用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSPS 升LSC率
樓主: lolalher
go

LSPS 升LSC率   [複製鏈接]

Szetimmy0225 發表於 24-3-7 16:57
唉!有頭髮邊個想做癩痢呀?如果數據理想好睇的話。
“全人教育”- 学校不公布成绩,不代表不理想,只是不想公众只在意数字,因为教育是看整体的。

PTL_L 發表於 24-3-7 16:03
其實狀唔狀元,起自己家庭入面唔太重視,呢啲有時都要夾天時地利人和,我只係在乎佢哋起校內參與、被認同有 ...

呢樣我同你一樣. 我哋都都冇理其他因素(包括學校推薦)。直資都冇去報, 只報一間自一。 所以冇咩升中煩惱(touchwood)。

猴子爸 發表於 24-3-7 17:01
“全人教育”- 学校不公布成绩,不代表不理想,只是不想公众只在意数字,因为教育是看整体的。 ...

我xyz 燒賣叉燒。哈哈哈

Szetimmy0225 發表於 24-3-7 17:05
呢樣我同你一樣. 我哋都都冇理其他因素(包括學校推薦)。直資都冇去報, 只報一間自一。 所以冇咩升中煩惱(t ...
你就只选了一间自一入左QC? 厉害!

Szetimmy0225 發表於 24-3-7 16:57
唉!有頭髮邊個想做癩痢呀?如果數據理想好睇的話。

都唔係既,我囡果間,其實唔經意流出嚟果年都睇到唔差(唔係好先流出,有師姐媽媽解釋了因由),呢啲真係學校唔同既做法,佢哋唔止對外係咁,對內都係,所以考測冇ranking,連選科都係每科%,唔知名次,就算級一都唔係叫級一,其實佢哋校內讀書氣氛真係好好,起碼唔洗同身邊人比較,因為大家都唔知大家嘅情況。另一個係極極極透明,變相其實有唔少嘅壓力!

猴子爸 發表於 24-3-7 17:10

PTL_L 發表於 24-3-7 17:16
都唔係既,我囡果間,其實唔經意流出嚟果年都睇到唔差(唔係好先流出,有師姐媽媽解釋了因由),呢啲真係學 ...

猴子爸 發表於 24-3-7 13:58
我其实不太明白为什么你会那么热衷于3大率。
培侨是否只提供很高的三大率?家长内部有没有5+数据?
...

培僑4+,5+ 係DSE放榜一两日就會係學校網站公佈,歷年如此。

此帖既然講lsc就唔越講越遠了。

猴子爸 發表於 24-3-7 11:56
QC 和 SPC, 我认同你的说法。九华 - 的确进步了,但因为没有5+,不肯定如何摆位。
英华 - 已经是B1A的成绩 ...

九華有人分享過5+ https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49262088&fromuid=3448247

猴子爸 發表於 24-3-7 17:10

兩間軒小正常做法
有直屬中學既大部分學生亦會只擺一間自行。

猴子爸 發表於 24-3-7 16:30
“英皇- 同样,没有5+,很难摆位。

港华 - 去年有家长公布内部5+资料。今年完全没有。“。

正正解釋左你既排名榜少左前列男校:九華,港華,英皇。

Sing13 發表於 24-3-7 20:36
兩間軒小正常做法
有直屬中學既大部分學生亦會只擺一間自行。

我哋都吾係灣仔區亦吾係兩軒小

Sing13 發表於 24-3-7 20:37
正正解釋左你既排名榜少左前列男校:九華,港華,英皇。

其實少咗就少咗啦,冇問題嘅,等到LSC出埋中英數5+, 2023 DSE 中英數排名就大功告成。
斷估再冇其他學校會公佈啩。

kl2010 發表於 24-3-6 17:45
回覆 Vana 的帖子

咁喇沙小學的 band 3 生 會派去邊間中學多, 或喇沙小學的 band 3 生 會考到邊間直資中學 ...

以前經常有B3學生派咗去創知,其實B3學生若果夾硬升上B1a中學,對於學生嚟講唔會係一件好事,B1a中學嘅教學強度,會令B3學生更加冇得翻身。不如轉去一間適合自己程度嘅學校,讀返起信心總會比一直被拋離會更好。

lolalher 發表於 24-3-3 17:35
請教大家,LSPS一般有多少小六畢業生能順利升LSC? 瞭解到直屬學位是138個,那另外76個自行分配的學位是會 ...

近年大約廿幾個屬於B3學生而唔能夠過馬路。

猴子爸 發表於 24-3-7 17:01
“全人教育”- 学校不公布成绩,不代表不理想,只是不想公众只在意数字,因为教育是看整体的。 ...

咁相反而言,以前清楚公佈,是想公眾注意數字嗎?
我認為男校前三以及sjc數字都算清楚,九華5+ 45%,lsc近幾年已經達唔到了。

你既評論相當厚道,要派張好人牌俾你。

ucw 發表於 24-3-6 09:53
回覆 tkhhung 的帖子

家長只睇成績,不好

升上中四後 派左邊班 學生大概知道自己什麼程度

回覆樓主:

更适合既去處是學校認為吧?B3學生仲有咩更適合既去處?
好似直資咁,照收依班學生,睇吓學生認為邊處適合,佢哋認為唔適合自然會走。
st Mary 就全收小學部學生,想做自然做到。
有啲學校自行位全部用晒收外来生。又有啲學校講到明唔想收咁多附屬小學部band2生。
咁從道義上講,官津名校唔收唔是自己選既學生唔可以話佢錯。
相反當年德望唔收自己小學部學生就講唔過去啦。

睇大考網全港前20學校
官津名校有直屬小學既有:st mary,maryknoll, 聖提女。

tkhhung 發表於 24-3-8 08:20
升上中四後 派左邊班 學生大概知道自己什麼程度
中四至中六成績變化大唔大, 尢其男仔

回覆 tkhhung 的帖子

呢度係升中版,重點係為仔揀學校嘅小學家長吧。

學校不披露成績,呢班家長無得對比學校於公開試表現。呢樣先係問題。

唯成績論不好,但不等於以 "不想家長太唯成績揀學校" 為理由收起資料有正當性。

家長可以睇多項因素,只是不欲排除成績。

正如學校揀學生都睇RO 一樣。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊