用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 vs 優才 (最後選擇)
樓主: zzz3103
go

坑真 vs 優才 (最後選擇) [複製鏈接]

zzz3103 發表於 24-3-4 21:13
會呀

所以最後決定優才?

請問意思係拆左重建定係裝修?只小學部嗎?學生去邊返學?

wyjj 發表於 24-3-7 20:45
請問意思係拆左重建定係裝修?只小學部嗎?學生去邊返學?

呢家定左原址安置,share 用中學部課室

moneypigpig 發表於 24-3-8 18:27

呢家定左原址安置,share 用中學部課室

咁樣會夠用嗎?變成中小學一齊

回覆樓主:

回應樓主所講的氣質。我都相信百年老校培養出來的學生都有不同氣質。真光女仔比較含蓄低調,好乖巧,好聽話。學校關愛學生,閱讀氣氛濃厚,功課唔多,唔會教淺考深

其實應該問下女的想法
哥哥讀直資 妹妹去讀傳統
功課測考多少 ? 學校活動?
而升中又無保障
你接受到?

回覆樓主:

坑真是私小,學費5千幾,功課唔多,有升中保障,因為有1A中學部聯繫,這幾年因為移民潮,想讀真中的基本上都可以讀,10%級頭會去更好中學例如SPCC DGS YWG BPS考較後名次的同學亦有部份唔想小朋友太辛苦中學去其他學校

heidya    發表於 24-3-22 09:26

坑小而家學費$6000/月,黎緊都講明會加~重建整座小學連幼稚園~

一定揀坑真﹐除非抗拒傳統教育。
坑真有聯繫B1頭中學﹐絕對好有保障﹐如果想再進一步去四大女直﹐坑真出既小朋友亦較優才有睇頭。

假設坑真直升中學﹐其實你都係比6年小學學費﹐中學已經唔使錢; 優才要比足12年﹐咁計都抵

RainyRice    發表於 24-4-5 18:26

minnieevergreen 發表於 24-3-15 23:59
一定揀坑真﹐除非抗拒傳統教育。
坑真有聯繫B1頭中學﹐絕對好有保障﹐如果想再進一步去四大女直﹐坑真出既 ...

非常贊成,band1女龍好吸引。但幾年的裝修真的令人擔心。當然另一個角度是現在少人爭可以容易啲入,而且唔使搬校舍好似SJC去到黃大仙,以前SPPCS搬去柴灣。

有時冇得計太多,而家嫌小學裝修需時,四年後又貪佢有新校舍,(唔通到時再插班),禮堂中小共用,照計重建完都可以享受八年。

回覆樓主:

坑真是灣仔區唯一並非直屬的女龍(聯繫 25% only),近年低年級越開越多班,僧多粥少,升中唔係想像中咁有保障,除非確定你的小朋友是 band 1 的學生。

好聽啲講是原址安置,難聽啲其實係學校都拆左無埋,要同中學部share,設施少咗,到時都唔知道洗唔洗「有肚痛,去廁所排長龍」,但學費就依然照加。

老實講,唔好一廂情願認為咁易升到上中學,分分鐘小朋友小學童年捱足咁多年地盤,到升中先發現唔係個回事。

heidya    發表於 24-3-22 09:27

premierpen 發表於 24-3-22 00:47
坑真是灣仔區唯一並非直屬的女龍(聯繫 25% only),近年低年級越開越多班,僧多粥少,升中唔係想像中咁有保 ...

真小好似主要是用同地址幼稚園課室。
正因為重建,今年會唔會仲收咁多班呢?
如果小學升中人數多,真中就會收多啲,自行位收小學部學生唔是秘密。

premierpen 發表於 24-3-22 00:47
坑真是灣仔區唯一並非直屬的女龍(聯繫 25% only),近年低年級越開越多班,僧多粥少,升中唔係想像中咁有保 ...

今年P1開5年,但每班人數唔多
唔好下下都用P2嗰屆嘅6班去講

而家個情況,佢點再收6班

幼稚園同小學本身係同一座大樓,重建連幼稚園都要搬(讀緊既都仲未知學校搬去邊,最快4月先知)。小學重建期間仲要預埋每堂好似多五分鐘(估應該係跟中學打鐘)。至於升中,佢講明只係聯繫位,都要做到band 1生(預計考級50-60前既人學生先有機會上去中學部,反而上年都有唔少係外來既學生入左真中,睇返其他灣仔區既學校有間學校係之前升中佔左7個位真中位)。而家升中無乜保障,家長最好探聽埋佢實質收幾多人,有年佢收左好多,當年報名表上約140…變左over 200以上,課室情況又擠逼,小朋友跌倒是日常,活動抽中既機會又低好多…唯一好處只係佢係25%聯繫位…

live172000 發表於 24-3-23 14:24
幼稚園同小學本身係同一座大樓,重建連幼稚園都要搬(讀緊既都仲未知學校搬去邊,最快4月先知)。小學重建 ...

上年88名女生,58名(66%)入中學,另外有部分學生外闖。
以前既年份一般12x人升中。

坑真的聯繫學位其實只有2x 個,以往一般只有約 6x人經不同方法升上中學部,所以入到去點都係要爭做 band 1 學生先,對比同區的直屬女龍真係唔見得有保障。

重建期間,小學部的臨時課室都有25間(> 現時各級總和),重建後的課室好似增至40間,個餅似乎想越做越大,班級結構則呈現金字塔式,數字上好難假設來年唔會繼續開5班或以上。

用「升中有保障」來去做賭注,假設捱完4-5年重建後可以會升返原校,真係要自行承擔的風險。

Sing13 發表於 24-3-22 15:39

真小好似主要是用同地址幼稚園課室。

其實這幾年收多一兩班小一,主要是補返早幾年退學移民潮高小中小流失的學生。在坑真小六出來,根據之前幾年的升中資料,以及各位EK用家媽媽的分享,頭10-30%升去神校B1名校,絕對冇問題。
另外小學部應該有約五班一向都不是在小學部大樓上課,所以就算拆,應該只有大約19班需要課室。
新建出來的新多出課室,相信學校應該是想增加各種活動室主題室,增加坑真作為傳統學校對比其他新派學校及同區名校的競爭力,不相信學校健新校舍是打算長遠增加小學生的數目。

回覆樓主:

已經講明課室由現時2x個,增至將來 40個,另有1x 個活動室。

唔通真係起多一倍課室比你,但學費人數照舊咩?

相唔相信都好,課室數目係官方資料,唔係老作出嚟。

完全贊成,比起其他同區直屬女龍,坑真吸引力一向都差一截,有其他Banding相同或更高/名氣更高 /升中更有保障/免費津校….,基本上大部份家長不論有沒有重建計劃都未必會首選坑真。這也是學校決定重建希望增加吸引力的原因吧。
而選擇坑真的,亦應該明白中學從來沒有保證收全部小學生,至少要保持級頭[20(?)]才有絕對保障,頭[50(?)]才叫老師都夠膽講穩陣,大約頭[70(?)]才可根據歷年升中數據顯示相對安全。(沒有check數字,但總之就是從來沒有保證中學全收)。
另外,假設小學大樓課室數目2X,另外還有三五個課室在禮堂大樓,所以新大樓應該是要取代一共,give or take ,30個課室。多了10個課室有什麼用途我都想知道;如何界定課室和活動室我也不清楚。
我沒有要升小的小朋友,但如果沒有什麼更好的選擇,我或許都會考慮趁這個相對少競爭的時期讓她入坑真。但如果有其他同樣banding有直屬龍校的小學收的話,有重建當然會影響決定。
在重建時期,加上兩年前收過六班,學校收生情況應該都幾嚴峻。不過重建完之後的小一收生人數會不會增加,有多少可以升中,應該是現在準備入幼稚園,幼校討論那邊的concern。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊