用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSPS 升LSC率
樓主: lolalher
go

LSPS 升LSC率   [複製鏈接]

ucw 發表於 24-3-8 09:37
回覆 tkhhung 的帖子

呢度係升中版,重點係為仔揀學校嘅小學家長吧。

同意,如果學校唔想唯成績論,學校知行合一既話,其實都唔應該睇學生RO, 唔使睇學生成績單。

ucw 發表於 24-3-8 09:37
回覆 tkhhung 的帖子

呢度係升中版,重點係為仔揀學校嘅小學家長吧。

講得有道理,學校都有教學生:「你想人哋點對你,你就要點對人。」你想睇人哋嘅成績,你就要把自己嘅成績俾人哋睇, 照計。
果然,好多時知易行難。
如果計114間咁上下英中,有冇一半有公佈中英數5+ or 4+?

猴子爸 發表於 24-3-7 22:43
其實少咗就少咗啦,冇問題嘅,等到LSC出埋中英數5+, 2023 DSE 中英數排名就大功告成。
斷估再冇其他學校會 ...

大功告成需要耐心等待。(我估就算最快七月吧)
點解唔上載school report呢?唔通以後唔上載,少左2022-2023年度呢?
最大可能性是2023唔是好掂,等搏埋2024先揭曉。到时候大家都比較2024成績,2023都唔重要啦。
退一步講,就算2024都唔掂,可以两年既school report都唔公開成績。反正學校一样咁受歡迎。

以前俾你度都益咗你,既唔出坐標又唔出全港平均作對比既好處:部分文科5+可能達唔到全港平均,例如2022全港5+ 地理12%,歷史14%,ICT 10%。

Sing13 發表於 24-3-8 12:17
大功告成需要耐心等待。(我估就算最快七月吧)
點解唔上載school report呢?唔通以後唔上載,少左2022-20 ...

教育局有冇硬性規定學校每年一定要公開annual report? 只不過應該冇指定report要公佈成績。
以前今佈,依家公佈少咗,甚至唔公佈,大家都知發生了甚麼事啦。不過,市場應該已經消化咗呢件事。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊