家长。
我最近紧为两个女插班入学嘅事宜向各个学校叩门。

升中 九龍塘 > 沙田 > 深水埗
九龍塘區可看看培道如何
小學男女私校(女生為主) 中學女津校

Poyau 發表於 24-3-16 22:29
升中 九龍塘 > 沙田 > 深水埗
九龍塘區可看看培道如何
小學男女私校(女生為主) 中學女津校

其實香港好多中學小學上堂唔需要識廣東話:蘇浙 培僑 弘立 … 仲好似有福小 聖瑪加利…. 但同學間都會有講英文廣東話,可以幫你小朋友練廣東話。呢啲都算本地學校,搞掂咗個繁體中文字之後,可以去插班到你想要的學校。但其實呢幾間學校的中學啲口碑都唔錯。

多谢你嘅建议,我拣一个中等偏上嘅小学,静下心嚟适应,尽量有联系中学嘅。

如果首选插班较易兼夹未来呈分式容易啲嘅区域,系咪湾仔系最好嘅?

有香港朋友话畀我知,湾仔有啲学校有缺,推介去嗰边去搵。

回覆 Poyau 的帖子

培道一年学费系咪要55000?

我考虑经济问题,香港读书系一个好长时间嘅过程。中间培训费、各种生活支出其实都唔少。所以第一年都想先就读官立或者官津学校,或者直资里面学费低啲嘅,学费太高学校暂时冇考虑。

九龙塘官立小学啲官立或者官津嘅小学有推介嘅咩?

回覆 RainyRice 的帖子

多谢你嘅回复。

福小我哋有好彩获得咗面试嘅机会,1月份补录嗰阵时好多香港内地家长过去,福小系内地妈咪们嘅首选。不过预冇被选上。

第一年如果考虑官立或者官津,或者直资学校里面学费平啲嘅,有咩好嘅推介吗?

回覆樓主:

放棄最熱門既頂級學校係咩意思?香港?咁點解唔揀?真係唔得,頂級學校留級一年,好過㨂間二線讀小四,之後仲要再插,我覺得仲難左。

show530 發表於 24-3-17 05:17

多谢你嘅建议,我拣一个中等偏上嘅小学,静下心嚟适应,尽量有联系中学嘅。

女仔來講,中西區係好過灣仔,尤其要免費,我覺得。你可以研究下。不過住呢個區成本比較高嘅。

NEWTL 發表於 24-3-17 09:14
放棄最熱門既頂級學校係咩意思?香港?咁點解唔揀?真係唔得,頂級學校留級一年,好過㨂間二線讀小四,之後 ...

頂級學校除非有好出色特異,或者有非常非常多的 ,或者學業超級超級勁。放棄頂級學校要留兩級揀二線學校,樓主在自我安慰。
最後如果未入到,小朋友會唔會更沮喪,又會唔會變得好大打擊。還是建議樓主從小朋友自身出發,放低名校光環。選適合年級讀,唔係犧牲大,入名校就會加分。而且最後升中做超超大B,有點怪怪。

回覆 NEWTL 的帖子

多谢你嘅建议

我之所以选择畀大女降到四年级有几个因由:

1、佢本身喺国内成绩系属於中等偏上。英文仲得,但系同香港呢边英文都系有差距。

2、佢完全唔识广州话,要一段时间学习。

3、我哋微信群入面有几个大陆妈妈,开始都系心气好高,非名校唔拣。最后一个OFFER都攞唔到。浪费咗2023-2024入学季。

4、群內啲北京、上海嘅妈咪,对于香港讀書嘅花销考虑太少,读咗一段时间,又因为各种经济上放弃喺香港嘅学习,打道回府。

如果有机会入读名校咁梗系最好嘅,如果最终名校竞争激烈冇机会,噉就先过嚟读。先适应环境,再睇下一步嘅发展。

因为住深圳嘅咁缘故,经常嚟香港。花咗好禁去了解香港嘅咁学。我觉得大陆同香港系唔同嘅咁两个教学体系,大陆嘅咁学生过档嚟香港读书适应会系一个好大嘅咁问题。绝对不是小红书上,讲到咁简单。

仲有到香港读书系一个好长时间嘅咁过程。中间培训费、各种生活支出其实都唔少。所以一年都想先就读官立或者官津学校,或者直资里面学费低啲嘅咁学费太高学校暂时冇考虑。

不过您说好有道理,冇必要专登回避好嘅学校,先去申请,有机会就去参加佢哋嘅考试,即使冇录取都正常,就当系一次体验。

系呀,之前之所以选择沙田、九龙塘同深水埗几个区域,都系有考虑生活嘅花销。中西区嗰邊我去多搵吓。

想起多年前的事
9x年 有一段時間都係好多大陸人移民落來
我正在讀一間好多大陸移民的中學
半班同學都係超齡

記得中二時 我常考第二
那時候不服氣
現在想起來 考第一的同學他大我很多
中二就要換成人身份證
然而大部份都大我2年

這些人 成績不好的 早早中三就出來工作或者返鄉 結婚
成績好的 也就去到中六七也沒什麼優勢了

這些讀低2級以上的人
時間是要還的 到了2十幾歲
人家22歲大學畢業
你26歲才大學畢業
但人生階段要跟上26歲
所以會很快結婚生子那些
他的孩子也是在同學中比較大的

show530 發表於 24-3-17 10:34

系呀,之前之所以选择沙田、九龙塘同深水埗几个区域,都系有考虑生活嘅花销。中西 ...

另一間是林文燦,也多認識的人會考慮的小學,也是英普為主而同學傾偈都會用英/普/廣東話。學費相宜,EK風評不錯。好像由於沒有龍中,而且校舍不算大,所以屬於二線,競爭相對應該不太激烈。

show530 發表於 24-3-17 10:30
回覆 NEWTL 的帖子

多谢你嘅建议

1.中文,揀些普教中小學,理論上,對你小朋友反而係優勢,至於繁體字應該半年時間就能過度啦。
2.英文,小學英文難道不太高,想拎好成績應該不難,最多進補一下。

我反而想知現在在內地就讀時功課量如何,如果在香港揀些教谷的學校能否適應得來?

wai324 發表於 24-3-17 10:40
想起多年前的事
9x年 有一段時間都係好多大陸人移民落來
我正在讀一間好多大陸移民的中學

佢要讀名校,讀到留兩級都冇遺憾。讀到,一切都系小事,不是事。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊