用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSPS 升LSC率
樓主: lolalher
go

LSPS 升LSC率   [複製鏈接]

回覆樓主:

以上年成績嚟講,大考網男校前三我是認同既
第一第二並駕齊驅
第三名似乎比後面其他男校成績高半級
第五未公佈,估計同第四差唔多
當一間名校,話唔使看重學術成績既時候已經輸咗。

Sing13 發表於 24-3-7 02:16
第一第二並駕齊驅

估不到这个网站已经officially把LSC评为B1A/B.  LSC都还没有公布业绩,为什么现在就把他降低评级?此外,港华如此不透明,SJC如此透明,港华又如何可以排在SJC前面?

Sing13 發表於 24-3-7 02:16
第一第二並駕齊驅

雖然我哋考唔到QC,但我覺得佢成績仍然比聖保羅高,我記得中文數學都高好多的
而且的確佢收既學生更叻

猴子爸 發表於 24-3-7 10:25
估不到这个网站已经officially把LSC评为B1A/B.  LSC都还没有公布业绩,为什么现在就把他降低评级?此外, ...

華仁英華呢?你認同嗎?

liverpool2023 發表於 24-3-7 11:51
華仁英華呢?你認同嗎?
QC 和 SPC, 我认同你的说法。九华 - 的确进步了,但因为没有5+,不肯定如何摆位。
英华 - 已经是B1A的成绩。不肯定它跟九华,谁先谁后。
英皇- 同样,没有5+,很难摆位。
LSC- 一向有公布5+,只要它公布成绩,排位就会清晰些。
港华 - 去年有家长公布内部5+资料。今年完全没有。

猴子爸 發表於 24-3-7 11:56
QC 和 SPC, 我认同你的说法。九华 - 的确进步了,但因为没有5+,不肯定如何摆位。
英华 - 已经是B1A的成绩 ...

PTL_L 發表於 24-3-6 18:00
QC o學費;spc $3xxx?;spcc dse $75xx/IB$過萬?而家香港俾得起學費嘅家庭唔會少~~係想唔想俾,自己心入 ...

其實吾係學費問題! 主要係多一個百分拾狀元可以走捷徑。

猴子爸 發表於 24-3-7 10:25
估不到这个网站已经officially把LSC评为B1A/B.  LSC都还没有公布业绩,为什么现在就把他降低评级?此外, ...

港華及英皇有公佈三大率,都過50%,估計有band1A-B, SJC冇公佈5+百分比,但由4+ 64.9%, 3322率72.4%,的确是属於band1 B,我認為總體三間差别不大。

至於九華,Apple to apple 計5* / 4+
九華23.7%, 75.7%
SJC 16.1%,64.9%

所以我話九龍華仁高半級。

liverpool2023 發表於 24-3-7 11:50
雖然我哋考唔到QC,但我覺得佢成績仍然比聖保羅高,我記得中文數學都高好多的
而且的確佢收既學生更叻:good ...

上年依兩間5+率過50%,其余男校從來未達到過。

Sing13 發表於 24-3-7 13:06
港華及英皇有公佈三大率,都過50%,估計有band1A-B, SJC冇公佈5+百分比,但由4+ 64.9%, 3322率72.4%,的确 ...
“港華及英皇有公佈三大率,都過50%“。都讲过很多次,大学不同科目的收生分数可以相差甚远。 选择海外升学的,也会在3大率中反映吗?

”SJC冇公佈5+百分比,但由4+ 64.9%, 3322率72.4%,的确是属於band1 B”,
SJC的学校website有很详细的资料,5+,5* 5** 都有。2023 CEM 5+ = 35.8%。

猴子爸 發表於 24-3-7 13:33
“港華及英皇有公佈三大率,都過50%“。都讲过很多次,大学不同科目的收生分数可以相差甚远。 选择海外升学 ...

SJC有機會同港華,英皇差唔多,但上年成績肯定差過九華。
至於三大率過50%,而流失率不太高既話,應該有band1 A-B之上,依個數字未加海外升學,所以之上亦可能是band1 A。
唔夠50%,就要有其他數據支持。
福建,李國寶,高主教而家三大率都過30%。

Sing13 發表於 24-3-7 13:44
SJC有機會同港華,英皇差唔多,但上年成績肯定差過九華。
至於三大率過50%,而流失率不太大既話,應該有ba ...
我其实不太明白为什么你会那么热衷于3大率。
培侨是否只提供很高的三大率?家长内部有没有5+数据?

猴子爸 發表於 24-3-7 13:58
...

三大對於非專業人士,都是有用的
我個人睇:
達星(入專業學科機會)
達5(入三大能力/針對文商同學)
達4、3322(學校補底能力)

liverpool2023 發表於 24-3-7 14:08
三大對於非專業人士,都是有用的
我個人睇:
達星(入專業學科機會)
同意,但并非用来比较学校表现的理想指标。

Vana 發表於 24-3-4 15:42
運動會只係我想舉一個例子,學校根本唔當你係一回事  

大部份老師感覺想搞掂你,唔喺教好你

好多出名男校都運動行先,好似我地小學都係讀六年就來畢業考級頭攞獎都冇用,運動好就連校長都多幾句問候。

猴子爸 發表於 24-3-7 13:58
...

有5+,4+自然用依兩個數字。
你係school report搵到港華,英皇數字咩?

Szetimmy0225 發表於 24-3-7 12:13
其實吾係學費問題! 主要係多一個百分拾狀元可以走捷徑。

其實狀唔狀元,起自己家庭入面唔太重視,呢啲有時都要夾天時地利人和,我只係在乎佢哋起校內參與、被認同有幾多。豬隊友起揀校時(佢學業上係咩都唔理嘅人)只係有一指示,讀書唔可以辛苦同有壓力仲有一定多活動、開心既,所以有啲網友話睇到EK多會愈睇愈亂,其實唔係人地搞亂自己,係反而自己舉棋不定,我自己都好清楚自己方向,所以真係嚴選心目中理想學校,唔會理人點講例如,當年點解唔報女直,又例如點解唔試QC等等,因為唔想嘥時間,令到自己煩,vs嚟又vs去往好方面諗。

Sing13 發表於 24-3-7 14:29

有5+,4+自然用依兩個數字。
“英皇- 同样,没有5+,很难摆位。

港华 - 去年有家长公布内部5+资料。今年完全没有。“。

我写的。

没有就是没有,不比较就是了。

猴子爸 發表於 24-3-7 16:30
“英皇- 同样,没有5+,很难摆位。

港华 - 去年有家长公布内部5+资料。今年完全没有。“。
一言驚醒夢中人點解要強調三大?!

猴子爸 發表於 24-3-7 13:33
“港華及英皇有公佈三大率,都過50%“。都讲过很多次,大学不同科目的收生分数可以相差甚远。 选择海外升学 ...

唉!有頭髮邊個想做癩痢呀?如果數據理想好睇的話。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊