用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSPS 升LSC率
樓主: lolalher
go

LSPS 升LSC率   [複製鏈接]

Vana 發表於 24-3-4 13:56

未入 LS 前,我已經認識好多LS家長, 因為阿女好多同學家哥哥細 ...

正常官津老師風格
但中學係咪唔同呢?

猴子爸 發表於 24-3-5 14:49
其实根据LSC的annual report, Poyau都有办法找出各科的成绩,但这份annual report迟迟未upload上学校websit ...

今年既DSE都快會考啦,2023既school report都未upload, LSC都唔是好想人哋睇到佢既成績
School report 成績公布既方式,
以前同上年既對比:

Sing13 發表於 24-3-5 21:51
今年既DSE都快會考啦,2023既school report都未upload, LSC都唔是好想人哋睇到佢既成績
School report 成 ...

咁遲都唔upload, 難免令人懷疑係咪要等到自行面試完結先upload, 免得影響申請人嘅意欲。

猴子爸 發表於 24-3-5 21:57
咁遲都唔upload, 難免令人懷疑係咪要等到自行面試完結先upload, 免得影響申請人嘅意欲。

...

你放心啦,呢間係喇沙,唔係喇叭呀,唔會因為DSE跌而唔受歡迎,DBS跌到咁,仲要交學費,一樣大受歡迎,因為target 呢類學校嘅家長,唔只睇成績㗎!

PTL_L 發表於 24-3-5 22:03
你放心啦,呢間係喇沙,唔係喇叭呀,唔會因為DSE跌而唔受歡迎,DBS跌到咁,仲要交學費,一樣大受歡迎,因 ...

就算唔太介意LSC嘅成績,但若果見住一年比一年滑落,相反QC同SPC仍然強勢,都難免會有唔同嘅想法。
學校始終係教書,令學生可以喺公開試及喺升大學時有競爭力嘅地方,家長好難完全唔在意嘅。
希望LSC嘅成績仍是好好的啦,佢係難得唔轉直資又提供優質教育嘅男校。

你放心啦,呢間係喇沙,唔係喇叭呀,唔會因為DSE跌而唔受歡迎,DBS跌到咁,仲要交學費,一樣大受歡迎,因 ...

好多人只看成績,根本無了解學校教學同理念,DBS 同 LSC 有多少班都可能沒攪清楚

猴子爸 發表於 24-3-5 22:11
就算唔太介意LSC嘅成績,但若果見住一年比一年滑落,相反QC同SPC仍然強勢,都難免會有唔同嘅想法。
學校始 ...

百貨應百客,雖然有網友有啲一言堂,但佢某啲睇法,我又認同「QC 係好學校出好多政府官員同醫生。不過作男校全人教育就爭咗啲.... 除咗讀書運動校外活動音樂辯論奧數... 呢啲都緊要架。計埋呢啲又真係唔係咁神啫。都係嗰句讀書中學嗰六年唔係淨係考試讀書嘅。DGS 點解咁神?除咗讀書叻.,學校入面乜嘢人都有,煮飯叻上電視參加烹飪比賽冠軍又有,鍾意做大戲做粵劇花旦又有,佢哋對韓國舞蹈女團跳舞勁過collar兩班.... 佢哋運動音樂成日第一第二都費事講。神校就係百花齊放唔係淨係讀書」

你問我,你講果兩間都唔係我杯茶,我承認我對我仔無要求唔長進,剩係掛住玩!

猴子爸 發表於 24-3-5 21:57

...

由hkpapa852提供既數據

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873515&page=1&authorid=0&pid=49188695#pid49188695

我估計LSC近年5+,4+率跌緊,連個百分比坐標都唔show,是唔想俾人vs往績。

假設2023同2022 5+率一樣,大概排全港二十名左右。

其实成績同歡迎度無關。
直資幾千人考,最後都係要成績見人。受歡迎更多唔能夠冇貨交。

官津中學最後都是要考DSE。
香港既大學通過DSE收生,大部分情況下都是公平既,只睇分數,唔理你屋企有冇錢,唔理有幾多活動,唔理你從小志向如何,唔理你邊間名校。

tkhhung 發表於 24-3-5 22:14
好多人只看成績,根本無了解學校教學同理念,DBS 同 LSC 有多少班都可能沒攪清楚
...

QC四個班,一般男女校四個班,得六七十個男丁,體育活動同一個級二百幾個男丁既學校鬥?六個級就過千男丁。

Sing13 發表於 24-3-5 22:36

其实成績同欢迎度無關。
所以,更加唔洗擔心喇沙,亦無地方需要擔心,反而新派直資會唔會曇花一現,就有待觀察!

Sing13 發表於 24-3-5 22:30
由hkpapa852提供既數據

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873515&page=1&auth ...

最緊要自己子第成功爭取

tkhhung 發表於 24-3-6 08:06
最緊要自己子第成功爭取

我遇到子女在成績下跌的學校讀書的家長,都會咁講,話:「最緊要睇自己嗰個!」

不過,如果真是咁,讀B3都無所謂啦!點解想入名校呢?

liverpool2023 發表於 24-3-6 08:41
我遇到子女在成績下跌的學校讀書的家長,都會咁講,話:「最緊要睇自己嗰個!」

不過,如果真是咁,讀B3 ...
我帮手答,”成绩运动乐团奥数辩论兄弟情校友支持历史传统海外声誉”同样重要,喜欢XX学校的,不会只看成绩。B3学校有没有“成绩运动乐团奥数辩论兄弟情校友支持历史传统海外声誉“这些吖?

猴子爸 發表於 24-3-5 22:11
學校始 ...

又好難將LSC同QC/SPC直接比較,LSC收左一堆小學部Band 2生,QC/SPC收生差極都Band 1

回覆 tkhhung 的帖子

家長只睇成績,不好

所以學校拒絕披露成績  = 好?

cloudcloudrobot 發表於 24-3-6 09:41
又好難將LSC同QC/SPC直接比較,LSC收左一堆小學部Band 2生,QC/SPC收生差極都Band 1 ...

SPC亦有B2的親生仔

hollyword888 發表於 24-3-6 09:55
SPC亦有B2的親生仔
但升小已經千揀萬揀,LSPS係大抽獎,又直資25人一班,喇小咁受歡迎,一定足33人一班,小班大班教學已經有差異啦,加上都講咗好多次SPC係比較重視讀書嘅學校,升中一位好多時都收讀書生,但DBS LSC SJC呢埋學校係會收一定數量運動生!不過上面3間最弱勢收生係SJC,因為位處港島,勁多好好好好學校,加SJPS 5 班 SJC 5班,LSPS 6班 LSC 7班,收生上,已經見優勢。

ucw 發表於 24-3-6 09:53
回覆 tkhhung 的帖子

家長只睇成績,不好
其實有啲事情係咪一定只有二元兩分法?非黑即白?

liverpool2023 發表於 24-3-6 08:41

不過,如果真是咁,讀B3 ...

如果入名校只係睇成績,咁唔洗入名校啦,張祝珊都唔錯呀?雖然上年差咗少少,但成績嘅嘢,每年有上有上落!另一方面,個小朋友係讀得又玩得,點迫佢去band 3呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊