用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 vs 優才 (最後選擇)
go

坑真 vs 優才 (最後選擇) [複製鏈接]

經過一輪選擇,女兒手上有 坑真 和 優才。
考慮的因素如下:
以我所知,兩間的DSE 5+ 比率差不多。
優才5+ 因為數理成績好,坑真學生語文主科成績好。

地點: 兩間都可接受。交通時間差不多。

個人:
女兒性格活潑。我對外國升學持中性態度,要到時視乎經濟情況和她個人興趣。

家庭:
家中有哥哥就讀優才,所以日後時間表會較方便照顧。

2個仔女都要交學費,加上課外活動,使費唔平,學費都是考慮因素。

其他:

因為我從小都是讀村校。
有些家長喜歡女兒讀名女校,但我不知道名女校的氣質是什麼? 想請教下大家。
同學背景? 自信? 眼角高?視野眼界不同 ,還是其他?

因為哥哥讀優才,所以主力想知坑真的情況。

現在手中有2個選擇未能確定,請教各位意見。
感謝🙏🏼

2    0    0    0

zzz3103 發表於 24-2-23 10:46
考慮的因素如下:

27/2 9am Update: 見樓下有家長提到坑真功課,我再加多句,成績反覆的小朋友,老師會有提議溫書方法,但沒有給壓力。小朋友可以按照自己速度成長,當然到呈分試都要努力。功課量少,除了星期五,每日1小時內大致可做完。測驗考試在長假期之前完成,長假期可以開心輕鬆玩。教什麼考什麼,沒有教淺考深。 老師話保守計,Keep到級50%都expect可以直升,但歷屆結果是真小有約60-65%人直升,有total 85-90%人升真光同level或更好的中學(DGS SPCC 英華 庇理羅士),剩返那10%還可以(寶血,真光書院)。知道上年級頭入SPCC,都認識級五內的冇打算外闖。似乎家長大部份都是”佛系”,所以比較少見到留言。
至於女校生是否奇怪,相信是個人問題。香港這麼多女校,DGS MCS MSS SPSS SPCS 也是女校,遇到女校畢業生也未必知道,不覺得女校出來有什麼問題。

坑真轉了新校長,是優才之前的戴副校長,也曾經做過王錦輝。家長平實,同學友善,氣質就是自信開心乖乖女,中文小學,中文深英文淺,學校閱讀氣氛濃厚,也有很多活動給小朋友參加,小學生活愉快。
坑真是一間非常傳統的學校,傳統的校規 (eg. 留長頭髮要紮孖辮-聽聞會取消這規則)。如果家長習慣比較新派的教學模式,到坑真可能會不習慣。(不過網上留言又好似話優才都是傳統學校,但我不太熟悉。)不知坑真新校長會不會更與時並進,增加更多思考性project, presentation!但又可以講坑真在某些方面其實幾寬鬆,小朋友平均每星期欠帶2-3次書或功課都沒有收老師投訴,操行沒有受影響。
坑真小學級頭可以力爭上游,雖然也有很多寧願直升,很多家長選坑真都是為了可以愉快地升上一間Band1 英文中學;而優才亦有這個優勢,而且有IB選擇,適合到海外升學.
哥哥如果在優才讀得開心,家長又滿意學校,也喜歡&準備將來直優才書院,那妹妹跟哥哥入優才好似更理所當然。但我自己有兩個小朋友也不一定給他們入同一所學校,也會因應性格而選合適的。兩間學校似乎也很好,如果家長真的心儀坑真,坑真也是一間很好的學校,小朋友都讀得開心很喜歡上學。

would it be better to let the siblings study at the same school?

回覆樓主:

一間女校一間男女校,係咪真係無所謂?個女點睇哥哥間學校?

如果咩都無所謂,就睇經濟+方便照顧lor

考慮的因素如下:

坑真插入優才容易過優才插坑真,試咗唔適合可以再轉,女仔讀女校會合適一點,個人認為,由其課程安排上。惟獨要考慮係升中保障,坑真升中競爭大,優才直升!

回覆樓主:

優才啦
男女校又有IB
朋友女女讀坑真小,話好多功課跟唔上
我都識一d坑真畢業朋友
老實講讀女校的人係怪怪哋(當然我sample size好細)

回覆樓主:

好少見優才會插坑中,多數target 更高的,或直上搏ib

唔見得讀女校既人好怪。不過,一間擺明傳統,一間無咁傳統,多野玩d,要睇性格揀。識讀坑真小既都聽話,願意讀書做練習,優才就好動type.

Jean1769 發表於 24-2-24 10:51
優才啦
男女校又有IB
朋友女女讀坑真小,話好多功課跟唔上

坑真小咁都叫多功課?!?!
um...

gigiyyc 發表於 24-2-24 18:11
坑真小咁都叫多功課?!?!
um...

就係!是多功課的相反。

考慮的因素如下:

視野方面,學校會邀請作家如厲河回校講座,香港隊示範冰壼…. 也算是正常小學活動。
學校去年舉辦了草間彌生作品展很驚艷,今年舉辦了方召麐(陳方安生母親)畫展,令小朋友大開眼界。

考慮的因素如下:

輪校舍應該坑真優勝
而且校網靚

功課唔多
小朋友大多數都能處理到

因為在校有功課時間
學校都比較多活動給小朋友
而且老師個個都好關愛

課程都係教乜考乜

不過好認同樓上師兄所講 坑真好多家長都係佛係
希望小朋友愉快開心升中
所以大多數都比較低調

更多校內活動可以睇下facebook

另外好欣賞學校對小一生的照顧
頭三年真係happy 學習
學校係有套教育方式慢慢引導學生

例如小一學拼音
基本上半學期全班都識讀拼音睇字

普教中係令到小朋友對中文運用更好
雖然開頭有好多家長都擔心小朋友唔識
但學校好好 小一中文考試測驗不計分

等小朋友可以慢慢適應
對就是學校不會急需谷小一小二的學生

係俾時間成學慢慢去適應學習
哩樣都好重要

感謝各位詳盡的意見。 很多都很有用。 歡迎大家有補充或其他意見也請提出🙏🏼🙏🏼🙏🏼

決定後將會儘快放位,謝謝🙏🏼

zzz3103 發表於 24-3-2 14:42
感謝各位詳盡的意見。 很多都很有用。 歡迎大家有補充或其他意見也請提出🙏🏼🙏 ...
坑真會重建

PTL_L 發表於 24-3-2 19:05
坑真會重建
今日啱啱去左個講座,知道了這消息。

回覆 zzz3103 的帖子

會唔會影響你選校?

kkman01 發表於 24-3-2 23:16
回覆 zzz3103 的帖子

會唔會影響你選校?
會呀

真光重建預要用4年時間,2025年開始,你入得坑真預左有最少四年向工程隔離。仲有,你要預埋工程既野有機會延期,你可以想像到你有幾多年用到新校舍?(如果你計埋施同環境)。暫時課室都係原址安置,用哂可以用既房作課室。不過唔原置安置,佢再比既地置都係借荃灣某校舍,地點真係好唔方便…

live172000 發表於 24-3-5 07:26
真光重建預要用4年時間,2025年開始,你入得坑真預左有最少四年向工程隔離。仲有,你要預埋工程既野有機會 ...

請問荃灣那校舍 全完?

回覆 Poyau 的帖子

珠x書院

live172000 發表於 24-3-6 15:51
回覆 Poyau 的帖子

珠x書院

海濱花園?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊